Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Mares Dragon AT bekeken

Volgens Mares draait alles bij dit jacket om controle, comfort en stijl. Altijd op zoek naar deze drie eigenschappen nam Rob van der Kuyl het jacket onder handen. Een test in eigen land. 

Testgegevens

Het product: Stabjack Mares Dragon AT
De testduiker: Rob van der Kuyl, 500+ duiken sinds 1994, waarvan veel in Nederland, Egypte en Indonesië. Hij is SSI Divecon instructeur, NOB 2* instructeur, PADI DM
De locatie:
Nederland
Testperiode:
voorjaar 2010

Eerste aanblik en gebruik

Op het eerste gezicht ziet het stabjack er gelikt uit. Het oogt modern en functioneel. Als je het van dichtbij bekijkt, valt het ontbreken van de inflatorslang op en dat klopt. Dit stabjack heeft namelijk geen inflatorslang, het is een AT!
AT is een afkorting voor Air Trim en dit verwijst naar de wijze waarop je het stabjack op en af kunt blazen. Het AT-systeem is een pneumatisch systeem, wat inhoudt dat het werkt op druk, flesdruk om precies te zijn.

Het stabjack beschikt verder over twee afwerpbare loodpockets voor maximaal 6 kilo elk, gewone zakken die af te sluiten zijn met een stevige rits, gebogen D-ringen en uiteraard een slangetje (ook wel orale inflator) om het vest in het geval dat druk ontbreekt, met de mond op te blazen. Er zijn naast twee pneumatische ontluchters ook twee snelontluchters, één op de schouder en één onder aan de rug, in totaal dus vier ontluchters!
Qua comfort is de binnenkant van het stabjack bekleed met pluche, is er rond de nek een neopreenband, heeft het een zacht kussentje (padding) in de rug en is er een zachte elastische buikband.

Het aansluiten van de inflatorslang (de middendrukslang) op de AT gebeurt door middel van een standaardaansluiting. Daarbij heeft men bij Mares nagedacht en een ‘oogje’ voor de inflatorslang boven de zak aangebracht. Door hiervan gebruik te maken blijft de stroomlijning van het geheel heel mooi. Wel moet je even kijken of er bij de eerste trap van je automaat een aanpassing van de configuratie nodig is. Normaal gaat de inflatorslang over je schouder, maar nu gaat hij er onderdoor.

De duik en erna

Het aantrekken van het stabjack is makkelijk. Het bandenstelsel is lang te maken en goed te bedienen (ook met handschoenen) en dus is de pasvorm goed af te stellen. Het stabjack kan met gemak een stalen 12 literfles aan, zonder dat je het gevoel hebt dat je achterover wordt getrokken of dat dit daadwerkelijk gebeurt. Dat is wel prettig, want ik duik bij voorkeur met zo’n bommetje. Buiten stevigheid heeft het vest heeft ook ruim voldoende drijfvermogen om zo’n fles en mij boven water te houden.

Waar ik bij dit vest echter niet op verdacht was, is het geluid dat je hebt als je het vest afblaast. Ik was eerst in de veronderstelling dat er een boot aan kwam, het klonk namelijk als een scheepstoeter, maar nee ik, of eigenlijk het vest zelf, was het… Ik weet niet of het aan dit specifieke vest ligt, maar elke keer als ik boven water lucht uit het vest laat, klinkt er weer een scheepshoorn.

Duiken gaat op zich prima. Het is wel even wennen om geen slang te hebben. Kortom, ik was de eerste paar keer op zoek naar een inflatorslang die er niet is. Maar daarna weet je feilloos waar de AT zit, en is het een koud kunstje om daarmee het vest op en af te blazen.

Belangrijk is dat het AT-systeem werkt, ongeacht of je op je kop staat of gewoon duikt. Dat is maar goed ook, want als duiker wil je een systeem dat gewoon werkt. Zelfs als je geen flesdruk meer hebt, om wat voor reden dan ook, kun je nog gewoon afblazen. Alleen opblazen wordt lastig. Ook hier heeft Mares aan gedacht en daarvoor heeft men een orale inflator op het vest aangebracht. Puntje van aandacht is wel het opbergen na gebruik, dat lukt mij alleen op de kant als ik de set afgedaan heb. Op zich is dat natuurlijk prima, want je zult de orale inflator alleen gebruiken als je AT het niet meer doet. Toch heb ik op de kant wel wat moeten klooien om niet de hele zak ermee te vullen en daarbij ook nog eens niet al te veel knikken in de slang te krijgen. Een nadeel van de constructie is wel dat de slang de zak in gebruik neemt en dus praktisch onbruikbaar maakt voor andere zaken.

Na de duik

Spoelen aan de buitenkant gaat als bij een gewoon stabjack met gewone inflator, daar is niets anders aan, net als ophangen. Spoelen aan de binnenkant doe je door een snelontluchter los te draaien en dan via de opening water in het vest te laten lopen. Even schudden en dan via de orale inflator of via de snelontluchter het water weg laten lopen. Als je het vest langere tijd na een duik niet gebruikt, is het beter om bij het spoelen een speciaal schoonmaakmiddel voor stabjacks te gebruiken, maar dat geldt eigenlijk voor alle stabjacks.

Waar ik zelf na een duik met dit vest wat moeite mee had, was het netjes opbergen van de orale inflator, maar dat kan ook aan mij liggen.

Conclusie

Dan komen we bij de plus- en minpunten van de Dragon AT:

Pluspunten zijn:
+ comfort
+ de stroomlijn (geen loshangende inflatorslang)
+ nagedacht over kleine dingen, zoals oogje voor de inflator (lees: middendrukslang)

Minpunten zijn:
– Het geluid bij afblazen boven water
– Lastig opbergen van orale inflator na gebruik ervan

De Dragon AT is een gemakkelijk te bedienen stabjack, dat naast comfort van de duiker ook aandacht heeft voor de stroomlijning van de duiker. Kortom, een zeer compleet uitgevoerd vest voor een complete duiker.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief