Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Natuur / Reizen

Op het kerstmenu… koraalduivel

Wat eet je met de Kerst? Marloes heeft een speciaal recept voor je. Je moet er wel iets voor doen!

Men neme:

2 persluchtcilinders
2 duikers
Nog wat duikspullen
Een Special Tool (lees: speargun)
Een Caribisch rif
Een potje pesto
Een BBQ

Een muziekje over een witte kerst en vrede op aarde op de achtergrond, wat kerstballen in de boom: de voorwaarden voor een kerstgevoel zijn geschapen. Ware het niet dat de boom een palmboom is en het enige witte het strand. Voor ons met Kerst geen kerstdiners en nette kleren, we gaan gewoon lekker duiken!

Zoals bij iedere duik, mag hier ook nu de Special Tool niet ontbreken. Elke koraalduivel die we tegenkomen, wordt geschoten om te voorkomen dat ze alle andere vissen opeten. We maken een schitterende duik. Een adelaarsrog en een groene schildpad komen langzaam voorbij gezwommen. En ook deze duik zijn een paar koraalduivels de klos: ze ontkomen niet aan de Special Tool. Voorzichtig worden ze opgeborgen in een speciaal hiervoor gemaakte pvc-buis. Maar niet na een poging gedaan te hebben ze aan andere vissen te voeren. In korte tijd hebben groene murenes en geelstaartsnappers geleerd dat de koraalduivels eetbaar zijn. Voorlopig nemen ze alleen het risico met dode exemplaren. Vandaag toont zelfs een Franse keizersvis interesse en neemt voorzichtig een paar hapjes. De rest van de koraalduivels wordt opgeborgen en meegenomen.

lionfish_french_angel_lr  lionfish_voeren_lr

Terug aan de oppervlakte gaan ze de koelbox in. Samen met eerder gevangen exemplaren worden zelionfish_lr schoongemaakt. De filets gaan in de pestomarinade en de BBQ wordt flink opgestookt. Tijd voor het kerstdiner! Zonder nette kleren en officiële tafelschikking, maar lekker met het bord op schoot in het zonnetje.

Eerste kerstdag in
de Caribbean: vrede op aarde, oorlog op het rif. Eet smakelijk!

Ter info:
Sinds de Koraalduivels in het Caribisch gebied aangekomen zijn, vormen ze een ware plaag. Met vrijwel geen natuurlijke vijanden vermenigvuldigen ze zich ontzettend snel en ze voeden zich met jonge vis van andere soorten. Op Bonaire is men de strijd met de Koraalduivel aangegaan: speciaal door Stinapa (de stichting die het Marine Park beheert) opgeleide duikers werden voorzien van Special Tools (het woord speer wordt niet gebruikt, want speervissen is verboden rond Bonaire). Een scherpe punt die cover_DG_Bonaire_lrmarloesmet een veer aangedreven wordt, is het wapen waarmee de koraalduivels geschoten moeten worden. De jagers zijn hier inmiddels zeer bedreven in en weten de populatie koraalduivels behoorlijk onder controle te houden.

 

Marloes Otten is auteur van onder andere Duikgids Bonaire, een onmisbaar boek voor elke Bonaire-duiker. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief