Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Review: Oer, de kracht van kijken

370_oer1Oer, de kracht van kijken, een boek van fotografen Martin Kers en Willem Kolvoort. Zeker de laatste is een begrip voor iedereen die in de wereld onder het wateroppervlak geïnteresseerd is. Ron Offermans ‘las’ het boek.

Oer is in de eerste plaats een fotoboek. Dat er ook een aantal bekende schrijvers aan meegewerkt hebben zoals Hans Dorresteijn, Jan Terlouw, K. Schippers en nog een aantal anderen is leuk, maar hun bijdrage is zo beperkt dat het toch primair een kijkboek is geworden. En wat voor één. De samenwerking van twee uitzonderlijk begaafde natuurfotografen uit Nederland zorgt voor hooggespannen verwachtingen en die worden ook waargemaakt.

370_oer3De foto’s lijken te zijn gemaakt in een tijd dat de dieren zich nog niet op het land waagden. Planten, bomen en bloemen zijn absoluut de hoofdrolspelers. Of dit ter inspiratie heeft geleid tot de titel van het boek is mij niet bekend, maar de uitstraling van deze keuze heeft wel iets uit een oerwereld. Bij een nadere beschouwing kom je soms wel eens een diertje in een wat ondergeschikte rol tegen, maar veel zijn het er niet.

Ook weidse landschappen zul je met een vergrootglas moeten zoeken. Wat er overblijft zijn zorgvuldig uitgekaderde landschapdetails. Beide fotografen tonen aan dat uitkaderen het primaire gereedschap is van de fotograaf. Zij bepalen wat je wel en wat je niet ziet. Je hebt bij de foto’s van Martin en Willem ook niet de behoefte om meer te willen zien. In veel gevallen is het zelfs moeilijk te zien wat er op de foto staat en is er een bewuste vervreemding toegepast zodat het alleen nog maar gaat om de kleur en de vorm.

Wat het boek wel vaak laat zien, is meer van hetzelfde. Dat is niet negatief bedoeld. Een groot gedeelte van het boek is gevuld met een mozaïek van foto’s van gelijke onderwerpen op dezelfde manier gefotografeerd. Soms wel tot 64 beelden van een gat in een boom verspreidt over een dubbele pagina. Deze herhaling van beelden geeft een extra dimensie aan het boek. Er zijn ook pagina’s waar een centrale grote foto wordt omlijst door een groot aantal kleinere met hetzelfde onderwerp. De opmaak van het boek is trouwens helemaal wel opvallend te noemen. Ik kan mij zelfs af en toe niet ontrekken aan de gedachte dat de beelden de opmaak ondersteunen in plaats van andersom. Gelukkig is de fotografie sterk genoeg dat deze er niet onder lijdt.

370_oer2Normaal zou een boek van twee fotografen met zo een verschillend werkterrein (Martin Kers fotografeert immers alleen boven water en Willem Kolvoort voornamelijk onderwater) een echte tweedeling kennen. Dit is echter, door de gekozen onderwerpen en hun manier van werken, totaal niet het geval. Wat kleur en sfeer betreft vloeit het werk van beide fotografen naadloos in elkaar over. De zachte, groene tinten van een rietkraag onder water passen prachtig bij de foto’s van de door mos begroeide boomstammen. De kleine, door het mos stekende geweizwammetjes ademen dezelfde sfeer uit als de fragiele kranswiertjes onderwater. Alle onderwerpen worden door beide fotografen met ontzettend veel liefde en zorgvuldigheid vastgelegd en dat alleen al maakt het tot een eenheid.

Dus beslist een aanrader voor elke natuurliefhebber. Het is een boek om van te genieten en niet voor iemand die op zoek is naar biologische informatie daarvoor is het boek niet geschikt. Het kan ook absoluut niet als naslagwerk worden gebruikt.

Titel: Oer, de kracht van kijken
Uitvoering: 176 pagina’s met voornamelijk foto’s
Formaat: Harde kaft 30 cm breed bij 25 cm hoog
Fotografie: Martin Kers en Willem Kolvoort
Tekst: Arno van Berge Henegouwen, Hans Bouman, Hans Dorresteijn, K. Schippers, Jan Terlouw, Herman Vuijsje en Gerrit Jan Zwier
Uitgever: Thieme Art Deventer
ISBN: 9 789078964193

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief