Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Inktvissen met een groot en een kleiner oog

Een in de diepzee levende inktvis heeft ogen van verschillende grootte om beter te kunnen jagen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Foto: Kate Thomas

Foto: Kate Thomas

De inktvissen van het geslacht Histioteuthis hebben één groot uitpuilend oog en een kleiner oog van normale grootte. Vermoedelijk gebruikt het dier het grote oog om de silhouetten van prooien in het licht boven zich te onderscheiden. Het kleine oog dient om lichtgevende organismen in de diepte te zien. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Philiosophical Transactions of the Royal Society B.

Inktvissen uit de Histioteithis-familie leven op 100 tot 200 meter diepte. De wetenschappers van Duke University bestudeerden 161 filmpjes van de dieren, die in de loop van 26 jaar zijn gemaakt met op afstand bestuurbare onderzeeërs.

De twee ogen van verschillende grootte in de kop van de dieren zijn volgens hoofdonderzoekster Kate Thomas fascinerend: “Je kan er niet naar kijken zonder je af te vragen waar ze voor dienen.”

Uit de beelden blijkt dat de inktvissen meestal met hun kop licht gebogen zwemmen, zodat hun grote oog altijd naar boven is gericht. Het kleine oog staart naar beneden.

Door die verschillende functies hebben beide ogen waarschijnlijk een ander formaat gekregen in de loop van de evolutie. Uit berekeningen van de wetenschappers blijkt namelijk dat grote ogen beter geschikt zijn om onder water tegen zonlicht in te kijken. Ogen die in de diepte van de oceaan staren, functioneren niet beter als ze groter zijn.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief