Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jan H. Meijer – Duikavontuur in Chepstow

Duiken naar helikopters, vliegtuigen, pantsercarriers, een motorfiets en tuinkabouters.

Locatie Chepstow UK

Duikschool V.G. Diving uit Wildervank heeft ieder jaar een interessante duiktrip in het buitenland. Dit jaar stond een duikavontuur in een oude steengroeve in Engeland op het programma (The National Diving & Activity Centre). De voormalige steengroeve ligt bij het plaatsje Chepstow dichtbij Bristol, net voor de grens met Wales. Zij werden begeleid door leden van de Baydivers Divingteam.

IMG_1455

De duikschool is een van de grootste in de provincie, en is in een stichting zonder winstoogmerk ondergebracht. V.G. Diving is aangesloten bij de brevetorganisaties NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond), en is tevens een duikschool naar de internationale IADS (International Association Of Diving Schools) brevetsystematiek. V.G. Diving is al 20 jaar actief, en is de duikschool met de meeste actieve duikers in Groningen. En dat willen ze ook graag zo houden. De duikervaringen worden op een professionele, persoonlijke en verantwoordelijke manier overgebracht om, naast de veiligheid, ook het plezier in duiken op de leden en aspirant leden over te brengen.

Schermafbeelding_2013-08-27_om_11.13.43

Als een van de weinige duikscholen heeft V.G. Diving een grote jeugdafdeling. De NOB ScubaDoe jeugdopleiding is er voor kinderen vanaf 8 tot 14 jaar, en leert ze op een veilige manier omgaan met het snorkelen en/of duiken met perslucht. De snorkelopleiding bestaat uit drie niveaus en de persluchtopleiding uit vier niveaus. Na ieder niveau wordt een diploma gehaald. De lessen van de snorkelopleiding vinden plaats in 3 zwembaden, te Veendam, Muntendam en Finsterwolde. Meer informatie hierover is op de website van de duikschool te vinden.

IMG_1512

De duiklocatie van de voormalige steengroeve bij Cheptow is een oefenlocatie bij uitstek, met een maximale diepte tot 75 meter. Het biedt voor duikers, duikscholen en instructeurs uitstekende faciliteiten voor het volgen van duikcursussen. Het gehele jaar door is er goed zicht, en het geeft een enorme kick om er te duiken vanwege de spectaculaire duikspots. Met o.a. objecten als twee militaire helikopters, twee grote straalvliegtuigen en carrier voertuigen.

Een motorfiets was in een garagebox van de Baydivers Divingteam gedumpt, waar het meer dan een maand de broodnodige ruimte in beslag had genomen. Iemand leek er vanaf te willen en daarom werd maar besloten om de motor naar een meer geschikte plaats te verhuizen. Netjes gestald op een diepte van 21 meter.

De twee Wessex helikopters zijn van de Royal Air Force geweest en met hun assistentie, samen met de Police Specialist Underwater & Search teams en met de marine, werden ze met een kraan van 100 ton afgezonken tot op een diepte van 25 meter.

Een duikobject dat ook beslist moeilijk over het hoofd kan worden gezien is een 68 meter lange en 30 meter hoog Brits BAE 146 straalvliegtuig. Ook deze werd in 2007 voorzichtig met de kraan tot op 27 meter naar de bodem afgezonken, wat een enorme klus is geweest. Het is niet het enige vliegtuig dat er naar de bodem is afgezonken. Er ligt nog een middelgroot toestel, een Devonshire Aircraft op een diepte van 25 meter en een kleinere British Aerospace Jetstream, dat dienst heeft gedaan als trainigsvliegtuig voor de RAF.

Schermafbeelding_2013-09-03_om_22.46.36

Ook is te duiken naar verschillende legervoertuigen, waaronder een door het Brits leger gebruikt zeswielig pantser troopcarrier op een diepte van 11 meter. En hebben jachten op de bodem van de voormalige steengroeve een nuttige ligplaats gekregen. Wat ook niet ontbreekt is een speciale duikersklok, een ruimte om zonder duikuitrusting onder water te kunnen verblijven. Het heeft voorheen dienst heeft gedaan in de diepten van de Noordzee. Op een diepte van 16 meter ligt het Gnome Garden. Een plaats voor gepensioneerde tuinkabouters. Iedere duiker mag zich ook vrij voelen om het kaboutervolkje nog meer gezelligheid onder elkaar te geven. Veel kijkplezier toegewenst. Groeten van Jan H. Meijer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief