Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Leuke beelden, leuke prijs

Je wilt bewegende onderwateropnames maken, hebt geen zin in gesjouw en het moet niet te ingewikkeld zijn. De Bonica Snapper camera kan dan interessant zijn. Wij hebben de camera samen met de nieuwste Bonica videolamp getest.

Als je tot de aanschaf van een videocamera wilt overgaan, heb je volop keuze. Wil je de camera ook onder water gebruiken, dan moet je uitzoeken of er ook een onderwaterhuis leverbaar is voor de camera die je kiest. Wil je niet te veel geld uitgeven, dan is dat een aardige uitdaging.

Bonica heeft een eenvoudige en betaalbare HD camera op de markt gebracht, die compleet met waterdichte hoes en onderwaterhuis geleverd wordt. Een compacte set die verder is uit te breiden met verschillende accessoires.

Bonica Snapper 1080P HDDV camera

Bonica_snapper_1080_cameraDe Snapper HD camera is een klein en licht apparaat. De camera wordt onder het label van Bonica geproduceerd door Aiptek, een fabrikant die zeer ervaren is in het ontwikkelen en leveren van aantrekkelijk geprijsde kwaliteitscamera’s. Met deze camera kun je zowel filmen als foto’s maken. Voor het filmen in high-definition kun je beelden opnemen in verschillende formaten. De beste kwaliteit krijg je bij het 1440 x 1080 pixels met 30 frames per seconde of bij 1280 x 720 pixels met 60 frames per seconde. Met één druk op de knop kun je ook foto’s maken. Het maximale formaat voor foto’s is 3200 x 2400 pixels (8 megapixels). De beelden van zowel video’s als foto’s worden opgeslagen op een SD-geheugenkaart en zijn prima af te spelen op bijvoorbeeld een groot formaat televisiescherm. Het 2,4 inch lcd-scherm kan ten opzichte van de camera 270 graden gedraaid worden, zodat je vanuit elke positie goed zicht op het scherm hebt. De camera is voorzien van een lithium-ion batterij waarmee je ongeveer 70 minuten kunt filmen.

Siliconen hoes & Snapper HDDV behuizing

Voor deze camera levert Bonica een siliconen hoes als ‘second skin’. Deze tweede huid maakt de videocamera waterdicht tot een diepte van 3 meter. Voordat je de camera in het onderwaterhuis plaatst, doe je deze hoes om de camera heen, waarna het geheel waterdicht is tot 60 meter.
De camera is ook alleen in de siliconen hoes te gebruiken. Voordat je de ‘second skin’ plaatst, komt er een hard en transparant kunststof deel over het lcd-scherm, waarmee dit in een hoek van 90 graden ten opzichte van de camera gefixeerd wordt. Een klem die over het geheel geplaatst wordt, zorgt uiteindelijk voor de afdichting en bescherming tegen stof en water.

 

Bonica_snapper_1080_dive_open_emptyBonica_snapper_1080_dive_second_skin_kit_un_packed

In het onderwaterhuis is de afstandbediening van de camera in een waterdichte hoes verwerkt. Door middel van een optische kabel wordt alle informatie van deze afstandbediening naar de camera gezonden. Op deze manier zijn alle functies bedienbaar. Het huis wordt afgedicht met een o-ring en afgesloten door middel van drie kunststof klemmen. De o-ring is verlijmd in het huis en mag niet worden ingevet – schoonhouden is voldoende. Het huis is standaard voorzien van een band waarin je je rechterhand kunt steken. Aan de rand van het display zit een rubberen klep die hinderlijke spiegelingen moet voorkomen.

Op de lenspoort kan een kleurfilter geschroefd worden. De optionele groothoeklens is door middel van een bajonetverbinding te koppelen. Onder aan het huis zit een schroefbevestiging voor montage van de armen voor de extra verlichting.

Videolamp G8V15

Als je meer licht en meer kleur in je opnames wilt hebben, kun je ook een videolamp aanschaffen. De G8V15 videolamp is uitgevoerd in kunststof en aluminium. In de lampkop zitten zes 3 watt ledlampen, die samen voor een goede lichtopbrengst van 1500 lumen zorgen met een beeldhoek van 60 graden. Wil je minder licht op je onderwerp hebben, dan kun je de lichtopbrengst traploos terugbrengen. De lamp beschikt hiervoor over een aparte draaiknop waarmee je het niveau van 1 – 100% kan regelen. Gebruik je de lamp op een lager lichtvolume, dan gaan de accu’s langer mee.

 

Bonica_G8V15_video_light_lamp_only_angle_rightonBonica_G8V15_video_light_lamp_only_open_back_lid_and_cover

De Bonica G8V15 maakt voor de stroomvoorziening gebruik van acht oplaadbare penlite accu’s. De fabrikant merkt hierbij op dat je met het oog op hitte-ontwikkeling alléén gebruik mag maken van oplaadbare AA 1,2V penlites en niet van alkaline of andere niet-oplaadbare batterijen. Het compartiment voor de batterijen wordt afgesloten met een soort draaidop, die van een dubbele rubberen afdichting is voorzien. Net als bij het videohuis mag je geen gebruik maken van extra vet op de o-ringen – schoonhouden is voldoende.

Montage in het onderwaterhuis

montage_van_de_second_skin_ingezoomd

De eerste keer dat je de camera in de ‘second skin’ stopt, krijg je waarschijnlijk het gevoel dat deze te klein is voor de camera. Geen nood, het is een kwestie van wennen. Als de camera in de siliconen hoes zit, kun je hem vervolgens in de harde kunststof behuizing stoppen. Dit gaat eenvoudig en je hoeft er nu alleen nog op te letten dat de afdichting schoon is en de klemmen goed afsluiten.
Voordat je de set mee onder water neemt, moet je alleen nog de beschermkap van de druktoetsen te verwijderen. Deze kap moet voorkomen dat je onnodig op de bediening drukt en daarmee de batterij van de afstandbediening leegloopt. Absoluut iets wat je in praktijk makkelijk kunt vergeten.

Het gebruik

De bediening van de camera is handig, zeker omdat de camera beschikt over een Nederlandstalig menu. Op de behuizing is ook duidelijk aangegeven waarvoor de bedienknoppen zijn. Omdat het display tijdens het filmen de indruk wekt dat de videolamp voor overbelichte beelden zorgt, maken we gebruik van een langere arm en schroeven we het niveau van de lamp terug. Achteraf blijkt dat de beelden niet overbelicht zijn en dat er best wat meer licht gebruikt had kunnen worden. De beelden bevatten nu toch wat te weinig kleur. Tijdens de test hebben we vrijwel altijd gebruik gemaakt van de extra groothoeklens. De standaardbeeldhoek van de camera komt iets te kort voor situaties met minder zicht. De fotokwaliteit van de camera hebben we in deze test niet meegenomen.

 

Conclusie

Bonica levert een aantrekkelijk geprijsde set voor de duiker die niet te veel poespas wil hebben. Wij hebben de test in de Zeeuwse wateren onder omstandigheden met slecht zicht uitgevoerd en dan zijn de prestaties leuk. Als je de camera tijdens je duiken regelmatig gebruikt, zul je aan de capaciteit van de accu niet genoeg hebben en is het verstandig direct een extra accu aan te schaffen.
Door de constructie moet je erg hard drukken om de knoppen op de afstandbediening in te toetsen – hierdoor zullen je beelden tijdens het bedienen snel bewogen zijn.
Wanneer je zowel de meegeleverde kleurfilters als de groothoeklens wilt gebruiken, is het onder water wisselen wat onhandig omdat het kleurfilter tussen de groothoeklens en de behuizing moet worden geschroefd.
De camera zelf voelt niet heel stevig aan, maar de ‘second skin’ maakt er een robuust en degelijk geheel van.
Al met al kunnen we concluderen dat de Bonica leuke beelden levert voor een leuke prijs.

+ compacte en lichte set
+ eenvoudige bediening
+ extra siliconen hoes zorgt voor extra veiligheid bij eventueel lekken van de behuizing
+ sterke videolamp
– drukknoppen moeten hard ingedrukt worden waardoor je beeld snel bewogen is
– capaciteit van de accu goed voor 70 minuten filmen

Productfoto’s camera en behuizing – Bonica
Foto montage – Edwin van der Sande
Onderwaterfoto – Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief