Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeroen Thoolen – Tijdrekken voor de sepiarekken

De vrijdagavond en de zondagavond zijn twee avonden die zijn vrouw en tevens liefste buddy Desirée en hij vaak samen kunnen plannen. De kids (bijna 1 en bijna 3) zijn dan uit logeren. Vandaag pikten we de zaterdagochtend mooi mee. Nieuwe duikreporter Jeroen Thoolen filmde zijn  duik bij de Zeelandbrug.


Datum:  21 mei 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

Tijdens de voorbereiding voor de duik heb ik mijn JVC videocamera weer eens opgeladen. Hij is eigenlijk kapot door een slokje Grevelingenwater, maar ik waagde gewoon de gok, iets anders heb ik nog niet.

Plan je duik, duik je plan

De kentering lag voor ons, mensen uit Breda, gunstig. Niet al te vroeg je bed uit, maar toch bijtijds weer thuis om de kindjes op te halen. Kentering op 9:50 (LW), dus 9.25u erin en 10.15u eruit en wij natpakduikers hebben een comfortabele duik van plm. 45-50 minuten. Het voornaamste doel is, eerlijk is eerlijk, het vinden en zelf weer eens vastleggen van de sepia’s. Maar als dat niet lukt, dan maken we er ‘gewoon’ een mooie duik van.
Volgens planning arriveren we rond 9.00u op het Galgelaantje. We zijn niet de enigen, maar we hebben het er drukker meegemaakt. Wij zetten onze set in elkaar en trekken beiden onze dubbel-7 natpak aan. Door de jaren heen zijn we aardig op elkaar ingespeeld, dus dit kost weinig tijd en kan dus op het gemak. We wachten op de trap geduldig op instructeur en cursist die het buddylijntje uit de knoop moeten halen en vrijwel volgens plan gaan we onder.

20160521 Jeroen Thoolen -Zeelandbrug_heremietkreeft-36316

Onderwaterleven

De laatste log van sepia’s op Duikersgids vermeldde een waarneming op 125°. Dat correspondeert wel ongeveer met de positie van de tentjes op het kaartje, dus ik bepaal mijn kompaskoers. Onderwijl filmend, en Desirée fotograferend. De ervaring leert dat filmen en fotograferen, zeker bij stromingsduiken, de koers en duikplanning enigszins, of beter gezegd nogal, beïnvloedt. Ik weet dat heel goed, maar ik maak mezelf toch (graag) schuldig aan vele afwijkingen die ik maak op de route.
Ik ben echt een fan van heremietkreeften, dus ik maak graag ‘een ommetje’, zowel qua route als qua duiktijd. Vandaag is er geen tekort aan! Ik moet me toch eens gaan verdiepen in determinatie, ook veel verschillende naaktslakken zijn er in overvloed. Af en toe zie ik wat flitsen en ben dan benieuwd wat voor moois Desirée op de foto heeft gezet. Intussen probeer ik aan de hand van de stroomsnelheid en -richting van de begroeiing te herplannen. Zouden we de sepiatentjes zijn gepasseerd?
Ja. We zijn ze gepasseerd. Maar dat weten we, omdat we ze op de terugweg alsnog vinden. Fijn te zien dat de sepiarekken in gebruik genomen zijn: de donkerblauwe of zwarte eitjes hangen veilig aan de wilgentakken. Pa en ma zijn niet thuis, helaas. Volgende keer beter. Intussen hebben we gevoelsmatig aardig wat tijd verdaan, het zou me weinig verbazen als we de trap al driftend intussen zijn gepasseerd. Niets is minder waar. Om 10.14u zijn wij boven, op plm 10m. van de trap.

Ondanks de slok Grevelingenwater en het vertoonde herstel daarna, heeft de videocamera zich goed gehouden. Desondanks bij Onderwaterhuis al een opvolger gezien, daarover later meer.

20160521 Jeroen Thoolen -Zeelandbrug_blauwtip-36316

In onderstaande video zie je de volgende soorten onderwaterleven:
– Dodemansduim (0:15, 2:04)
– Fluwelen zwemkrab (0:18, 0:31, 1:21, 2:20 (?))
– Sepia-eieren (0:25, 2:12)
– Heremietkreeften (0:37, 0:54, 0:59, 1:07, 1:34, 1:40, 1:45, )
– Botervis (0:42)
– Eisnoer van de grote vlokslak (0:51)
– Slanke Ringsprietslak (?) (1:12)
– Blauwtip (1:15)
– Golfbrekersanemoon (1:31)
– Kreeft (1:58)
– Galatheakreeft (2:07)
– Hooiwagenkrab (2:12)
– Harlekijnslak (2:25)

2 reacties

  1. Mooi overzicht zo van het onderwaterleven in je film!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief