Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Natuur

John Landa – Sepiaproject Bergse Diepsluis 2016

Als de watertemperatuur de 10 graden nadert, wordt het voor de sepia-fans tijd om aan het werk te gaan. Duikreporter John Landa plaatst samen met andere enthousiastelingen tentjes van stokken op de bodem van de Oosterschelde om de sepia’s een veilige plaats te geven om hun eieren op af te zetten.


Datum: 18 april 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis, Zeeland

duikreport-call-to-action-350x85

Duik 772, 773 en 774.
Vandaag de sepiastokken gezet samen met Lia en John en Lia en ikzelf, dit jaar hebben we het eens anders aangepakt namelijk makkelijker te vinden.
Ik had afgesproken met Lia aan de Bergse diepsluis, Lia (een andere Lia) en John zouden later komen omdat ze van erg ver moesten komen.
Omdat het best nog wel lang duurde voordat Lia en John zouden arriveren besloten Lia en ik alvast een begin te maken met het zetten van de sepia stokken.
Omkleden, optuigen en op naar het water met onder onze armen een pakketje bamboestokken die door een elastiek bij elkaar worden gehouden, we hebben inmiddels een techniek bedacht om die stokken makkelijk onderwater te vervoeren je moet ze tussen je benen houden net alsof je een bezem berijd.
We gaan bij de duiktrap het water in en er staat een flinke wind gelukkig valt de golfslag mee we gaan onder en het begin is best wel stoffig maar als we wat dieper komen klaart dat stof gelukkig een beetje op.
Het is opkomend water en we gaan naar 8 meter diep en gaan dan naar rechts we zwemmen ongeveer 20 meter zodat we de oesters die hier op de bodem liggen voorbij zijn als de bodem zanderig word zetten we het eerste sepia tentje.
We hebben van alles geprobeerd, bamboe stokken in rijen, hoge stokken, lage stokken, dicht bij elkaar, ver uit elkaar maar het patroon wat wij zetten namelijk een stuk of 8 stokken dicht bij elkaar in het midden en daarom heen een cirkel met stokken blijkt het beste te werken.
Ik zet het eerste rekje precies op 8 meter diepte bij opkomend water en nu plaatsen we elk sepiarekje precies op dezelfde diepte.
Het eerste rekje is gezet en we zwemmen een meter of 10 door en ik houd mijn dieptemeter bij de bodem tot ik weer precies op 8 meter uitkom en daar komt het 2e rekje.
Zo werken we door tot al onze meegenomen stokken op zijn, we zwemmen terug langs alle sepiarekjes en ik controleer de diepte van alle rekjes en ik kan ze precies allemaal terug vinden als ik op dezelfde diepte blijf.1-P4180013-34633
We gaan er uit en drinken een bakje koffie met een koek en dan komen Lia en John er ook aanrijden we maken nog een praatje en ik geef een kleine briefing over waar en hoe te stokken te plaatsen en hoe je de bamboestokken het makkelijkste kan vervoeren onderwater.
We gaan met zijn vieren te water en de wind is nog iets meer aangetrokken zo ook de golfslag maar gelukkig is het allemaal nog te doen, we zwemmen gelijk naar het eerste rekje wat ik geplaatst had met Lia en ik controleer de diepte deze is inmiddels 9,4 meter we moeten de sepiarekjes nu op 9,4 meter plaatsten.
We hebben afgesproken dat ik voorop zwem en om de 10 meter een klein cirkeltje van 7 a 8 stokken maak en dat Lia, John en Lia de cirkels eromheen maken.
Ik maak kleine cirkeltjes om de 10 meter tot ze op zijn bij het laatste cirkeltje maak ik een kruis zodat de Lia, Lia en John weten dat dat de laatste stokken zijn.
Ik ga naar ondieper water en kijk even bovenwater waar we ongeveer zijn geëindigd, en we zijn een aardig eindje gekomen niet helemaal tot de witte streep maar wel tot hekje van het weiland boven op de dijk en dat is ongeveer 200 meter van de duiktrap.
Ik zwem ondiep terug naar de trap en ga eruit en ik zet nog een nieuwe fles erop want 2 duiken zonder een foto te maken kan er bij mij niet in.
Na een tijdje komen Lia, Lia en John ook uit het water, Lia en John hebben de caravan bij en dat is altijd handig als je een lekker bakje soep kan warm maken en die smaakt dan ook heerlijk na 2 van die intensieve werkduiken.
Na een praatje en wat broodjes knakworst gaan Lia, Lia en John er vandoor en ik besluit nog een heel klein duikje te maken om te kijken of ik nog iets op de foto kan zetten.
Ik heb mijn spullen gepakt en koop de dijk over en de wind is nog iets aangetrokken maar de golfslag is nog binnen de perken, ik ga onder en ga richting het platform ik zet mijn camera aan en maak een test foto en mijn flitsers werken niet ik kijk of de flitskabels er wel goed in zitten en ik probeer nog wat foto’s te maken en weer werken de flitsers niet.
Ik weet al gelijk wat het probleem is het is namelijk de kleine flitser op mijn camera die er niet goed opzit en daarom flitst hij niet en als hij het niet doet doen de 2 externe flitsers het ook niet.
Dan doe ik maar een inspectie duikje naar de oude stokken als ik daar aankom is er niet veel meer van over, de meeste liggen plat of zijn helemaal opgelost, de bamboestokken gaan maar een jaar of 2 mee.
Ik maak nog een filmpje maar zonder videolampen valt dat ook niet mee, ik besluit er maar uit te gaan.
Ik ga eruit kleed me om en ruim mijn spullen op en rijd naar huis, onderweg had ik echt zoiets van, stom dat ik mijn camera niet heb getest toen ik thuis was, dom dom dom.
Als ik thuis kom controleer ik de flitser op de camera en inderdaad hij zit er niet goed op volgende keer dus eerst mijn camera testen voordat ik het water inga.
Lia, Lia en John reuze bedankt voor de gezellige dag en natuurlijk voor het plaatsen van de sepiarekjes.

We hebben we ons best gedaan om de stokken zo te zetten dat iedereen ze terug kan vinden dus hier nog een kleine uitleg.
Ga via de duiktrap te water en ga bij LW naar ongeveer 7 meter en bij HW naar ongeveer 10 meter diepte ga dan naar rechts en dan na ongeveer na 20 meter staat het eerste rekje.
Kijk wat de diepte is bij het eerste sepiarekje en houd deze diepte aan en dan kom je alle sepia rekjes tegen, succes!

Ik ben ongeveer bij elkaar 110 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 10:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 12 graden, het zicht was redelijk tot goed, ik ben max. 12,5 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief