Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Klonende zeesterren worden minder snel oud

Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat zeesterren die zichzelf klonen, worden minder snel oud dan hun soortgenoten die zich seksueel voortplanten.

Onderzoekers van de universiteit van Göteborg hebben telomeren van een zeester met de naam Coscinasterias tenuispina onderzocht. Deze telomeren, die aan de uiteinden van een chromosoom zitten, beïnvloeden het ouderdomsproces. De onderzoekers bestudeerden de telomeren van zeesterren die aan seksuele en aseksuele voortplanting deden.

Zeesterren kunnen zichzelf klonen De zeester splitst zich dan in twee of meer delen af. Elk deel groeit vervolgens weer uit tot een volledige zeester.

De onderzoekers hebben zeesterren in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee geobserveerd. “Zeesterren in de Middellandse Zee klonen vaker dan de dieren in de Atlantische Oceaan”, aldus onderzoeker Helen Nilsson Sköld. “In de Atlantische Oceaan doen zeesterren vooral aan seksuele voortplanting.”

De wetenschappers legden het verband tussen lange telomeren en klonen. Jonge cellen hebben langere telomeren. Wanneer een zeester zichzelf heeft gekloond, vormt zich nieuw weefsel. “De telomeren in dit nieuwe weefsel zijn langer dan in het oude weefsel”, zegt Sköld. “Wanneer een zeester zich kloont, is er dus sprake van een verjongingskuur.”

Bron: Scientias

Foto: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief