Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marloes Otten – Duiken op de Reede van Texel

Recent was één van de wrakken op de Reede van Texel wereldnieuws, vanwege de unieke vondst van o.a. een  jurk van honderden jaren oud in geweldige conditie. Vandaag duiken we op een van de andere wrakken.  Het wrak staat beschreven als een groot, bewapend  Nederlands handelsschip, gebouwd tussen 1640 en 1645 en gezonken in het derde kwart van de 17e eeuw.
De echte naam is onbekend, het nummer is BZN 9, één van de wrakken op de Reede van Texel. Werknaam: twee kanonnenwrak.




Datum:  augustus 2016
Duiklocatie: Reede van Texel, BZN9

duikreport-call-to-action-350x85

duikclub_Texel_Marloes_Otten

In 1997 werd het wrak ontdekt en aangegeven door duikers van de duikclub Texel. Er werden diverse onderzoeken naar gedaan. Vandaag gaan we kijken hoe het er bij ligt. Het anker wordt uitgegooid op de bekende coördinaten en we besluiten nog maar even te wachten. De stroming giert nog flink om de boot… Nog even tijd voor een extra kop koffie. De eerste duiker gaat een tijdje later naar beneden om te kijken hoe het anker ligt en een extra lijn van de ankerketting naar één van de spanten van het wrak te leggen. Vervolgens kunnen de andere twee duikers afdalen. Het stroomt nog flink als we overboord gaan. We krijgen een korte les in de makkelijkste, maar niet meest charmante, manier van te water gaan vanaf een hoge RIB: je zorgt dat je hele hebben en houwen goed vast zit, pakt de zwemlijn vast en stort jezelf over boord. Maakt niet uit hoe, als je die lijn maar vast houdt!

duiker Texel Marloes Otten

Het blijkt te kloppen, geen gedoe met een rol achterwaarts, want vanwege de hoogte zou je anderhalve salto maken voor je het water raakt. Dus laten wij ons ook over boord rollen en trekken ons naar voren aan de lijn. De stroming is nog vrij stevig om tegen in te zwemmen, aan de oppervlakte. Via de ankerlijn dalen we af. Op de bodem is de stroming eenvoudiger om mee om te gaan en we kunnen makkelijk de lijn naar de eerste spanten volgen. Het zicht is een meter of drie, maar eigenlijk is het onmogelijk een overzicht van het wrak te krijgen. Het grootste deel van het wrak ligt onder het zand, overal steken stukken hout uit het zand. Soms stevige balken, soms hele stukken schip, maar voor mij niet echt herkenbaar. Alleen de twee kanonnen halverwege de houten balken zijn herkenbaar. Er zijn er meer op het wrak aanwezig, maar deze zijn al weer onder het zand verdwenen. De zandbanken verschuiven voortdurend en verbergen en vertonen zo steeds nieuwe delen van de wrakken.

De hoeveelheid onderwaterleven is enorm op dit wrak. Bijna al het hout is begroeid met vele oranje Baksteenanemonen en Anjelieren. Flinke Noordzeekrabben verschuilen zich onder en tussen de balken, net als wat Botervisjes en zeedonderpadden. Een schooltje Steenbolken hangt rond bij een groter wrakdeel en verdwijnt zodra ik er naar toe zwem.

Het wrak ligt slechts op 8 meter diepte, dus we hebben alle tijd om rond te kijken. De stroming neemt snel af en even later weer flink toe. Tijd om het water te verlaten. We volgen de lijnen in omgekeerde richting terug naar de boot.

Het jongste ‘bemanningslid’ krijgt een spoedcursus sturen, zodat de anderen op het gemak koffie kunnen drinken. Terug naar de haven van Oudeschild. Niet helemaal via de kortste route, maar daardoor hadden we genoeg tijd voor de koffie.  🙂

Bedankt Duikclub Texel voor de rondvaart Waddenzee, de duik en de koffie!

Niek Booster sturen Marloes Otten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief