Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Meer dan 6 miljoen liter water voor TODI

Afgelopen week is de kraan opengedraaid in het grootste duikbassin van België. TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa, wordt gevuld met 6.200.000 liter zoet water. Waterliefhebbers kunnen er vanaf oktober in een overdekt en verwarmd duikbassin duiken of snorkelen tussen 2200 tropische zoetwatervissen. De bodem van het duikbassin wordt aangekleed met decorelementen die elk verwijzen naar een specifiek thema.

TODI2016_Overzicht

De unieke decorelementen versterken de beleving in het grootste duikbassin van België. Zowel de diversiteit in fauna als de mogelijkheid om te grotduiken zorgt voor een aparte ervaring. Het wrakduiken verwijst dan weer naar het mijnverleden in de streek. Deze drie thema’s krijgen telkens gestalte in de vorm van verschillende decorelementen.

Tussen de verschillende decorelementen worden luchtgordijnen aangebracht om ze van elkaar te scheiden. Deze luchtgordijnen zijn tevens een knipoog naar de slogan ‘Oxygen for growth’ van LRM, die dit uniek project mogelijk maakt.

todiOm de ultieme duikbeleving aan te kunnen bieden ging TODI op zoek naar de verschillende factoren die hierop een invloed uitoefenen. Internationaal onderzoek van Brian Garrod en Stefan Gössling (Tabellen 4.3 en 4.4 blz. 81 en 82 in “New Frontiers in Marine Tourism” Elsevier, 2008) leert dat volgende factoren belangrijk zijn:

  • Diversiteit in fauna
  • Grotduiken
  • Wrakduiken

Dit onderzoek werd de leidraad voor de keuze van de decorelementen in het duikbassin. Elke factor krijg gestalte in de vorm van drie decorelementen.

Fauna
In de keuze voor de fauna vinden we de ‘boom’, de ‘steenkorven’ en de ‘riffen’.

  • ‘De boom’. Duikers vertoeven graag tussen omgevallen bomen onder water omdat vele vissen hier hun territorium hebben. Alle decorelementen werden met passie en zorg gesculpteerd door 2 Create. Ze werden vervaardigd uit spuitbeton, nadien zo natuurgetrouw mogelijk ingekleurd en tot slot afgewerkt met meerdere lagen epoxy.
  • ‘De steenkorven’. Deze bieden een natuurlijke schuilplaats aan de kleinste vissen en veilige broedplaatsen. Het betreft Horti Grey stenen uit een Franse steengroeve die gekozen werden omdat ze niet logen met het water.
  • ‘De riffen’. Deze bieden door de afwisseling tussen kleine en grote woonplaatsen een gedroomde omgeving voor duikers omdat hier veel vissen zullen huizen. Ze werden gemaakt uit PVC-buizen met verschillende diameter.

TODI2016_RiffenTODI2016_Steenkorven


Grotduiken

De grotduiken worden gesymboliseerd door ‘de grot’, ‘de kloof’ en ‘de mijngang’.

  • ‘De grot’. Grotduiken is een onderdeel van het technisch duiken en spreekt tot de verbeelding van heel veel duikers omwille van de zoektocht naar het onbekende. In de dekstenen zijn holtes voorzien om de techniciteit van het grotduiken te oefenen.
  • ‘De kloof’. Duiken in onderwater gelopen kloven en ravijnen biedt veelal een prachtig spektakel afhankelijk van de lichtinval op dat ogenblik. Elke duik vormt hierdoor een unieke beleving en speelt in op het avontuurlijk karakter van de duikers
  • ‘De mijngang’. Deze is een replica van de mijngangen in Beringen en werd nagebouwd in overleg met de ‘Vrienden van het Mijnmuseum’. De sporen zijn origineel en hebben nog gediend in mijngangen 800 meter onder de grond.

TODI2016_MijngangTODI2016_Grot

Wrakduiken
Het wrakduiken krijgt gestalte door ‘Atlantis’, de ‘hut’, en ‘3 autocarossen’.

  • ‘Atlantis’. Een verwijzing naar het mythische eilandrijk dat volgens de overlevering door een vulkaanuitbarsting van de aardbodem verdween. We symboliseren de zuilen van de tempel die ooit gewijd werd aan de god Poseidon.
  • ‘De hut’. Deze is een replica van een bestaande strandlodge gelegen op het eind van een jetti (steiger) in het idyllische duikparadijs Zanzibar een eiland in de Indische oceaan. De hut is voor niet-duikers bereikbaar via een onderwaterpad dat langs de rand van het duikbassin werd aangebracht.
  • ‘3 Autocarossen’. De Ford carossen verwijzen naar de autoproductie in regio Limburg, net zoals de mijngang verwijst naar het mijnverleden in de streek. Ze maakten onderdeel uit van de laatst geproduceerde wagens in Ford Genk en vormden de start van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK).

TODI2016_Autocarossen FordTODI2016_Hut

TODI, The Ultimate Diving Experience
Het gaat om een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6.200.000 liter water. De fauna zal centraal staan met in totaal 2200 kleurrijke, tropische zoetwatervissen.

Bezoekers komen langs een buitentrap in een gang waar ze via ramen een kijkje kunnen nemen in het duikbassin. Als ze verder de trap opgaan, komen ze op het platform rond het duikbassin waar de duikers en snorkelaars te water gaan. De uitgebreide horeca onder het duikbassin zal er voor zorgen dat dit een aantrekkelijke bestemming wordt voor alle bezoekers op de be-MINE site.

TODI2016_AtlantisHet project
Het indoorduikcentrum wordt gerealiseerd in twee grote betonnen kuipen, de ‘indikkers’ genoemd, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite in Beringen. De indikkers dienden vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserijen werd gebruikt, van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren.

De bestaande ‘grote indikker’, een gebouw van 12 meter hoog en 43 meter diameter, werd gebouwd in 1983 en zal worden omgebouwd tot een gigantisch duikbassin. Dit bassin, dat trechtervormig is, zal een volume hebben van meer dan 6.200.000 liter water met een temperatuur van 23°. Naast de prachtige fauna komen er ook verschillende attracties zoals rotsformaties, wrakken en beelden.

De ‘kleine indikker’, die 9 meter hoog is en een diameter heeft van 22 meter, dateert van 1958. Dit wordt de filterinstallatie met onder andere een biologische filtervijver die bestaat uit poreus gesteente waartussen zich ontelbare bacteriën kunnen nestelen. Bovenop de filter worden moerasplanten geplant die leven van de reststoffen die ontstaan wanneer de waterzuiverende bacteriën organisch afval uit het water verwerken.

Beide indikkers werden als historische monumenten geklasseerd omwille van hun archeologisch-industriële waarde.

Het duikbassin wordt onderverdeeld in 8 zones. Elke zone wordt aangekleed in een ander thema. Zo komt er een thema ‘Mijn’ met mijngangen, sporen, wagonnetjes, een met thema rotsformaties en kunstplanten, een zone met scheeps- en/of autowrakken en een zone met beelden en kunstvoorwerpen.

Start vullen bassin
Op 13 juli is gestart met het vullen van het 6.200.000 liter water tellende duikbassin. De kraan wordt opengedraaid door door Stijn Bijnens, CEO LRM, Ronny Margot, Voorzitter NELOS, Erwin Huybrechts, Area Manager Belux Mares, en Edwin Sap, Area Manager Benelux voor SSI, Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts, zaakvoerders TODI.

Het vullen zal een tiental dagen in beslag nemen. Ondertussen wordt de waterbehandelingsinstallatie opgestart en zal het water geleidelijk opgewarmd worden tot een temperatuur van 23 °C. Begin september bereikt het water de juiste kwaliteit zodat dan de eerste vissen uitgezet kunnen worden. Zij spelen een belangrijkste rol in het kader van het aanbieden van een onvergetelijke duik- en/of snorkelbeleving. Op 28 oktober 2016 opent TODI, The Ultimate Diving Experience, de deuren.

TODI2016_BoomTODI2016_Kloof

Foto’s: Dirk De Lobel

Lees ook:
Bouw grootste subtropische indoorduikcentrum in Europa kan beginnen

Meer info…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief