Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Materiaal

Review: WeeFine Smart Focus 2300

Onderwaterfotografie vraagt in veel gevallen om een goede focuslamp. Hoe fijn is het als je een lamp mee kunt nemen die als focus- én videolamp gebruikt kan worden! De WeeFine Smart Focus 2300 is zo’n lamp. Tijd om deze lamp te testen!

In de doos
Het kleine kartonnen doosje waarin de lamp zit, bevat een zwarte compacte draagtas die met een ritssluiting geopend kan worden. Deze draagtas bevat de WeeFine Smart Focus 2300 lamp, de acculader, de handleiding en wat reservemateriaal. Erg handig om het geheel zo mee op reis of naar de waterkant te nemen als je hem niet op je camera set laat zitten.

De eerste indruk is erg goed als ik de lamp eens goed door mijn vingers laat glijden. Een zeer strak ontworpen lamp is wat ik zie en voel. In aluminium uitgevoerd, zwart geanodiseerd en twee verchroomde knopjes. Een paar gekleurde ringen geven het geheel een mooi accent. De lamp zit in een houder met daaraan een standaard YS-aansluiting. 

Functies
De lamp is voorzien van een aantal functies. Zo is hij te gebruiken als videolamp met wit, rood of Uv-licht voor fluorescentie opnamen en kun je de auto-off functie gebruiken bij gebruik als focuslamp voor fotografie.

De twee bedieningsknoppen zijn omgeven door ledverlichting waaraan je de status van de accu en de modus kunt aflezen. Blauw is vol, groen is driekwart vol, rood is halfvol en knipperend rood is bijna leeg. De verlichting gaat ook knipperen als de lamp in auto-off functie staat voor het gebruik als focuslamp. Erg handig moet ik zeggen, zo weet je altijd in welke modus en met welke accuduur je bezig bent.

Weefine Smart Focus 2300, Review, focuslamp Weefine Smart Focus 2300, Review, focuslamp

Je zet de lamp aan door de twee knoppen een paar tellen tegelijk in te drukken. Met een enkele druk op de linkerknop wissel je tussen wit-, rood- of uv-licht. Wil je de camera met auto-off functie gebruiken, dan houd je de rechterknop een paar tellen ingedrukt. Uitzetten is ook gemakkelijk, je drukt de linkerknop gedurende een paar tellen in en alles is uit. De eerste keer is het even wennen, maar dat onthoud je vrij snel. Als ik de lamp voor de eerste keer aanzet, word ik haast verblind. Wat een enorme hoeveelheid licht komt daaruit zeg, dat belooft wat onder water. Het is tijd om de lamp nat te gaan maken!

Weefine Smart Focus 2300, Review, focuslamp Weefine Smart Focus 2300, Review, focuslamp

Gebruik onder water
Al jaren maak ik gebruik van een focuslamp op mijn cameraset. Ik kan gewoonweg niet zonder, aangezien ik erg vaak nachtduiken maak. Vol vertrouwen monteer ik de WeeFine Smart Focus 2300 op het onderwaterhuis, recht boven de lenspoort. Ik monteer hem zodanig dat de knoppen aan de bovenkant zitten, dat lijkt mij de beste plaats. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de knoppen links of rechts doen.

Tijdens de eerste duik met deze lamp moet ik weer even nadenken hoe ik hem aanzet. Met dikke handschoenen aan gaat het aanzetten eigenlijk nog gemakkelijker dan boven water. Ik ben alweer onder de indruk van de hoeveelheid licht die eruit komt. Die 2300 lumen zijn niet niks natuurlijk. Ik zet hem in de auto-off functie en besluit vrij snel de lamp op zijn laagste stand te zetten en ga fotograferen. De lamp reageert erg goed op het flitslicht van mijn flitsers, ook bij het gebruik van de snoots op mijn flitsers. Dat bevalt me erg goed, het licht is op 25% sterkte nog steeds meer dan genoeg om snel focussen.

Weefine Smart Focus 2300, Review, focuslampDe roodfunctie probeer ik maar heel kort, ook nu focust de camera nog steeds goed. Persoonlijk kan ik niet wennen aan het rode licht tijdens de nachtduik. Dit heb ik eerder gehad met andere focuslampjes en heeft dus niet specifiek met de WeeFine Smart Focus 2300 te maken. Ik schakel snel weer over naar wit licht. Tussen het fotograferen door zet ik de lamp op vol vermogen en gebruik de lamp bewust als duiklamp. Met de lichtbundel van 100 graden wordt een flink gebied “in het zonnetje” gezet. Op plaatsen waar er meer stof in het water is, werkt dit wel wat nadelig omdat het licht hinderlijk teruggekaatst wordt.

Zelf ben ik geen filmer maar ik probeer wat korte stukjes te filmen, gewoon even kijken hoe het werkt. Met de handmatige instellingen die ik gekozen heb, blijk ik steeds voldoende licht in beeld te krijgen. Het zijn macro-opnames en dus heb je aan één lamp voldoende, maar ik kan mij voorstellen dat twee van deze lampen ook erg mooie groothoekvideo’s geschoten kunnen worden!

De accuduur wordt opgegeven voor 70 minuten op vol vermogen. Uiteindelijk heb ik twee duiken van iets meer dan een uur kunnen volhouden op half of een kwart vermogen en daarnaast heb ik er boven water ook nog wat gebruik van gemaakt. De accu was nog niet eens helemaal leeg op dat moment. De opgegeven accuduur lijkt dan ook zeker gehaald te kunnen worden.

Plus- en minpunten
Pluspunten zijn:
+ goed bedienbaar, ook met dikke handschoenen
+ diverse functionaliteiten, te gebruiken voor video- en fotografie
+ compact, maar toch krachtig

Minpunt is:
– de relatief hoge prijs in vergelijking met andere focuslampen

Conclusie
De WeeFine Smart Focus 2300 is een mooie compacte video- en focuslamp met diverse functies. Dat maakt het een veelzijdig te gebruiken lamp voor de wat meer eisende video- en/of fotograaf. Dit technisch hoogstandje dat zelfs tot 100 meter diepte te gebruiken is, heeft daarmee wat mij betreft een erg goede prijs-/kwaliteitverhouding. Een aanrader voor iedereen die meer van een lamp eist. 

NB: De functie met uv-licht is niet getest; daarom is er in deze review geen aandacht aan besteed.

Reactie van Marco Heesbeen van Onderwaterhuis.NL, de distributeur van Weefine-producten:
«Leuk om te lezen dat René net zo enthousiast is over de WeeFine Smart Focus 2300 lamp als wij. Het is een echte alles-in-1 onderwater lamp en met deze kwaliteit en afwerking verwacht je eigenlijk een veel hoger prijsniveau. De prijs-kwaliteit verhouding van deze lamp is echt geweldig. De brede bundel is normaal gesproken juist erg prettig als je de lamp gebruikt als verlichtingsbron voor onderwaterfoto’s of video. Als het zicht erg slecht is, of je heel bewust de nadruk wilt leggen op een specifiek onderwerp in je opname, dan kan de lamp zelfs nog worden voorzien van een Flip Snoot.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

2 reacties

  1. Duik er nu al 6 maanden mee en ben zeer tevreden over deze lamp. Filmpjes zijn te vinden op youtube onder de naam 1960wijnand. Ook tijdens mijn vakantie in Indonesië heb ik veel plezier van deze lamp gehad.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief