Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Nature Talks – De uitdagingen van fotografie in de Noordzee

Op zondag 13 november zitten dé drie noordzeefotografen Cees Kassenberg, Cor Kuyvenhoven en Udo van Dongen op het Nature Talks-podum. Met elkaar en met jou discussiëren ze over de uitdagingen van fotografie in de Noordzee. Natuurlijk met mooie beelden van ‘onze eigen zee’. 

cor-kuyvenhoven-3046_noordzee

Foto: Cor Kuyvenhoven

Onze zee, de Noordzee. Maar hoe ziet het er onder de waterspiegel uit? Drie fotografen proberen al jaren -figuurlijk dan- de Noordzee boven water te halen en zichtbaar het maken voor iedereen. Want het is een feit, we willen alleen beschermen wat we kennen. Met hun foto’s maken Cees Kassenberg, Cor Kuyvenhoven en Udo van Dongen duidelijk waarom die bescherming zo belangrijk is. Cees doet dat voor de organisatie Ghost Fishing, Cor en Udo zijn vaste fotografen voor Duik de Noordzee schoon.

Maar dat fotograferen in de Noordzee niet iets is wat je zo maar doet, daar kunnen ze over meepraten. Precies wat ze zullen doen op het podium in de DuikeninBeeld-zaal tijdens Nature Talks. Met elkaar en met jou in het publiek praten ze over de uitdagingen die het fotograferen in de Noordzee met zich meebrengt. Ze vertellen over de natuur onder water en helaas soms ook het gebrek aan natuur. Uiteraard zal de discussie ondersteund worden met mooie foto’s die ze tijdens de duiken in de Noordzee maakten. En je krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen.

Deze foto van een Borkumse steen is misschien niet de mooiste Noordzeefoto ooit gemaakt, maar is voor mij bijzonder vanwege de locatie. Het is namelijk één van de weinige stukjes Noordzee die nog echt ongeschonden is. Hij is genomen bij de Borkumse Stenen, een gebied waar niet gevist wordt vanwege de grote zwerfkeien die er al duizenden jaren liggen. We doken hier afgelopen zomer met een team van Duik de Noordzee Schoon voor een project wat we samen met het WNF deden. Je voelt een bevoorrecht mens als je weet dat je een van de weinigen bent die hier ooit gedoken heeft en kunt zien hoe rijk de Noordzee zou kunnen zijn als de politieke wil en moed er was om een paar gebieden te beschermen. De kreeft was geloof ik iets minder gecharmeerd van ons bezoek…

Foto: Udo van Dongen

Over de fotografen
Cees Kassenberg
Cees (1965 – foto links) heeft twee passies: duiken en fotograferen. Deze twee zijn goed te combineren in onderwaterfotografie. Zijn voorkeur gaat uit naar het in beeld brengen van zaken die juist niet op de bodem van zeeën en meren thuis horen. Met name de moeilijker bereikbare wrakken hebben zijn interesse. «De Noordzee is voor mij interessant omdat het wemelt van de wrakken uit lang vervlogen tijden, maar ook recentere exemplaren zijn er te vinden. In tegenstelling tot veel andere zeeën, waarbij de uitdaging ligt in grotere diepte waarop wrakken kunnen liggen, is de Noordzee geen diepe zee. De uitdaging ligt hier in stroming en zicht. Het tweede belangrijke doel in mijn noordzeefotografie is laten zien wat er op de wrakken achterblijft – verloren vistuig, afval, enz.»

Cor Kuyvenhoven
Als onderwaterfotograaf is Cor (foto midden) vooral bekend van zijn foto’s van scheepswrakken op de bodem van de Noordzee. Door het gebruik van groothoek en fish eye benaderen zijn foto’s de beelden die de wrakduiker tijdens zijn duik zelf voor ogen heeft. Hij fotografeert ook in het buitenland, maar het Nederlandse water is zijn grootste passie. Waarom Noordzee? Omdat het duiken avontuurlijk is. Alle kennis die geleerd is, kun je gebruiken op de Noordzee. Diepduiken, stroming, slecht zicht, het kan allemaal tegelijk voorkomen. In verloop der jaren heeft hij ook veel bij geleerd. Hij is fotograaf bij Duik de Noordzee schoon. «Geweldig mooi en nuttig project! Als fotograaf een doel hebben om alle problemen en activiteiten vast te leggen is een belangrijke taak omdat de resultaten direct zichtbaar zijn. 1 goede foto zegt meer dan 1000 mooie woorden.»

Udo van Dongen
Udo (foto rechts) is onderwaterfotograaf en schrijver van duikreisreportages waarvoor hij de hele wereld afreisde. Sinds 2006 verschijnen zijn artikelen in vele duikbladen en ook andere media. Het fotograferen in koud water is een van zijn grootste passies en sinds de eerste Doggersbankexpeditie in 2011 is daar een nieuwe passie bijgekomen: Noordzeewrakduiken. Een nieuwe wereld ging voor hem open en sindsdien is hij met alle opvolgende expedities meegegaan. Zijn werk onderscheidt zich door kleurrijke groothoek- en macrofotografie met een goed gevoel voor compositie ondanks moeilijke condities.

cees-kassenberg-profielcor-kuyvenhoven-profiel_foto-gvotoudo-van-dongen_profiel

cees-kassenberg-noordzee-2

Foto: Cees Kassenberg

De presentatie van Cees, Cor en Udo is op zondag 13 november van 11:45-12:30 uur in de DuikeninBeeld-zaal tijdens Nature Talks.

Meer informatie over het DuikeninBeeld-programma, het festival en kaartverkoop….

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief