Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Orka’s kunnen leren communiceren als dolfijnen

Orka’s blijken geluiden te kunnen imiteren van dolfijnen en die geluiden ook te kunnen gebruiken in de juiste sociale context. Dit talent, ook wel vocaal leren, is een van de fundamenten van taal.

De bevindingen met de in gevangenschap levende orka’s en dolfijnen staan deze week in het tijdschrift van de Acoustical Society of America en werd uitgevoerd door onderzoekers van de Amerkaanse universiteit van San Diego.

Vocaal leren komt ook voor bij vleermuizen, sommige vogelsoorten en walvisachtigen. Onderzoek naar vocaal leren wordt vooral bij vogels al lang gedaan; bij enorme zeedieren brengt dit praktische moeilijkheden met zich mee.

Hiervoor gebruikten de onderzoekers een groep dolfijnen (tuimelaars) en een groep orka’s. Deze twee groepen lieten de onderzoekers aan elkaar wennen en wat bleek: de geluiden die de orka’s maakten, veranderden meer naar de geluiden die de tuimelaars maakten. De dieren hebben op die manier meer sociale interactie met elkaar, aldus de onderzoekers.

Dialect

Orka’s hebben een complex vocaal repertoire van snelle klikjes en fluitjes met een hoge frequentie. De akoestische eigenschappen van deze vocalisaties, zoals hoe lang ze duren, toonhoogte, patroon en verschillen tussen groepen. Walvissen die samenleven of dicht bij elkaar staan, hebben een vergelijkbaar dialect, ofwel ze klikken en fluiten op een vergelijkbare manier.

Het testen van vocaal leren bij sociale zoogdieren, vereist dat de dieren geobserveerd worden in een nieuwe sociale situatie. Op die manier worden ze gestimuleerd om op nieuwe manieren te communiceren.

Hiervoor onderzochten de wetenschappers opnamen van de geluiden die drie met een groep tuimelaars samenlevende orka’s gedurende enkele jaren maakten. Het bleek dat de drie orka’s gedurende een langere periode delen van hun klikjes, fluitjes en pulserende roep langzaamaan veranderden: ze produceerden meer klikjes en fluitjes, maar minder pulserende reeksen.

Fluitconcert

Ook bleek dat orka’s compleet nieuwe geluiden kunnen leren: één orka die ten tijde van de experimenten constant samenleefde met de tuimelaars, leerde een heel fluitconcert van de dolfijnen wat door de menselijke verzorgers aan de tuimelaars was geleerd.

De kunst om vocaal te kunnen leren betekent niet dat orka’s een taal hebben zoals mensen. Het laat wel zien dat ze een hoge mate van ‘neurale plasticiteit’ bezitten, wat betekent dat hun hersens de mogelijkheid hebben om circuits in het brein te veranderen om zo nieuwe informatie toe te kunnen passen.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief