Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Muck diving, verrassend leuk!

In de modder duiken….het klinkt niet echt aanlokkelijk. Toch, wie het met frisse tegenzin toch een keer doet, is verkocht. Maar geldt dat ook voor Daniëlle van Veen?

Waar gaan we dit keer heen? Alleen al het beantwoorden van die vraag is een leuke uitdaging als je allebei andere ideeën over de invulling van je vakantie hebt. Zeker als Edwin vertelt dat hij op Bali wil gaan duiken. Niets tegen Bali, de vorige keer was het erg leuk, maar hij wil gaan ‘muck’-duiken?

‘Muck diving’, wat was het ook alweer? De letterlijke vertaling van muck is volgens het Engels-Nederlandse woordenboek ‘vuile boel’… Mijn geheugen wordt weer langzaam opgefrist. Was dit niet vergelijkbaar met duiken in een zandbak?
Nu heb ik zo mijn wensen: als ik duik, wil ik warm water, bootduiken, koraalriffen en grote vissen. Muck diving lijkt in zijn geheel niet aan te sluiten bij mijn wensen… Maar goed, het is wel op Bali en het water is minimaal 28 graden Celsius, wordt mij verzekerd. Dus, we gaan duiken op Bali!

 

Bali

Bali is een relatief klein Indonesisch eiland, de bevolking is geweldig vrieOLYMPUS DIGITAL CAMERAndelijk. Er heerst een aangename en ongedwongen sfeer. Alles op Bali is zoals ik het mij van de eerdere reis herinner: het gevarieerde landschap, de mooie bossen, de onwerkelijk groene rijstvelden, het ontbreken van zwerfvuil, de lachende en spelende kinderen.
Wat je op Bali zeker niet kan ontgaan, zijn de vele dagelijkse offers die de Balinezen doen: voor de winkels op de stoep, bij de restaurants en hotels, in de tempeltjes bij markten en bij huizen. Meer dan 90% van de bevolking is Hindoe en de offers zijn een dagelijks ritueel. Omdat de religie zo’n belangrijke plek in het leven van de Balinees inneemt, kom je ook veel indrukwekkende tempels op het eiland tegen. Het Hindoe geloof is waarschijnlijk één van de meeste relaxte religies…net zo relaxt als de Balinees als gastheer.

De beste locaties voor muck diving op Bali vind je op het noordelijk of noordoostelijke deel van het eiland. Wij duiken bij Puri Jati en Tulamben. Die laatste plek is vooral bekend van het Liberty-wrak d
at hier ook onder water ligt. Het grote voordeel van dit deel van Bali is dat dit veel minder populair evds_bali_rijstveldenis voor de grootste groep toeristen, die voor plaatsen als Kuta en het kunstenaarsdorp Ubud naar Bali komen. Het is hier dus extra relaxt, want er zijn weinig andere toeristen. Dit neemt niet weg dat we in prima hotels verblijven, waar we koninklijk verwend worden. De prijs-/kwaliteitverhouding op Bali is meer dan gunstig.

Rare wezens

De bodem onder water bestaat voornamelijk uit fijn zwart vulkaanzand. Typerend voor dit soort duiken is dat je veel aan het zoeken bent. Zonder het geweldige speurwerk van onze gids Janri zouden we de helft van wat we onder water zien, nooit gevonden hebben. Met regelmaat stopt hij en begint hij spontaan te wijzen op iets kleins wat met moeite te herkennen is. Zo’n gids wil je elke duikvakantie wel mee hebben! Als de vakantie vordert, raak ik ook zelf steeds meer getraind in het spotten en herkennen. Er zijn duiken dat ik samen met de gids mijn fotograferende vriend van de ene bijzondere creatie naar de andere dirigeer. Van bidsprinkhaankreeft, harlekijngarnaal, pygmee-zeepaardje, langsnuitzeepaardjes naar pygmee pipehorse, extreem kleine frogfishes, verschillende inktvissen, naaktslakken…te veel op om te noemen. Het ene rare wezen weet zich geweldig te verstoppen en de andere heeft zich zo goed aan z’n omgeving aangepast dat hij bijna niet te spotten is. Des te groter is de kick als het je dan uiteindelijk toch lukt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Duiken

Het duiken is prima geregeld. Wij duiken met AquaMarine Diving, een duikschool onder Engels management. Vanaf de eerste duik hebben we geen omkijken meer naar onze eigen duiksets. Het is bijna gênant zo goed als er voor ons gezorgd wordt, maar al snel merk je dat dit voor het duiken op Bali normaal is. Het duiken in Indonesië staat bekend om zijn enorme diversiteit en kwaliteit. Maar deze vakantie focussen we ons vooral op het kleine spul. Op alle muck-duikstekken die wij aandoen, duiken we vanaf de kant. Tot nu toe waren mijn kantduikervaringen niet de meest positieve, maar daar is hier geen sprake van. Je loopt heel gemakkelijk het water in en begint zo heel relaxt aan je duik. Nu zijn wij niet van die grootverbruikers wat lucht betreft, dus duren de duiken ook nog eens heerlijk lang. Een zeer aangename bijkomstigheid van deze duikschool is dat er altijd in hele kleine groepen wordt gedoken, vier duikers per gids is heel normaal. En de meeste keren hebben we de gids zelfs voor ons alleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Seraya Sloop

We hebben er al zes muck-duiken op zitten. Voor onze zevende en achtste duik van deze vakantie gaan we naar Seraya Sloop, een stek vlak bij Tulamben.
De gids en de chauffeur rijden exact op de afgesproken tijd voor bij het hotel. Na het ontbijt hebben we al doorgegeven wat we tussen de duiken door als warme lunch willen nuttigen. Jim, een Amerikaanse duiker, gaat vandaag ook mee. We duiken met z’n vieren. De rit naar de duikstek is kort en voelt mogelijk nog korter aan door het leuke uitzicht. We zijn er inmiddels aan gewend dat een duikstek er niet altijd uitziet zoals je dat van tevoren inschat. We komen op een locatie waar geen andere duikers te bekennen zijn, alleen enkele lokale mensen die ervoor zorgen dat er water in de spoelbakken komt en daarnaast frisdrank en versnaperingen verkopen. Eigenlijk meer een rustig strandje dan een duikstek.

Onze duikspullen worden samen met de flessen uit het busje gehaald en we kleden ons rustig om, nadat we van Janri, de gids, een korte en duidelijke briefing hebben gekregen. Vanaf het strand, dat is bedekt met fijn vulkaanzand, lopen we gemakkelijk het water in. Onder water zetten we direct koers naar een gebied waar enkele gorgonen staan en ja hoor… precies zoals ons tijdens de briefing is ‘beloofd’ vinden we hier op dertig meter diepte een mooi klein pygmeezeepaardje.
Inmiddels weten we ook hoe we de holletjes herkennen waar de bidsprinkhaankreeften zich in verschuilen. Nieuwsgierig controleren wij of er één thuis is, we willen dolgraag een exemplaar zien dat zijn eitjes voor zich draagt. Tot dusver is het ons nog niet gelukt. Wel zien we enkele mooie exemplaren zonder eitjes.
Janri wijst ons ook deze duik weer op veel mooie en vreemde beesten. Vlak voor het einde van de duik laat hij ons een leuke boxer shrimp zien, die met zijn kwastjes erg veel weg heeft van een cheerleader die haar favoriete club staat aan te moedigen. Deze duik is korter dan we gewend zijn, omdat we voor het kleine zeepaardje wat dieper moesten duiken. Na 70 minuten stappen we tevreden weer op het strand en kunnen we rustig wat gaan drinken en van onze lunch genieten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Was dat een…?

Vlak voor de tweede duik is er nog een korte discussie…was dat nou een walvishaai die daar voorbij kwam zwemmen? De rugvin was maar kort boven water geweest. Te kort om goed te kunnen oordelen, maar lang genoeg om de spanning er lekker in te brengen. Tjonge, dat zou gaaf zijn als we onder water ook nog eens verrast worden door zo’n grote jongen. De koers onder water is anders dan die van vanochtend, maar qua omgeving redelijk vergelijkbaar. Al snel zien we twee harlekijnkreeften. Gaaf, die stonden hoog op ons verlanglijstje en deze hadden we nog niet gezien.
Janri wijst ons op een zeester en als we dichterbij zijn en goed kijken zien we daar twee hele kleine kreeftjes op zitten. We zwemmen langs naaktslakken, kreeftjes en garnalen en nog veel meer. Je komt hier  ogen en tijd tekort in deze leuke zoektocht! Na een krappe tachtig minuten staan we weer met een grote glimlacht op de kant. De fotografen hebben het druk gehad, zo’n duik met al dat moois gaat bijna op werken lijken. Tevreden en ontspannen wordt de duikuitrusting verruild voor de vrijetijdsoutfit. De duikuitrusting wordt gespoeld en weer in het busje gezet. Onderweg naar het hotel is er volop napret; je zou bijna vergeten van de omgeving te genieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk ben om

Ik ben bekeerd. Muck diving is geweldig leuk! Van Bali was ik al overtuigd, maar dat ik zo veel plezier aan het ‘duiken in de zandbak’ zou beleven, had ik niet gedacht. Je hoeft geen onderwaterfotograaf of marien bioloog te zijn om lol te beleven aan
de kleine en vreemde wezens. De aangename watertemperatuur en het makkelijke duiken hebben zeker bijgedragen aan mijn vakantiepret. Edwin heeft geluk: de volgende keer hoeft hij geen moeite meer te doen om mij mee te krijgen naar een dergelijke bestemming. Zeker niet als we gaan muck diven op Bali…

Foto’s: Edwin van der Sande

 

Meer foto’s van Edwin van der Sande op de website Plonskont.nl
Meer info over de reis vind je op de website van Dive & Travel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief