Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Voorbereidend werk

Datum

Locatie

18 maart 2015, 20.00u

Den Osse Nieuwe Kerkweg

 

Duik 591
Het weer van de afgelopen dagen vraagt om een aangepaste duikplanning. René en Goof kiezen een andere stek dan gebruikelijk. Wordt het genieten of…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is al een paar dagen flink aan het waaien uit het noordoosten, voor onze woensdagavond duik kiezen Goof en ik er toch voor om naar het Grevelingenmeer af te reizen. We hopen maar dat de wind het zicht niet al te veel heeft verminderd.

We hebben voor Aquashot Regio Noord-Brabant nog een opdrachtje uit te werken, het thema is “bloemdieren”. Die denken we te gaan vinden bij de Nieuwe Kerkweg, bovendien hebben we geen zin om alweer rond de reefballs bij Dreischor te hangen. Het onderwaterleven is nog steeds niet heel uitbundig en dan heeft de Nieuwe Kerkweg toch meer onze voorkeur.

Het is de hele dag al mistig, de zon heeft zich niet laten zien vandaag. Gisteren en eergisteren waren mooie lentedagen en dat went snel. Vanavond voelt het dan ook waterkoud aan. Maar wij laten ons niet uit het veld slaan en spreken gewoon weer op de gebruikelijke plaats af en rijden van daaruit samen richting Zeeland. Onze flessen zitten vol, dus van te voren vullen is niet nodig.

Als we de parkeerplaats oprijden zien we dat er een toiletgebouw met kleedruimte in aanbouw is. Er wordt hier dus serieus gewerkt aan de faciliteiten. Het is eenzelfde gebouwtje als we afgelopen weekend ook zagen bij duikstek Kattendijke. Een mooie ontwikkeling, hopelijk blijven die voorzieningen ook een beetje netjes op de drukke dagen. Het is toch net wat luxer dan zo’n plastic Dixie, maar ook hier zal de hygiëne afhangen van het gedrag van de gebruikers en het schoonmaak regime. Maar in de basis een goede ontwikkeling, hopelijk worden er nog aanrijdbeveiligingen aangebracht rond de palen van het plat dak, want anders voorzie ik vervelende situaties op drukke dagen. Het zou toch lullig zijn als die staanders er onderuit gereden worden!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De parkeerplaats is verder helemaal verlaten en we kleden ons snel om, maar niet voordat ik toch even over de dijk heb gekeken. Het golft wat, want zoals verwacht staat de wind vol op de kant. Hoe het zicht zal zijn, blijft altijd een verrassing. We rekenen voor de zekerheid maar nergens op. Eenmaal bij het water aangekomen, blijkt het allemaal reuze mee te vallen. We kunnen de bodem gewoon zien. Dat geeft de burger moed en dus vertrekken we met goede zin richting het diepere gedeelte achter de oude zeedijk.

Onderweg er naartoe valt het me op dat er zeer regelmatig kleine langwerpige visjes van ongeveer twee centimeter lang in de waterkolom zwemmen. Ik weet niet precies wat voor soort het is, wellicht jonge paling? Jonge puitalen of botervissen? Wie zal het zeggen, ik weet het helaas niet. Maar het is zeker leuk om te zien.

Zeedruifjes drijven ook langs als gevolg van de lichte stroming vanuit het oosten. Ik probeer er voor de verandering maar weer eens één op de foto te zetten, maar zoals altijd wil dat niet echt lukken. Kwalletjes fotograferen is niet mijn ding, dat is wel zeker. Ik duik door en duik over de oude zeedijk naar een meter of zeven diepte en ga op zoek naar zeeanjelieren of weduweroosjes. Helaas is het aantal hier maar zeer beperkt en dat valt me eigenlijk zwaar tegen. Uiteindelijk vind ik wel een acceptabel model en probeer er een origineel plaatje uit te persen. Het wil echter niet echt lukken zoals ik het graag zou willen. Maar dat hoort bij experimenteren.

Enkele kreeften lopen los rond en ik zie wat kleine krabben op en tussen de oesters. Grondels liggen voor dood op het zand en echt mooie exemplaren zitten er ook niet tussen. Het voelt nog steeds een beetje kaal aan onder water, het mag nu toch echt eens lente worden. Als ik bij de reefballs aankom, besluit ik er een paar van binnen te inspecteren. Vorig jaar zat hier nog een flink exemplaar van een snotolf met nest, maar ik kan nu niets ontdekken.

Ik vind een krabje wat erg fotogeniek op een stukje oester met kolonie vormende zakpijpen zit en probeer het mooi vast te leggen. Op de terugweg vind ik de zeedahlia en maak daar ook nog wat foto’s, het is bijna een gewoonte geworden en echt origineel is het allemaal niet natuurlijk. Toch heeft zo’n grote kleurige anemoon altijd een bepaalde aantrekkingskracht.

Dan valt mijn oog op een grote zeedonderpad en besluit om zijn rugvin te gaan fotograferen. Hij of zij blijft rustig liggen, maar ik kan er eigenlijk niet goed genoeg bij. Het biedt wel kansen om dit een volgende keer nog eens te proberen. Als ik op mijn computer kijk, zie ik dat het water zeven graden Celsius is en dat ik al weer dik in de zeventig minuten aan het duiken ben. Ik kan dus merken dat het water langzaam maar zeker weer een beetje opwarmt.

Net voordat ik weer het ondiepe deel bereik, zie ik nog een flinke Noordzeekrab die hoog op zijn poten onderweg is. Ik heb geen idee waarheen, maar het ziet er zelfverzekerd uit! Na een uur en twintig minuten steek ik mijn hoofd weer boven water en ben mooi bij de steiger uitgekomen. Goof ligt ook al onder de steiger en maakt nog wat foto’s. Ik besluit alvast richting de auto te lopen, hij zal zo wel volgen.

Als alle spullen weer in de auto liggen, genieten we nog even van de door Goof meegebrachte soep. Die smaakt prima en warmt ons weer een beetje op. De gure wind is er nog steeds, dus dat beetje extra warmte is fijn. We hebben ons allebei goed vermaakt onder water, ondanks het ontbreken aan echte hoogtepunten. Maar we hebben goede hoop dat de lente toch echt in aantocht is!

Max. diepte 7.5m, temp. 7gr.C., zicht 5m, duikduur 81min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief