Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Primeur: zeeschildpaddenspeurhond voor Bonaire

Bonaire, een van de ‘bijzondere gemeenten van Nederland’, heeft een bijzondere primeur. Het eiland heeft vanaf vandaag de allereerste speurhond die gespecialiseerd is in het opsporen van koraal, conch schelpen en zeeschildpadden. De afgelopen tijd kreeg de tweejarige Jack een intensieve training op Schiphol. Nathalie van Koot van het Wereld Natuurfonds (WNF) liep een dagje mee.

Foto: Arjan van Empel

Klik, klik” klinkt het in de grote loods op Schiphol. Yannick Cicilia drukt op een apparaatje om zijn pols. Jack zit naast een koffer, zijn tong hangt uit zijn bek en hij kwispelt hard met zijn staart terwijl hij verwachtingsvol naar zijn baasje opkijkt. Om zijn nek zit een halsband met grote letters CUSTOMS erop. Hij heeft koraal geroken in een van de koffers die in de oefenruimte op de grond zijn gelegd. De schattige zwartharige Springer Spaniel, een jachthond, doet alles om maar als beloning een speelballetje te krijgen. “Als hij de oefening goed heeft gedaan dan klikt Yannick en de hond associeert dat geluid met een beloning”, legt hondeninstructeur Arjan van Empel van de Douane uit. Arjan is de afgelopen drie maanden vrijwel dag en nacht met Jack bezig geweest. De laatste weken was Yannick ook in Nederland voor zijn opleiding als hondengeleider want hij wordt op het eiland het baasje van de zwartharige flora en fauna speurneus.

Drie van de zeven zeeschildpadden
Bonaire staat bekend als een van de beste duiklocaties ter wereld. WNF was eind jaren zeventig al betrokken bij het creëren van het beschermd onderwatergebied bij het eiland, het Bonaire National Marine Park. STINAPA, het Staatsbosbeheer van Bonaire, beheert het gebied. Volgens de lokale ngo Sea Turtle Conservation Bonaire, een partner van WNF, zwemmen in de zee rond Bonaire drie van de zeven soorten zeeschildpadden ter wereld. Groene zeeschildpadden en karetschildpadden zie je het hele jaar door en onechte karetschildpadden komen alleen in het broedseizoen. Op en rond Bonaire vind je ook veel koraal en koraalresten. Probleem is dat veel toeristen vaak niet weten dat je koralen, schelpen en producten van zeeschildpadden niet mee mag nemen.  Ook de lokale bevolking van Bonaire eet nog wel eens schildpaddensoep of eieren, terwijl alle soorten (zwaar) bedreigd zijn.

Foto: Casper Douma, WNF

Terwijl het voor Jack een spelletje is om koraal, schelpen of zeeschildpadden in de koffers te vinden is het voor het eiland vooral een hele serieuze zaak. “Bonaire is een prachtig eiland en we willen dat iedereen ook in de toekomst van de prachtige natuur kan genieten”, zegt Nichalin Martina, directeur van de Belastingdienst Caribisch Nederland. “Als iedereen van alles uit de natuur gaat meenemen dan verdwijnt bovendien de belangrijkste bron van inkomsten van Bonaire.”

Hoge boetes
Twee jaar geleden is het Openbaar Ministerie een project gestart om te voorkomen dat koraal en andere wildlife producten worden meegenomen. De boetes voor toeristen zijn hoog en moeten cash worden betaald. Vervolgens ontstond het idee om een speurhond in te zetten. Op Bonaire zijn al honden opgeleid om drugs en geld op te sporen, maar wildlife is nieuw en koraal en zeeschildpadden is volgens de douane zelfs wereldwijd een primeur. Van Empel vertelt dat bewust is gekozen voor een hond met een lief uiterlijk. “Jack gaat niet alleen op de luchthaven aan de slag voor repressieve taken. We gaan hem in samenwerking met de lokale partners juist ook preventief inzetten op scholen, de cruiseterminal en bij hotels om zowel jong als oud bewust te maken.”

Watjes
In de trainingsloods op Schiphol zitten stukken koraal in een tonnetje. Van Empel draait de deksel eraf en ik zie verschillende steenkoralen. Hij haalt een Demak’Up wattenschijfje uit het tonnetje: ”Het koraal past niet altijd in de buisjes waar we de geurherkenningsoefeningen mee doen en daarom werken we met watjes. De specifieke geur van koraal gaat in het watje zitten en zo oefenen we met Jack. Op Bonaire wordt hij verder getraind op specifieke geuren. Hij is eigenlijk nooit uitgeleerd.” Als je de reuk van een mens vergelijkt met die van een hond dan zijn er nogal wat verschillen: “Als wij een keuken binnenlopen dan ruiken we groentesoep. Een hond ruikt apart de wortels, vlees, kruiden omdat zijn reuk enorm is ontwikkeld. Je kunt een hond eigenlijk op alles trainen. Zelfs op het vinden van pindakaas,” grapt de instructeur die door de jaren heen al een ontelbaar aantal honden voor de douane heeft getraind.

In een andere ton zit een schild van een zeeschildpad. Ik vind het maar een trieste aanblik. Hoe mooi zou het zijn als Jack ook levende zeeschildpadden of eieren zou kunnen redden? Van Empel heeft al eerder honden getraind op het opsporen van eieren. Dus dat kan! WNF en de Belastingdienst Douane Caribisch Nederland gaan in gesprek over de mogelijkheden om Jack ook straks speciaal in te kunnen zetten op de legstranden van Bonaire. Dan zou hij in de toekomst nesten kunnen redden.

Maar voordat het zover is gaat Jack eerst in de praktijk brengen wat hij de afgelopen maanden op Schiphol heeft geleerd.

Op de Facebook-pagina van het WNF kun je een videoclip kijken.

Tekst: Nathalie van Koot, WNF – overgenomen met toestemming

www.wnf.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief