Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onbekend rif ontdekt achter Great Barrier Reef

Wetenschappers hebben een onbekend rif ontdekt achter het beroemde Great Barrief Reef voor de kust van Australië.

Nieuw-rif-achter_great-barrierHet gaat om een rif dat bestaat uit tweehonderd tot driehonderd meter brede heuveltjes in de vorm van donuts – in het midden van de ‘donut’ is de diepte ongeveer 10 meter. Het rif is ontstaan door groene algen die zijn afgestorven en versteend tot kalksteen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Queensland.

Laser
De wetenschappers vonden bij biologisch onderzoek in de Koraalzee voor de kust van Queensland de eerste aanwijzingen voor het bestaan van het rif. Ze brachten het gebied in kaart met met behulp van een lastertechniek met de naam Lidar.

Bij deze methode vliegt er een vliegtuig over zee en worden er lasersignalen richting de zeebodem uitgezonden. Door de reflecties van de laser in het water op te vangen met speciale apparatuur kunnen de onderzoekers precies meten hoe diep de zee is en wat de structuur van de oceaanbodem is.

Het nieuw ontdekte rif is veel groter dan werd vermoed. “We hebben nu al 6000 vierkante kilometer in kaart gebracht”, verklaart hoofdonderzoeker Mardi McNeil op de nieuwssite van de Universiteit van Queensland. “Daarmee is het rif drie keer groter dan we dachten.”

Algen
De ‘donutvormige’ heuvels op de oceaanbodem zijn ontstaan door de algensoort Halimeda. Als deze groene algen sterven, ontstaan er kalkafzettingen, die in de loop der tijd bergjes vormen met een gat in het midden. Waarschijnlijk leven er veel bijzondere organismen in het gebied.

De wetenschappers maken zich zorgen over het voortbestaan van het rif. De heuveltjes van kalksteen zijn vermoedelijk kwetsbaar door de verzuring en opwarming van oceaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief