Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Resten van reuzenkreeft ontdekt

reuzenkreeft_fossiel_marokkoWetenschappers hebben in Marokko de fossiele resten van een primitieve kreeftensoort ontdekt, die even groot kon worden als een mens.

De kreeft leefde ongeveer 480 miljoen jaar geleden en gebruikte enkele stekels op zijn kop om kleine stukjes plankton uit zeewater te filteren, net als moderne walvissen.

Het was vermoedelijk het eerste grote zeedier dat zich op die manier voedde, melden onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Yale in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De fossielen van de reuzenkreeft werden ontdekt in Marokko. Het dier heeft inmiddels de naam Aegirocassis benmoulae gekregen en is daarmee vernoemd naar zijn ontdekker, de Marokkaanse fossielenjager Mohamed Ben Moula.

De versteende resten zijn bijzonder goed bewaard gebleven. “We denken dat deze dieren vrij plotseling zijn begraven op de zeebodem door een storm of een andere ramp”, verklaart hoofdonderzoeker Derek Briggs in The New York Times.

Plankton

Het geleedpotige dier was ongeveer twee meter lang en had vinnen aan zowel de onderkant als de bovenkant van zijn lichaam. “Het was vermoedelijk één van de grootste dieren uit zijn tijd”, verklaart onderzoeker Alisson Daley op BBC News.

De manier waarop het dier voedsel filterde, biedt wetenschappers aanknopingspunten over de leefomgeving van de reuzenkreeft in het geologisch tijdvak Cambrium.

“Het suggereert dat er destijds een rijke bron van plankton in zee was waar deze dieren zich mee konden voeden”, aldus Briggs.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief