Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Jeroen Verhoeff, een kunstenaar apart

Jeroen Verhoeff is kunstenaar en maakt levensechte schilderijen van het onderwaterleven. Hij moet dan wel duiken. Nee dus. Op 27 mei opent hij zijn eerste expositie ‘OCEANS’ in zijn eigen atelier. Linda Ferwerda nam alvast een kijkje en sprak met hem.

15 mei 2009. Ik stap de galerie van Jeroen binnen. Overal om me heen zien ik de prachtigste onderwaterbeelden. Levensecht, het hadden foto’s kunnen zijn. Ik waan me haast onder water.

Hoe anders was het een maand eerder. Ook toen stapte ik diezelfde ruimte binnen. Het had toen alles weg van een atelier. Een half afgemaakt schilderij van papegaaiduikers hangt intrigerend op een houten paneel. Midden in het atelier ligt een walvishaai. Nee, geen echte, maar een model, alleen wel met de afmetingen van een echte. Langs de kant hangt een zeilvis, ook het onderwerp van een van de schilderijen. De boekenkast is gevuld met boeken over de natuur. De computer van Jeroen bevat de grootste verzameling foto’s over afzonderlijke onderwerpen: de vlekken op de huid van een walvishaai, orka’s, de schittering van het water, enzovoort. En tussen al dit onderwaterspektakel zit de schilder zelf.

Beroepssnorkelaar

RTEmagicC_382_jeroen2.jpgEven voorstellen, voor wie hem nog niet kent. Jeroen Verhoeff, de maker van HaHa2O, de strip in het magazine Duiken, en Snorkelman, zijn rubriek in hetzelfde blad. De man die tijdens diverse duikbeurzen getooid als Snorkelman karikaturen tekende of aan schilderijen werkte. Een kunstenaar die weliswaar `beroepsmatig` snorkelaar is, maar nog nooit heeft gedoken. «Niet gedoken nee, maar regelmatig snorkel ik in tropisch water tussen de wilde haaien. Zo dichtbij dat ik ze kan aaien en zelfs aan hun staart zou kunnen trekken…»

Jeroen is een selfmade man. Naar eigen zeggen heeft hij ‘de Jeroen Verhoeff Kunstacademie` gevolgd. Van jongs af aan was hij al gefascineerd door water, bootjes, de beestjes in en langs het water. Als kind tekende hij wat hij zag. Inmiddels is Jeroen alweer 16 jaar fulltime werkzaam als kunstenaar. Van zijn hobby wist hij zijn beroep te maken. Maar ‘kunst maken’ is voor hem meer dan alleen maar schilderen. Dat schilderen is maar één aspect van zijn kunst.

«Ik wil laten zien hoe mooi de natuur is, maar dan wel hoe de natuur echt is. En dat betekent heel veel onderzoek.» En dat onderzoek uit zich in vele vormen. Van boeken tot foto’s en een aquarium zonder vissen waarin hij bijvoorbeeld de reflectie van het water bestudeert en effecten ‘test’. Maar Jeroen duikt ook erg vaak zelf onder gewapend met snorkel en fotocamera. Overigens zijn die snorkelavonturen ook voer voor verhalen die met de nodige dosis humor worden verteld. Hij heeft contacten over de hele wereld die hem de nodige informatie verschaffen over het gedrag van dieren.

Vissen van piepschuim

Als hij al zijn informatie heeft verzameld, gaat hij nog steeds niet schilderen. Nee, eerst worden er werktekeningen gemaakt: boven-, onder- en zijaanzicht. Op grond daarvan gaat hij van klei, piepschuim, metaal, hout, noem het maar een model bouwen. Zoals de walvishaai die in het atelier ligt, en de papegaaiduiker die op allerlei verschillende manieren onder water duikt. Op de modeltafel, «een soort mini-filmset» zoals Jeroen het noemt, gaat hij experimenteren met licht, compositie en actie. Bewegingen worden nagebootst, de juiste lichtinval wordt gezocht. Dat geldt niet alleen voor dierenRTEmagicC_382_jeroen1.jpg, maar ook voor wateroppervlakken, oevers en dergelijke. Dan pas gaat Jeroen tekenen, eerst een werkschets, die vervolgens in acryl op een houten paneel wordt overgezet. Pas als het beeld overeenkomt met het beeld dat Jeroen voor ogen heeft (en vaak ook eerst met eigen ogen heeft gezien), komt de kwast eraan te pas. De details worden laag voor laag aangebracht, net zo lang tot het dier levensecht op het doek staat. Scary, zo echt als dat er uitziet!

Je zult begrijpen dat zo’n schilderij niet in een paar dagen klaar is, zelfs niet in een paar weken. «Ik doe er soms wel maanden over voordat ik voldoende informatie heb en klaar ben om iets op het doek te zetten. Maar vaak ben ik ook met meerdere werken tegelijk bezig. Ook komt het voor dat ik een bepaald thema na het eerste schilderij verder uitdiep en er dan een tweede of derde versie van maak die net weer anders is. Ook schilderen is een evolutie.»

Primeur

De expositie ‘OCEANS’ die van 27 mei tot en met 27 juni in het atelier van Jeroen te bewonderen is, is de allereerste in 16 jaar. Waarom nu pas? «Tja, ik had niets om te laten zien. Nee, niet omdat ik niets maakte….hahaha. Maar wat ik maakte, werd vaak in opdracht gemaakt of was al verkocht voordat het af was. En dan blijft er weinig over om te laten zien.» Inmiddels schildert Jeroen uit vrije wil minder in opdracht en heeft hij schilderijen bewust vastgehouden om te kunnen exposeren. «Ik wil dat mensen mijn werk echt kunnen zien en niet op mijn website of in de vorm van een reproductie. Natuurlijk hoop ik dat alle schilderijen een koper vinden, maar wie naar de expositie komt, zal ze zeker allemaal kunnen zien.»

Met de expositie vraagt hij ook aandacht voor de figuurlijke donkere wolken die boven de oceanen hangen. «Als we de oceanen gezond willen houden en er ook in de toekomst nog van willen genieten, moeten we ons goed bewust worden waar de mens nu mee bezig is. Wij vormen de grootste bedreiging, beter gezegd de enige bedreiging voor al dit moois. Veel is al verloren gegaan.»

Een bezoek aan de expositie is meer dan de moeite waard. Niet alleen vanwege de prachtige schilderijen, maar vooral ook vanwege alle verhalen die Jeroen er met de nodige humor omheen vertelt. Gaat het zien, gaat het horen! Je zult onder de indruk zijn, van de schilderijen én van de maker. En realiseer je dat een echte Jeroen Verhoeff alleen maar meer waard wordt!

Locatie
Galerie Jeroen Verhoeff
Vossenstraat 40
Vlaardingen

Data
Van 27 mei tot en met 27 juni op woensdag van 11.00 tot 17.00 en van 19.00 tot 21.00 uur, op donder-,vrij- en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Zaterdag 6 Juni gesloten. Van 14 tot en met 24 juni is Jeroen zelf afwezig vanwege een buitenlandse snorkelopdracht, maar de galerie is dan gewoon open. Entree: gratis.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief