Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Nieuwe methode om koraal te redden?

koralen_koraalrifKoraal kan mogelijk worden beschermd tegen de opwarming van de aarde door injectie van gas in de stratosfeer. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.

De verbleking en afsterving van koraal door klimaatverandering kan niet of nauwelijks worden gestopt door de reductie van CO2-uitstoot.

De organismen zullen mogelijk wel overleven door een extreme maatregel waarbij gas in de atmosfeer wordt gespoten om zonlicht te weerkaatsen dat op de oceaan schijnt.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Exeter in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Algen 

Koraalriffen onttrekken veel van hun voedingsstoffen uit eencellige algen die op koralen leven. Door de opwarming van de aarde sterven veel van deze zogenoemde zoöxanthellae echter af.

De koralen lopen daardoor voedsel mis en slaan bleek uit, omdat de algen ook als een soort pigment dienen voor de organismen. Uiteindelijk kunnen complete riffen afsterven door het verdwijnen van zoöxanthellae. De grote vraag is met welke maatregelen de verbleking van het koraal nog is tegen te gaan.

De Britse wetenschappers zochten uit wat de effecten zouden zijn van de strengst mogelijke maatregelen tegen CO2-uitstoot die zijn voorgesteld door het Interngovernmental Panel on Climate Change.

Geo-engineering

Ook berekenden ze in hoeverre het koraal is te beschermen door geo-engineering, oftwel maatregelen waarbij natuurlijke systemen worden veranderd.

Ze onderzochten een plan om grote hoeveelheden gas in de stratosfeer te injecteren. Deze tweede laag van de atmosfeer begint ongeveer 17 kilometer boven het aardoppervlak.

Als aan deze laag veel gas wordt toegevoegd, zouden minuscule gasdeeltjes een deel van het zonlicht kunnen tegenhouden, zodat de oceanen minder snel opwarmen en er minder algen afsterven en koralen verbleken.

Realiteit

Volgens de wetenschappers is gasinjectie in de atmosfeer in theorie effectiever dan C02-reductie. Ze realiseren zich echter dat zo’n extreme maatregel op korte termijn niet haalbaar is.

“In de realiteit is er nog geen directe keuze tussen conventionele maatregelen en geo-engineering”, verklaart onderzoeker Peter Cox op de nieuwssite van Exeter University.

“Maar deze studie toont aan dat we of moeten accepteren dat we een groot percentage van alle koraalriffen zullen verliezen, of maatregelen moeten nemen die veel verder gaan dan het beperken van CO2-uitstoot.”

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief