Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Review: Duikersgids 10

De Duikersgids bestaat 10 jaar! Wat in 2004 begon als een compact boekwerk met duikinspiratie, is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een multimediaal pakket. Is dat ook handig?

Nu het paasweekend voor de deur staat -voor veel duikverenigingen traditioneel een soort van grote start van het seizoen-, kijken wij eens kritisch naar de Duikersgids. Wat heeft 10 jaar Duikersgids-evaluatie opgeleverd? Welke inspiratie ga jij dit duikseizoen halen uit dit pakket? We bekijken de papieren versie, de app en de website.

De papieren versie

Een boekwerk op A5 formaat, 242 pagina’s dik, waarin naast een aantal advertenties vooral beschrijvingen staan van duikplaatsen. Om precies te zijn een beschrijving van 84 duikplaatsen, waarvan er 27 nieuw zijn, de rest heeft een update gehad of is ongewijzigd geplaatst.
We bladeren naar wat bekende stekken om te beoordelen of de informatie die wij krijgen bruikbaar en handig is. Dit moet een goede voorspeller zijn om te bepalen in hoeverre wij nieuwe stekken kunnen gaan ontdekken.

duikersgids-10-review-3

Naast het adres, de GPS locatie en een routebeschrijving vinden we hier een omschrijving van de duikplaats en een vaste lay-out met een plattegrond en een puntsgewijze opsomming van een aantal elementen die je snel een complete indruk geven. Ten opzichte van de eerdere versies van de gids niet heel erg vernieuwend, of zoals je wilt… nog steeds even praktisch! Het is overigens goed om te weten dat de nieuwe stekken die je in de papieren versie van de gids vindt ook exclusief voor het boekwerk blijven. Deze zal je niet terugvinden in één van de digitale versies.

De gids maakt een nette indruk. Een handig naslagwerk dat je mee kan nemen naar de duikstek en aan de waterkant prima kan gebruiken voor het bespreken van het duikplan. Wat ons wel opvalt is dat er een slordig foutje in de foto credits van de coverfoto is geslopen. We herkennen hierin het werk van Erik de Boer, dat is echter niet de fotograaf die in de colofon wordt genoemd.

De app en website

Naast het boekwerk is er ook een app en een website. De app is een doorontwikkelde versie van een reeds langer bestaand product, de website heb je mogelijk nog niet eerder gezien.  
De app is gratis verkrijgbaar voor zowel smartphones met een Android- als iOs-besturingssysteem. Naast de gratis versie komt er ook een premium versie, al moeten we daarbij omerken dat die versie al langer wordt aangekondigd. Het premiumdeel op de website en in de app is dan alleen voor abonnees toegankelijk.

duikersgids-10-review-4
In de digitale versies vind je meer duikplaatsen terug dan in de papieren versie. De app telt momenteel 142 Nederlandse stekken en 14 Belgische stekken en daarnaast nog stekken in Duitsland, Luxemburg, Bonaire, Curaçao, Malta en Egypte. We zeggen bewust momenteel, want in de app is te lezen dat jij je wensen door kunt geven voor de toevoeging van extra duikstekken. Naast de beschrijvingen en informatie die wij ook in de papieren versie vinden, kan je automatisch de navigatie starten en het actuele weer zien. Maar nog belangrijker is dat je de logberichten van andere duikers op de betreffende locatie kunt teruglezen.

De frequente Zeelandduiker moet zeker eens een blik gaan werpen op de getijdeplanner, die overigens ook zonder internetverbinding te gebruiken is. In deze getijdeplanner selecteer je eenvoudig jouw duikdag en locatie, waardoor je de gecorrigeerde tijden voor die dag krijgt te zien.duikersgids-10-review-5Heb je stekken waar je graag komt, maak daar dan jouw favoriet van; deze stekken zijn dan ook offline te gebruiken op je telefoon. De actualiteit en volledigheid van de app vind je overigens ook op de website terug. Al met al een zeer waardevolle aanvulling op de papieren versie, en zijn wij niet allemaal dol op “gratis”?

Wat vind jij?

Editie 10 is, zoals dit traditioneel gebeurt, tijdens Duikvaker geïntroduceerd. Heb je hem hier niet aangeschaft, dan is hij zowel online verkrijgbaar als via de verschillende duikwinkels. De fanatieke duikers hebben dus mogelijk al de nodige stekken ontdekt. Wat vind jij van de Duikersgids en heb jij goede stekken die jij mededuikers kunt aanraden?

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief