Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

De parels van Statia

Voor het eerst in het Caribisch gebied – voor Luna van der Loos is het een aangename kennismaking. Met haar Parels van Statia doet ze mee aan de Reportagewedstrijd.

Luna_vander_loos_foto_4a

Een koraalrif is een geweldige plek om te duiken. Het is kleurrijk, er zit veel vis in het water en het gonst van het leven.
Koraalriffen zijn niet alleen heel mooi, ze zijn ook ontzettend belangrijk. Om koraalriffen en het leven op koraalriffen beter te kunnen beschermen is het belangrijk dat we weten wat waar leeft. In juni 2015 gingen Naturalis en Stichting ANEMOON met een team van 22 man op expeditie naar Sint Eustatius om een maand lang het onderwaterleven te inventariseren. Ik had het geluk mee te mogen om de zeewieren op naam te brengen.

Luna_vander_loos_foto_4b  Luna_vander_loos_foto_4h

Sint Eustatius – door de locals Statia genoemd – is een klein eiland in de Caribische zee. Rondom het eiland ligt een marien park dat groter is dan het eiland zelf. In het grootste deel van dit park mag niet gevist en geankerd worden. Je kunt daarom optimaal genieten van de ongerepte riffen op St. Eustatius. Hoewel de duiken vaak op iets grotere diepte beginnen, heeft Statia veel te bieden voor zowel beginnende als de meer ervaren duiker. Na het duiken kun je je ook boven water prima vermaken. Op de slapende vulkaankrater The Quill is het prachtig wandelen en de Flamboyant bomen die vol in bloei staan doen hun naam eer aan.

Luna_vander_loos_foto_4c

Mijn eerste keer duiken op Statia was tegelijk mijn eerste duik in het Caribisch gebied. Het was moeilijk te onthouden wat ik allemaal heb gezien die duik, simpelweg omdat ik enorm onder de indruk was van de grote hoeveelheid leven. De zachte koralen zijn me het meest bijgebleven. Deze waren zo lang en sierlijk dat het net treurwilgen waren.

Nadat mijn ogen een beetje gewend waren geraakt aan alle kleurtjes, kon ik me weer concentreren op mijn taak: het op naam brengen van alle zeewiersoorten rondom Sint Eustatius. Terwijl ik druk bezig was met het maken van aantekeningen op mijn onderwaterleitje, zwommen er schildpadden, haaien en roggen voorbij. De zeewieren waren prachtig. Sommige wieren leken net lapjes kantwerk, andere hadden de vorm van bloemetjes of bestonden uit waaiertjes van kalk. Op zoek naar algen in de kieren en spleten van rotsen kwam ik ook allerlei interessante beestjes tegen. Naaktslakken, zwemmende anemonen, clown krabben en vijlmossels, om er slechts een paar te noemen.

Luna_vander_loos_foto_4d

Ook boven water kun je interessant leven vinden. Mijn favoriet is de Caraïbische heremietkreeft, de “soldier crab”. Dit heremietkreeftje leeft als hij volwassen is op het land en zou onder water verdrinken, ondanks zijn kieuwen. Toch begint hun leven onder water. Het vrouwtje verzorgt haar eitjes op het land, maar brengt ze na een maand naar de zee. De eitjes komen uit in het water en de baby-heremietkreeftjes leven twee maanden in het water, voordat ze hun eerste schelpje uitzoeken om in te wonen. Daarna komen ze uit het water en gaan volledig op het land leven.

Luna_vander_loos_foto_4f

Het is moeilijk om een favoriete duikstek te kiezen als alle plekken zo mooi zijn, maar mijn leukste duiken waren op de “Blue Bead hole”. De Blue Beads zijn glazen kralen die in de zeventiende eeuw werden gemaakt door de Verenigde West Indische Compagnie als betaalmiddel voor de slaven. Het verhaal gaat dat de slaven na de afschaffing van de slavernij de kralen in het water hebben gegooid om hun vrijheid te vieren. Op de Blue Bead hole kun je de kralen vinden, maar dat is niet het enige.  Er zijn zeegrasvelden, mantis shrimps, vliegende ponen en niet te vergeten: heel veel zeewieren.

Elke duik op Sint Eustatius vond ik wel weer iets dat me verraste en na een maand lang was ik absoluut nog niet uitgekeken. Als je een Blue Bead vindt, zou je volgens de legende keer op keer terugkomen op Statia. Ik heb tijdens de duik geen kraal gevonden, maar ik ben een hoop andere pareltjes rijker en ik zal dus graag terugkomen.

Luna_vander_loos_foto_4e  Luna_vander_loos_foto_4g

Tekst en foto’s: Luna van der Loos

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief