Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Oproep: rugklachten, hoe voorkom jij ze?

Rugklachten zijn veel mensen niet vreemd. Bij de een valt het mee, de ander wordt ernstig in zijn doen en laten beperkt. Patrick Van Hoeserlande doet een oproep!

Foto: Ron Offermans

Patrick Van Hoeserlande (Hoesy) mag binnenkort weer duiken nadat dit vanwege ernstige rugklachten onmogelijk was. Uiteraard wil hij voorkomen dat de rugproblemen weer terugkomen.

«In de voorbije jaren zijn er hier en daar medische artikels verschenen over duiken en rugklachten,» vertelt hij, « maar ik vraag me af wat we als duikers nog kunnen doen om rugklachten te vermijden.»

Hij doet dan ook een oproep! Zijn er duikers die ook met rugproblemen kampen, en nu oplossingen hebben om rugklachten te vermijden? Daarbij kun je denken aan aanpassingen aan het duikmateriaal? Of het gebruik van andere duiktechnieken zoals sidemount? Ben je zelf een duiker die zich heeft moeten aanpassen, of ken je iemand? Patrick is erg benieuwd en wil jullie oplossingen uittesten. Hij zal hierover een artikel schrijven voor Hippocampus.

Je kunt onder dit artikel reageren of hem een mail sturen op Patrick.vanHoeserlande@nelos.be.

14 reacties

  1. Het is waarschijnlijk het bekende rijtje, maar voor de zekerheid:
    Goede loodverdeling, niet alles op een gordel in de onderrug
    Geen te grote en te zware fles als je de hoeveelheid lucht niet nodig hebt, denk eens aan carbon 300 bar
    Buddy duikspullen laten dragen en set pas in het water aan doen
    Zorg voor een goed passend pak, geen gehijs aan te strak neopreen terwijl je voorover gebogen staat
    Goede houding onder water, benen gebogen in de kniën om onderrug te ontlasten.
    Wie vult aan?

    REAGEREN
  2. Ik zorg dat ik zo min mogelijk hoef te tillen. Als de waterkant ver is, breng ik mijn set met een karretje die kant op. Eenmaal in het water trek ik de hele zooi aan.

    REAGEREN
  3. Weinig tillen. Setje met een karretje naar de waterkant brengen, daar de set opdoen en zo kort mogelijk lopen. In het water geen last van de rugklachten, het is alleen het tilwerk en dat is op de meeste stekken op te lossen met een karretje. Hoewel er nog steeds duikers je vreemd aan zitten te kijken wat jij nu aan het doen bent. Maar stoppen met duiken is geen optie.

    REAGEREN
  4. Ik heb een ander trimvest gekocht zodat ik het lood kan verdelen over pockets in het trimvest, achter op het trimvest en een gordel. Als het ver lopen is draagt mijn buddy de loodpockets en klikt ze pas bij de waterkant er in. Wat bij mij ook geholpen heeft is fitnessen. Ik train, binnen mijn grenzen, mijn onderrug, buikspieren maar vooral ook mijn beenspieren. Het scheelt enorm in het trappen en afstanden lopen in Zeeland en ook het zwemmen met de uitrusting aan de oppervlakte gaat veel beter.

    REAGEREN
  5. Een lid van mijn duikteam heeft zijn 15 liter ingewisseld voor een dubbel 7. Volgens hem is een dubbelset minder belastend voor zijn rug. Is dat waar?

    REAGEREN
  6. Heel veel trainen van de juiste spieren in je rug, schouders, buik en benen. Het liefst in overleg met de fysio.

    Het gaat langzaam, maar maakt uiteindelijk een groot verschil.

    En natuurlijk alle algemene tips toepassen. 5 dagen op je werk verkeerd zitten maakt het niet makkelijker als je daarna met je set over de dijk klimt.

    REAGEREN
  7. Gebruik een wing en backplate. Hierdoor zit het gewicht direct op je rug. Zorg dat iemand je helpt met je set aantrekken. Uit je knieën tillen.

    REAGEREN
  8. In elk geval zorgen voor een sterke rug en buikspieren, zodat je de juiste houding kunt volhouden zonder dat dit moeite kost. Duik met een gestroomlijnde uitrusting, dus niet behangen als een kerstboom, dat scheelt een hoop weerstand. Een goed passend (droog/laminaat) pak scheelt een hoop inspanning/kracht bij het aantrekken in vergelijking tot een neopreen natpak.

    REAGEREN
  9. Ik duik met carbon 7 liter en een wing met backplate. Verder losse loodpockets die ik eerst aan de waterkant breng samen met mijn vinnen . Verder laminaat droogpak met s winters warmtevest zodat ik minder onderkleding nodig heb. Nu weer nat ook met warmtevest voor aangename infraroodwarmte op je rug . Aantal dagen rust tussen de duiken is helaas een must ?

    REAGEREN
  10. Bij het verplaatsen van duikflessen niet tillen en draaien tegelijk. Dan gaan je tussenwervelschijven kapot met een hernia tot gevolg.

    REAGEREN
  11. Ik snap alle reacties. Maar de basis moet goed zijn. Zorgen dat er geen stress is in het leven en dus zeker niet in en om de duik. Probeer elke dag goed te bewegen, zoals wandelen. Conditie verbeterd en je rug blijft soepel en in beweging. Vermijd lang zitten en zorg voor een juiste houding. Goed slapen op juist matras. Zo hou je je rug in conditie en ook je zelf. Dan zal je op zeker die keren dat je wat extra moet tillen aan je uitrusting dit zonder problemen kunnen doen.

    REAGEREN
  12. Heb zelf ook rugklachten / nekklachten gehad en ben overgestapt op side mount. Ideaal voor dit soort klachten. 2 carbon 7 l 300 bar erbij en ik kan prima 2 duiken maken en hoef al dat staal wat ik mening duiker zie dragen niet mee te dragen. Denk dat de meeste duikers toch wel met zo´n 40 kilo of meer rondlopen en ik kan af 22 kilo (of minder, afhankelijk van of ik met of zonder droogpak duik). Bijna de helft minder en meestal leg ik mijn flessen ook bij de waterkant neer. Nog minder belasting voor mijn nek en rug. Even aanklikken als ik het water in stap en weg ben ik. Ben als ik zo aan de waterkant kijk een van de weinigen en is ook een andere techniek die vele nog met groot duiken in verband brengt, maar kan zeggen voor gewoon duikje in NL meer dan prima te doen. Kost wel wat meer en daar gaat het denk ik voor veel mensen ook mis. Totale uitrusting is denk ik 2 a 3 keer zo duur als een normale backmount, maar ik heb het er voor over voor zo´n geweldige hobby!

    REAGEREN
  13. Zelf heb ik ook last van mijn rug en de oplossing is eenvoudig, kijk naar een rugzak hoe platter die tegen je rug hangt hoe beter je hem draagt. Voor mij is de oplossing een dubbel 7 op een stalen backplate met lood tussen de flessen. Dit draagt erg comfortabel en met een droogpak heb ik maar ca 4 kg lood nodig (huidige watertemperatuur en zoutwater). Carbon is een leuke gewichtsbesparing voor als je moet vullen of met je auto inladen maar tijdens je duik moet je het compenseren. En lood gaat heel snel “hangen” en alles wat hangt is erg oncomfortabel voor je rug / draagcomfort.

    REAGEREN
  14. Misschien nog niet op de markt. Tijdens het duiken hangt de loodgordel en de banden voor het geintegreerde lood precies op je lage onderrug. Dus als je last hebt van onderrug zou je een backplate moeten hebben van bovenrug tot voorbij je stuitje (billen) dan natuurlijk al het gewicht in vesten niet aan gordel. Dus ik zoek een vest met een lange backplate. 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief