Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

OZTEK – Australisch duikcongres

Onder het motto ‘nu we er toch zijn’ haken we aan bij OZTek. OZTek is een tweedaags congres en beurs gericht op technische duikers. We leren wat bij van experts, ontmoeten veel mensen van deze kant van de wereld en duiken mee met gave exploraties.

Professor Simon Mitchell vertelt zeer vermakelijk over zijn rebreather-onderzoek naar de 5 minuten prebreathe. Met een missende O-ring en daardoor flink oplopende CO2 in de loop, beëindigt slechts 10% van de deelnemers de test. Kortom, de prebreathe is absoluut niet geschikt om CO2 in de ademloop te detecteren. Checklists bij het in elkaar zetten lijken erg belangrijk. Overigens noemt Simon dat een (kortere) prebreathe nog wel handig zijn voor andere checks.(1)

Door Peter Buzzacott worden we bijgepraat over het meest recente onderzoek over decompressie. Zo voorspelt hij de opkomst van een deco-yoghurt, waarmee je de decompressieverplichting wegruft. Het eten van een stukje pure chocolade voor het duiken lijkt het risico op decompressieziekte te verkleinen. En, erg controversieel, ziet hij potentie in het gebruik van rode wijn als behandeling van decompressieziekte op ver afgelegen plekken.

RTEmagicP_OZTek

Er is op OZTek veel aandacht voor incidenten en hoe we de veiligheid kunnen vergroten. Paul Haynes laat het belang zien van een mouthpiece-retainer-strap. De kans op bewusteloosheid is hoger bij rebreather duikers, met de moutpiece-retainer-strap behoudt de duiker ademgas. Aangezien water erg rottig ademt, eigenlijk wel een erg goed idee. Simon Pridmore en Paul Toomer nemen ons aan de hand van incident(en) mee wat wij er van kunnen leren. Hieruit blijkt het grote belang van beademing bij duikers. Zo vroeg mogelijke beademing kan het verschil maken tussen dood en leven.

2410f9523dIn een andere presentatie bereiden we ons alvast voor op de duiken in Nieuw-Zeeland. Pete Mesley vertelt uitgebreid over de MS Mikhail Lermontov, een grote cruiseliner waar we zeker op gaan duiken. Er blijken ook wat grotten in Nieuw Zeeland te zijn. Vol verwachting haken we aan bij de presentatie van Richard Harris. Helaas voor ons, blijken deze eigenlijk alleen in de Nieuw-Zeelandse zomer te beduiken te zijn. Maar ook dan met wat logistieke uitdagingen: 1,5 km wandelen door de bossen met alle materialen en grotten die snel richting de 200 meter duiken. Kortom, nog niet geschikt voor ons. Deborah Johnston vertelt ons nog iets over het sump-grotduiken in Jenolan, Australië.  De plaatjes en het verhaal lijken enorm op het grotduiken in de UK, hoewel wellicht nog meer solo.

2c7642dbc8We sluiten af met tips en tricks van grotduikster en fotografe Liz Rogers. Geruststellend vertelt ze ons dat we voor echt mooie plaatjes, ongeveer 15 kg aan camera en flitsers mee mogen zeulen. Hoewel we ons best gaan doen met onze GoPro, zijn we nu al blij dat wij haar foto’s mogen gebruiken voor onze grotduikblog.

Referentie 1: Deng C, Pollock NW, Grant NR, Hannam JA, Dooley A, Mesley P and Mitchell SJ. The five-minute prebreathe in evaluating carbondioxide absorption in a closed-circuit rebreather: a randomised single-blind study. Diving and Hyperbaric Medicine, 2015, 45 (1), 16-24.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief