Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

La Palma – Vrijheid!

Het ‘Zeeland’-gevoel bekruipt hem – het gevoel van vrijheid. In dit laatste deel van de serie over La Palma vertelt René Weterings tussen de duiken door waar de overeenkomsten zitten.

Het eiland La Palma is rustig en straalt dat ook uit. Nergens is het echt druk op straat, zelfs op de stranden niet in het weekend. Wij genieten met volle teugen van dit prachtige eiland en af en toe bekruipt mij -als verstokte Zeeland-fan- het bekende ‘Zeeland-gevoel’. Dat gevoel van alles kan en mag, heerlijk met je duikspullen vanaf de kant te water en genieten van het onderwaterleven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook vandaag weer. Nanneke en Joost van Casa de Buceo – Duikhuis La Palma hebben ons gisteren laten weten dat we gaan duiken bij El Faro, de vuurtoren. De keuze van de duikstek wordt afgestemd op de weerscondities. Vooral de wind speelt daarbij een grote rol. De andere weersomstandigheden zijn het hele jaar door vrij stabiel op La Palma. Ook weten we dankzij Nanneke en Joost ook de avond tevoren al welke lens ik het best kan meenemen en wat ik aan leven kan verwachten. We plannen de duiken lekker in de ochtend, zodat we later op de dag nog andere leuke dingen met de kinderen kunnen doen.

Vuurtorens
Op ons gemak rijden we deze ochtend naar El Faro, en je raadt het al, er staat een vuurtoren bij deze plek…sterker nog, er staan er twee! De kleinste heeft een wat ouderwetser uiterlijk, de grootste is er één die een klein kind zou tekenen als je het de opdracht geeft om een vuurtoren te tekenen. Rood met wit gestreept en een grote lichtkoepel erop. Nanneke en Joost komen met hun 4×4 aanrijden en seinen ons om hen te volgen. Iets lager komen we bij een ruime onverharde parkeerplaats met de toegang tot het water. Ook hier is weer zo’n karakteristiek zwart lavastrand met de nodige lavarotsen en –kiezels. De kinderen schieten meteen richting het strand om te gaan spelen.

De duikspullen komen uit de 4×4. Ook ideaal, Nanneke en Joost nemen na de duik alle duikspullen mee naar het duikcentrum in Los LLanos, spoelen alles en nemen het de volgende dag weer voor je mee. Behalve de gebruikelijk strandspullen, badkleding, duikcomputers, maskers en lunchpakketten van het hotel -op veel duiklocaties zijn geen verdere voorzieningen – hoeven we zelf niet veel mee te nemen!

Behalve ons groepje – zes duikers vandaag – duiken er ook enkele lokale mensen onder. Het is weekend op La Palma. Nanneke biedt opnieuw aan om de kinderen bezig te houden, zodat Cindy en ik samen kunnen duiken. De fisheyelens zit op de camera en Cindy zal dan ook mijn model zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heerlijk helder blauw
De oceaan ligt er mooi bij, maar we moeten wel weer even door de branding zien te komen. Maar die ervaring hebben we inmiddels en voor we het weten, duiken we weer het prachtige blauwe water in. We laten ons meenemen door de deining. We gaan richting een gigantische rots. Ik maak onderweg zo veel mogelijk foto’s en hoop dat ik vandaag wat gave modelfoto’s kan schieten. Cindy hangt netjes op haar plaats en weet hoe ze haar ogen moet richten. Ik focus me vooral op de belichting van de foto’s, want werken met een fisheyelens in helder blauw water is voor mij een primeur. Maar ik geniet met volle teugen en zie op mijn display af en toe best aantrekkelijke plaatjes verschijnen. Ik krijg er geen genoeg van in ieder geval, Cindy zit daar net wat anders in! Tijd om gewoon te gaan genieten.

Om ons heen zwemmen een hoop trompetvissen. Prachtige langgerekte vissen met een mooie tekening op hun lijf. Af en toe zien we andere gekleurde vissen voorbij schieten en op het zand vind ik wat knalrode schorpioenvissen, die me ook erg aan Zeeland doen denken. Ze lijken sprekend op hun verre familie, de zeedonderpadden, maar dan feller van kleur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verrassend
We duiken verder rond de rots en zien Joost wijzen naar een kleine overhang. Doordat het daar donker is, zie ik in eerste instantie niets, maar als ik mijn hoofd en camera naar binnen steek zie ik een flinke egelvis. Ik maak wat foto’s en laat Cindy ook mee genieten. Na een flink stuk over een zandvlakte komen we bij een verticale wand die nog eens zo’n acht meter de diepte in duikt. Het sublieme zicht geeft een prachtig uitzicht over het landschap daar beneden. Zouden we doorzwemmen, dan komen we bij de kruizen van Malpique, een duikstek iets meer naar het noordwesten. Helaas voor ons wordt het tijd om terug te keren. We volgen Joost, maar doen heerlijk ons eigen ding. Er is alle tijd voor foto’s en we kunnen alles op ons gemak bekijken – geen gezeur, geen gehaast, gewoon heerlijk relaxt duiken.

Als we onze hoofden weer boven water steken, zien we de rest van de groep en nog een paar lokale duikers. Het is gezellig druk op de parkeerplaats, wat me weer doet denken aan een zaterdagmiddagje in Zeeland. Je bent niet alleen, maar zo druk als het bij ons op een zondag kan zijn, is het ook zeker niet. Zittend in de opening van de kofferbak van de auto eten en drinken we wat. Met het heerlijke zonnetje op mijn gezicht luister ik naar de briefing voor de tweede duik van de dag en fantaseer ik alvast hoe leuk dat weer gaat worden.

LaPalma_ReneWeterings_deel4 (10) OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Thuis
Ik voel me hier thuis. Het gevoel van vrijheid wordt steeds sterker naarmate de vakantie vordert. Geen gedoe met een vast ‘huisrif’ of een overvolle duikstek die maar vanaf één steiger te bereiken is. Allemaal taferelen uit andere bekende duiklanden die ik niet mis.

Duiken vanaf de kant, in je eigen tempo met je ’eigen’ auto naar de duikstek rijden en duiken met de mensen die je leuk vindt, dat is gewoon op en top genieten. Wat wil je eigenlijk nog meer? Stiekem geeft La Palma mij toch een beetje het ‘Zeeland gevoel’!

Tekst en foto’s: René Weterings

Wil je de foto’s bij dit artikel nog eens groter bekijken, kijk in het La Palma-album in onze gallery.

La Palma praktisch

LaPalma_ReneWeterings_deel4__15La Palma is een van de Canarische Eilanden, is 729 km² groot en ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Om precies te zijn: GPS 28.68697 -17.84729. Het is vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf 4 tot 4,5 uur vliegen naar Santa Cruz de La Palma. Op het eiland wordt Spaans en vaak ook Engels gesproken. Inenten is niet nodig en je betaalt gewoon met euro’s.

Het is een (duik)bestemming voor het hele jaar! De luchttemperatuur varieert van 16⁰C in februari tot 26⁰C in augustus en er valt weinig neerslag. De watertemperatuur ligt tussen 18⁰C in februari en 25⁰C in september.

Duiken kan vanaf de kant of per boot. Een natpak van 5-7 mm dikte wordt aanbevolen. In totaal zijn er vier duikcentra op het eiland. René dook met Casa de Buceo – Duikhuis La Palma, dat sinds 2008 bestaat. De eigenaars, Joost Claassen en Nanneke Boers, zijn Nederlanders. Je kunt bij hen terecht voor begeleide duiken, maar ook voor alle PADI cursussen t/m Divemaster, snorkeltrips,
introductieduiken, verhuur van materialen, hulp bij het vinden en regelen van accommodatie en auto.

www.casadebuceo.nl


Ben jij ook op deze (of een andere) bestemming geweest en wil je je duikverhaal met ons delen, plaats het als Duikreporter! Een korte of langere tekst, een paar foto’s en/of een filmpje, het kan allemaal.
Klik hier om naar Duikreporter te gaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief