Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Passport to Paradise – Muckdiving-hoofdstad Lembeh

In één vakantie van de drop-offs in het Bunaken National Park via de met kleurrijke zachte koralen begroeide pinnacles in Bangka naar de muckdiving-hoofdstad van de wereld! De Passport to Paradise-trip wordt afgesloten in Lembeh Strait.

De fraaie zachte koralen verruilen we voor de beroemde zwarte zandbak van Lembeh. Geen straf, want hier verblijven we in het meest luxe resort van de drie tijdens deze trip. Alles in het Lembeh Resort is gericht op duikers die het maximale uit ‘critters heaven’ willen halen en niets aan comfort willen missen. Hoewel het muckduiken bij Manado en Bangka ook prima is, verwacht ik dat de lijst met onderwaterleven dat ik heb gezien, hier nog flink langer wordt. In Lembeh leven alleen al acht verschillende soorten hengelaarsvis, twaalf soorten octopusen ontelbaar veel verschillende soorten naaktslakjes. De trefkans voor bijzondere wezentjes is in Lembeh veel groter. De fotograaf die zijn gids hier niet wil delen met maximaal drie andere duikers, kiest voor een privégids. Ik hoor bij de groep duikers en het zal je niet verbazen dat de andere duikers ook allemaal een camera bij zich hebben.

Eenvoudige lenskeuze
Werkelijk iedereen is erop gebrand om niets te missen van de meest prachtige wezens die je hier kunt tegenkomen, en om dit alles op zo’n fraai mogelijke manier vast te leggen. Voor de meeste fotograferende duikers was de lens in Manado en op Bangka lastig te kiezen. In Lembeh is het bijna logisch dat je de macrolens monteert. Vrijwel alles wat hier over de bodem kruipt, is daarmee prima vast te leggen, in veel gevallen zijn de wezens zo klein dat je zelfs met een normale macroset-up nog flink je best moet doen. Wat mij betreft zijn dit soort locaties juist leuk voor een experiment met een extreme groothoeklens. Ik ben dan ook blij dat één van de Murex-medewerkers, Julia Sangi, haar werkplek op kantoor wil verruilen voor een duikje als model. Ik besluit mijn fisheye-lens mee te nemen omdat we naar een stek gaan waar we een grote hengelaarsvis zullen tegenkomen. We spreken de plannen vooraf door, wij hebben de foto in gedachten al gemaakt. Bij de duikstek blijkt dat er al een boot van één van de andere resorts ligt, waardoor wij hier niet kunnen duiken. Een perfecte regel – zo wordt het nooit te druk op een duikstek. Maar we moeten ook een streep door de plannen voor de modelfoto zetten. Op de alternatieve duiklocatie vinden wij gelukkig een kokosnoot-octopus die samen met Julia dienst wil doen als model. Het is best stoffig onder water, dus ik ben erg benieuwd of de foto die ik in mijn hoofd heb, uiteindelijk is gelukt.

Koraaldriehoek
Koraaldriehoek is de naam van een gebied dat ongeveer 5,7 miljoen vierkante kilometer tropische wateren rond Indonesië, Maleisië, Papua Nieuw Guinea, de Filipijnen, de Salomon-eilanden en Oost-Timor beslaat. Het gebied kenmerkt zich door de ongelooflijke biodiversiteit. In geen ander duikgebied is de soortenrijkdom zo groot als hier: je vindt hier 75% van alle koraalsoorten, de helft van ’s werelds zeegras, 6 van de 7 soorten zeeschildpadden, meer dan 22 soorten zeezoogdier en meer dan 3000 soorten vis. Noord-Sulawesi ligt ongeveer in het midden van de Koraaldriehoek. In deze regio zijn afgelopen jaar 43 nieuwe vissen ontdekt, waardoor de teller van het aantal bekende vissoorten in dit gebied op 1101 staat. Het is geweldig om deze vakantie midden in dit gebied te kunnen duiken.

Supergidsen
Zoals gezegd, het Lembeh Resort is het meest luxe resort van de drie resorts van deze Passport to Paradise. Perfecte kamers met een heerlijk uitzicht en geweldig eten in een superrestaurant. Werkelijk alles is luxer, er is zelfs permanent een speciale Photo Pro aanwezig om de foto- en videografen te helpen met alles wat je kunt bedenken. Voor alle drie resorts geldt dat de gidsen permanent getraind worden op de duik- en gidsskills en ook worden ze opgeleid door een marien bioloog. Bij elke duik wordt onder water op een schrijflei getoond welk wezentje ze je aanwijzen. Zo zie je niet alleen veel, maar steek je er ook nog wat van op.

Honderden ogen
Tegen het einde van mijn reis staat er nog steeds één hele grote wens bovenaan. Vanaf dag één heb ik de gidsen gevraagd of zij een mantis shrimp met eitjes weten te vinden. Hoewel zij alles op bestelling kunnen vinden, is dit het enige dier waar ze geen beloftes over willen doen. En dan op de laatste duik… ik kan de gids wel omhelzen van blijdschap. Eindelijk, een lang gekoesterde wens, het is alsof honderden ogen mij aankijken. Het is maar een kort moment, maar lang genoeg om een paar foto’s te kunnen schieten voordat de kreeftachtige weer in zijn holletje verdwijnt. Wat een topafsluiter! Deze reis was een aaneensluiting van hoogtepunten, drie geweldige bestemmingen met een fraaie variatie aan duikstekken. Ik zou het allemaal bijna vergeten door dit ene gave moment, absoluut paradijselijk!

Dronefoto: Lembeh Resort, onderwaterfoto’s: Edwin van der Sande

 


Deze reis is tot stand gekomen in samenwerking met Dive and Travel en Murex Dive Resort. Klik op de respectievelijke logo’s voor meer informatie.

3 reacties

  1. Leuk geschreven Edwin, en mooie foto’s!
    Een uitdaging, Lembeh met een groothoek lens.

    Volgend jaar weer terug? 😀

    REAGEREN
  2. Is bij muckdiving het zicht ook slechter dan bij gewone rifduiken, of is het alleen een andere bodemsoort?
    Die rare beesten vind ik wel leuk, maar ik vind het toch een raar idee om voor zo’n duikplaats te gaan. Of zijn er ook ‘gewone’ duiken te maken daar?

    REAGEREN
  3. Hi Angela, het is geweldig leuk om te speuren naar de meest vreemde wezens. De meeste zijn klein en gidsen zijn over het algemeen veel beter in het spotten dan jijzelf 😉 Het kan voorkomen dat je een groot deel van je duik aan het zoeken bent voordat je wat bijzonders ziet. De beloning en de kick als je het dan gevonden hebt is natuurlijk extra groot. Het zicht is naar mijn idee meestal wat minder, vooral ook omdat de omgeving wat monotoner is. Je kunt in Lembeh zeker ook duiken langs koraalwanden maken, maak hierover vooraf wel duidelijke afspraken. De meeste duikers in Lembeh komen echt voor het muck duiken, grote kans dat de focus van de duikorganisatie daar ook naar uit gaat. Afspraken maken voorkomt teleurstellingen.
    Ik heb ook prachtige muck duiken op de eerste stop van deze reis gemaakt, daar waren deze duiken meer de bijzaak ipv het hoofddoel.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief