Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Met de lipvissen op één oor

Het water in als de lipvissen op één oor gaan! Wij krijgen er geen genoeg van en durven zelfs een vergelijk te maken met onze eigen beleving in Lembeh en Bretagne.

Wij hebben mazzel, wij zijn beiden gek van nachtduiken en dan is het erg fijn als de duikoperator ook een eigen huisrif heeft. Van de twee duikoperators op Terceira hebben wij juist die ene getroffen met een eigen duikplas voor de deur. Wij kijken vanuit ons hotel uit over de Atlantische Oceaan. Op een kleine tien meter lopen vanaf de duikshop van Arraia Divers kunnen wij de trap af en het water in stappen… heerlijk!

De zon gaat op dit moment net na acht uur onder, wat betekent dat we voor de duik nog makkelijk een licht avondmaal naar binnen kunnen werken. Dan is het spullen pakken en kan het feest beginnen… we hebben al afgesproken dat het een extra lang feestje gaat worden. Net voordat de flessen vacuüm trekken, mogen wij het water uit stappen. Nou, dat hoef je ons maar één keer te zeggen.

_DSC9490-Ron-Offermans-Terceira-Azoren

Nachtduiken behoren wat ons betreft tot de beste duiken die je overal ter wereld kunt maken, en dat is hier zeker niet anders. ’s Nachts komt er een compleet andere wereld tot leven. De lipvissen die je overdag in tientallen ziet rondzwemmen, liggen verspreid over de hele stek te slapen op de grond. Octopussen in allerlei formaten komen uit de beschutting tevoorschijn om te jagen, net als de vissen die om te jagen handig gebruikmaken van het licht van onze duiklampen. Tussen de rotsen zie je de ogen glinsteren van de krabjes en garnalen die zich overdag goed verscholen houden. Het is overigens nog steeds een hele uitdaging om een goede blik op deze kleine kruipers te werpen, want ook ’s nachts blijven ze schuw. Wij zien verspreid over de het hele duikgebied een soort van miniversie van een beerkreeft op de rotsen – gelukkig zijn deze modellen wat minder schuw en laten ze zich relatief makkelijk vastleggen op de foto. Dan ineens een soort meun, ook zo’n schuwe jongen. We kunnen nog net een foto maken voordat de vis wegschiet.

_DSC9567-Ron-Offermans-Terceira-Azoren

Heerlijk! We raken niet uitgekeken en zien steeds weer nieuwe beestjes die wij tijdens de duiken overdag niet eerder hebben gezien. Wij weten zeker dat wij hier nog lang niet alles hebben gezien… wanneer mogen wij weer?

Foto’s: Ron Offermans

Ron Offermans en Edwin van der Sande zijn voor een reportage voor Onderwatersport Magazine op het eiland Terceira in de Azoren. Je kunt de eerste ervaringen alvast via een serie blogs op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief