Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Message on a bottle – een boodschap van Merijn Tinga

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga wilde aandacht… aandacht die ertoe moet leiden dat er minder plastic op straat en ook in zee belandt. Met een kitesurfboard van plastic flesjes stak hij de Noordzee over. Kijk de film én steun zijn initiatief. Als duiker ben je immers ook een ambassadeur van de Noordzee.

merijntwinga_platicsoupsurfer

Op een draagvleugelkiteboard – gemaakt van plastic PET-flesjes die op het strand lagen – de Noordzee oversteken, van Scheveningen naar Lowestoft. Een enorme krachttoer die nog nooit eerder was vertoond.  Maar Leidenaar Merijn Tinga –beter bekend als zijn alter ego de Plastic Soup Surfer– wilde het begin september toch proberen om aandacht te vragen voor zijn petitie. Hij wil veertigduizend handtekeningen verzamelen om het voor elkaar te krijgen dat straks in Nederland niet alleen op de flessen van een liter en anderhalve liter, maar ook op kleine plastic petflesjes statiegeld komt. Dat zou een enorme stap vooruit zijn: minder plastic op straat en daardoor uiteindelijk veel minder plastic in zee.

Film
Van de overtocht is er inmiddels een korte film, Message on a Bottle, gemaakt door regisseur Eelke Dekker die tijdens de overtocht van Tinga achter hem aan voer in een volgboot. De film was onlangs te zien in het Omniversum en op Leiden International Film Festival. En nu ook op DuikeninBeeld (onder aan dit artikel). Surfers zijn volgens Tinga net als duikers bij uitstek ambassadeurs van een schone Noordzee.

De dag van de overtocht stapte Tinga om elf uur ’s ochtends in Scheveningen op zijn board, samen met boardshaper Bram Hoogendijk, die hem hielp zijn kiteboard te bouwen van plastic frisdrank- en waterflesjes en die op zo’n zelfde board met hem de oversteek wilde wagen. Bijna 180 kilometer Engeland naar om aandacht te vragen voor de petitie van de Plastic Soup Surfer met de pakkende slogan ‘Eenmalig is schandalig’.

plasticsoupsurfer3Het duo had meer dan een maand gewacht op de perfecte weersomstandigheden: zuidzuidwesterwind, twaalf tot vijftien knopen. Een dag eerder leek het er nog op dat de omstandigheden op de dag van de overtocht perfect zouden zijn. Maar ’s ochtends vroeg op het Scheveningse strand – de wind hield zich nog kalm – was het al duidelijk dat het weer zich niet aan de afspraak hield. De wind zou gaan aantrekken en draaide bovendien net iets te veel naar het westen. Tinga en Hoogendijk lieten zich er niet door uit het veld slaan. Ondanks valpartijen vanwege de hoge golven ging toch elke keer als de volgboten in de buurt waren, vol enthousiasme de duim omhoog.

Topkok Herman den Blijker stelde zijn snelle RHIB beschikbaar, net als Hans van Weeghel van Aquasports in Katwijk. ,,Het is toch een beetje een jongensdingetje, even naar Engeland varen”, vindt Den Blijker. Maar hij zei vooral ja, omdat hij het initiatief van Tinga kansrijk en nodig vindt. ,,Ik kom op allerlei mooie plekken, overal ter wereld. Maar altijd vind je die klerezooi op het strand. Als je Merijn dan zo bevlogen hoort praten… Het is eigenlijk heel gemakkelijk wat hij wil. De infrastructuur voor statiegeld is er al, we hoeven het wiel niet uit te vinden. Waarom dan geen statiegeld voor die kleine flesjes?’’

Helletocht
De recordpoging werd een helletocht. Midden op de Noordzee werden de golven steeds hoger. En de wind drukte de surfers – als ze niet uitkeken – te veel naar het noorden. Er waren veel harde valpartijen en Tinga raakte met zijn board  verstrikt in een spooknet dat aan het oppervlak dreef.  Het leek er even op dat de oversteek in het zicht van de Engelse kust zou stranden.

plasticsoupsurfer2Om 5 over 6 ’s avonds klonk er nog een vreugdekreet op zee. Merijn Tinga, na ruim zeven uur buffelen op een draagvleugelkiteboard. ,,Land in zicht. Land in zicht!” Nog geen half uur later viel de wind compleet weg. Er viel niet meer te kiten. Hooguit dertig kilometer van de finish, van het ene op het andere moment. De kites begonnen te dwarrelen. ,,Sinussen noemen ze dat”, aldus Bram Hoogendijk. ,,Zo lang je op de vleugel staat is er niks aan de hand. Maar als je eenmaal in het water ligt…” Dat gebeurde dus. Tinga en Hoogendijk klommen noodgedwongen op de volgboten die parallel aan de kust een stuk naar het zuiden voeren. Daar stapte de Plastic Soup Surfer opnieuw op zijn board, op het moment dat de wind ineens weer een beetje aantrok.

Negen uur later
Negen uur nadat hij in Scheveningen was begonnen, stapte hij vervolgens in Lowestoft op het strand. Geen record, dat stond op 7 uur en 53 minuten, maar hij is wel de eerste ooit die op een draagvleugelkiteboard de oversteek maakte. ,,Waanzinnig”, waren zijn eerste woorden. ,,Ik heb tot minstens halverwege de tocht enorm genoten. Daarna kwam het moment dat ik telkens viel. Dat kostte enorm veel kracht. Ik heb nog gedacht: was ik er maar nooit aan begonnen. Maar als je dan land ziet: dat geeft zo’n enorme boost. En de aankomst in Lowestoft was echt geweldig.”

Wie Tinga wil helpen met zijn burgerinitiatief, kan een handtekening zetten. De petitie is te vinden op plasticsoupsurfer.org. Doen!

Naar de petitie…

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

1 reactie

  1. Wat een held! Geweldig initiatief en uiteraard de petitie getekend!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief