Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Lionfish: koraalduivels

Duikreporter Frank de Bruin dook mee met verschillende lionfish hunters op Bonaire. En zo dook hij dieper in het probleem dat deze vissen veroorzaken in het Caribisch Gebied.


Datum:            22 januari 2016
Duiklocatie:    Bonaire

duikreport-call-to-action-350x85

Koraalduivels (lionfish) blijven een plaag op Bonaire, maar het wordt redelijk in de hand gehouden door een groep duikers, die er geregeld jacht op maken. Hierdoor wordt de vispopulatie redelijk in stand gehouden.

Doordat de koraalduivels hier op het eiland geen natuurlijke vijand hebben en ze jonge vis opeten, krijgt maar weinig vis de kans door te groeien naar volwassen vis.

Doordat er nu al een aantal jaren op de koraalduivel wordt gejaagd, is de vispopulatie weer redelijk bij getrokken en groeit het visbestand weer.

De koraalduivels worden geschoten met een speciale harpoen, een zogenaamde ELF en vervolgens opgeborgen in een speciale container, de ZOO-keeper. Hierin zitten de vissen veilig opgeborgen en voorkomen de jagers dat ze zich nog prikken aan een al geschoten vis.

De jacht op de koraalduivel heeft ook een voordeel voor de mensen die ze schieten. Zij krijgen voor de geschoten Koraalduivel nog een klein bedrag als ze ze schoon aanleveren bij de restaurants op het eiland. Maar ook vaak gebeurt het dat ze het zelf op het menu zetten in de avond, want de gefileerde lionfish met wat ei en paneermeel met kokosvlokken en dan lekker bakken in wat vet, en je heb een lekkere snack. In de vele eettentjes staat de Lionfish op de menukaart in vele variaties en elke dag vers. Ook wordt tegenwoordig door sommige yellow tail snappers en groene murenen de geschoten lionfish gegeten.

Lionfish zal een probleem blijven in het Caribisch gebied in de toekomst.

2 reacties

  1. Ik schiet normaal gesproken ‘video’ en had in eerste instantie niet zo’n behoefte om ook LionFish te gaan schieten. Het voelde ook een beetje dubbel, de vis die ongeveer als eerste zoveel indruk op je maakte in Eilat 1995 nu proberen af te knallen… Als je je echter wat meer in de materie verdiept, het probleem dus leert kennen… en er vervolgens door je gasten achter komt dat je met LionFish hele lekkere gerechten kunt maken… tja dan ga t toch maar doen!

    Ik had mij niet kunnen bedenken hoe spannend het jagen is en hoeveel meer je van het onderwaterleven op Bonaire gaat zien. De ervaring leert dat vooral de grote exemplaren diep zitten en eind van de dag uit hun holen komen. Na 4.5 jaar doe ik dus ineens diepere duiken en zie ik toch weer heel andere dingen.

    Gelukkig vonden we de eerst LionFish vrij ondiep, zoals jullie hebben gezien mooie plaatjes voor Frank heeft opgeleverd. Het 40cm+ monster waar Marloes Otten mij naartoe bracht heb ik helaas niet te pakken kunnen krijgen. Als een LionFish beschoten is knoopt ie dat goed in z’n oren en vlucht bij het horen van bubbels. Maar… “He won the battle, but did’nt win the war”!

    REAGEREN
  2. Het lijkt me ook heel dubbel, om ze af te schieten. Ik snap het nut wel, maar weet niet of ik het zou kunnen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief