Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

REEFolution – een revolutie in koraal- en visproductie

De stichting REEFolution is begonnen koraalriffen te bouwen en te restaureren Afrika, met én voor lokale vissers. Daarmee wordt een revolutionaire brug geslagen tussen de vissers enerzijds en natuurbeschermers en duiktoerisme anderzijds. Het gezamenlijke einddoel is méér koraalrif en méér vis voor iedereen.

Dat meer koraal ook meer vis betekent is een natuurlijk gegeven voor sportduikers. Zij zien met eigen ogen hoe gezonde koraalriffen synoniem staan voor vis, …veel vis. Zij zien ook dat een koraalrif bescherming biedt aan de volwassen vis en hun jongen. Dat je daar zuinig op moet zijn is helaas nog lang geen logica voor iedere lokale visser. Op veel plekken in Afrika en Azië wordt nog met dynamiet gevist. Alle vis gaat dan dood en al het andere leven inclusief koraalrif wordt vernietigd. Vissers gebruiken netten met te kleine mazen en ondermaatse vis wordt niet teruggegooid. Je kunt immers niet zonder vis naar huis komen als je thuis de kinderen moet voeden.

Duurzaam koraalrifbeheer
De stichting REEFolution gaat eraan bijdragen om de belangrijkste inkomstenbronnen van bewoners van kustgebieden bij koraalriffen, visserij en toerisme, zeker te stellen op de langere termijn. Om de lokale vissers meer bewust te maken van hun belang bij gezonde koraalriffen wordt vissers een kort opleidingstraject aangeboden (inclusief een duikopleiding en  een training over beheer van visstanden en andere natuurlijke hulpbronnen). Daarop kan een baan volgen als koraalkweker. Op korte termijn hebben zij daarmee alternatieve inkomsten. Met hulp van deze vissers en andere betrokkenen zullen bestaande riffen gerestaureerd en nieuwe riffen gebouwd worden. Op de lange termijn streeft Stichting REEFolution naar duurzaam beheer en gebruik van deze riffen, door zowel duikers als vissers.

Projectpartner Wageningen Universiteit|
Wageningen Universiteit & Research (WUR) speelt een heel belangrijke rol als projectpartner van Stichting REEFolution. Koraalonderzoeker Ronald Osinga en een team van studenten werken op de projectlocaties niet alleen aan optimalisatie van het kweekproces maar ook aan revolutionaire ideeën om de koraal-­ en visproductie structureel te gaan verbeteren in derdewereldlanden. Ook sociaal-­culturele aspecten zullen bestudeerd moeten worden om uit te vinden hoe de lokale bevolking uiteindelijk haar koraalriffen én visstand zelf beter kan gaan beheren. In dit project hebben lokale bevolking, natuurbeschermers én toerisme één gemeenschappelijk  belang.

Koraalkweek gestart in Kenia
REEFolution is vorig jaar in het zuiden van Kenia al praktisch gestart met een eerste project. Sinds augustus worden op verschillende locaties in de zee diverse soorten koraal gekweekt. Deze locaties zijn in en nabij het Kisite Marine Park tegen de grens van Tanzania. De uitvalsbasis is duikcentrum Pilli Pipa in het kleine vissersdorp Shimoni. Deze plaats ligt ongeveer halverwege een langgerekt kustrif dat zich uitstrekt langs een groot deel van de Oost-­Afrikaanse kust voorbij Tanzania naar het zuiden tot ver in Mozambique. Na het Great Barrier Reef in Australië is dit het langste koraalrif ter wereld. In een land als Tanzania is natuurbescherming en duiktoerisme veel minder ontwikkeld dan in Kenia. Misschien wel juist daardoor wordt er daar nog dagelijks met dynamiet gevist. REEFolution hoopt ook in Tanzania en andere landen projecten te kunnen opstarten in de toekomst.

Fondsenwerving
Het bestuur van de stichting werkt belangeloos. Om de projecten die de stichting ondersteunt te financieren zal een beroep worden gedaan op natuurbeschermingsfondsen, de toeristenindustrie, de duikwereld en alle mensen die de lokale bevolking én de natuur willen helpen om gezonde koraalriffen te creëren en meer vis te produceren.

Lancering
Stichting REEFolution volgt op Team Reefolution, een groep studenten van Wageningen Universiteit die in 2015 een crowdfunding-­wedstrijd deden ten behoeve van Coral Gardening. Dit is een stichting met een vergelijkbaar doel dat is gestart met het bouwen van een koraalrif in Thailand. REEFolution en CoralGardening willen gaan samenwerken om hun gemeenschappelijke visies zo breed mogelijk uit te dragen.

Op de DUIKVAKER duikbeurs in Houten wordt a.s. zaterdag 6 februari om 11:00 officieel het startschot gegeven aan Stichting REEFolution door de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Aansluitend zal Ronald Osinga een presentatie geven met de titel “Waarom Stichting REEFolution?”, waarin hij ook zijn revolutionaire visie op een koraalrif van de toekomst zal delen;; het klimaatbestendige koraalrif.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief