Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Het had heel anders kunnen aflopen…

Hij is door het oog van de naald gekropen. Frans Meijaard van Duikshop Oktopussy in Wemeldinge is blij dat hij kan navertellen wat er in zijn vulstation gebeurde.

Nadat de duikwereld enkele weken geleden al werd opgeschrikt door een dodelijk ongeluk vanwege een losschietende kraan, is het opnieuw misgegaan. Dit keer gelukkig zonder dat er slachtoffers zijn te betreuren.

Op 7 oktober worden bij Duikshop Oktopussy in Wemeldinge 4 flessen aangeboden om te vullen. Van een van de flessen is de draaiknop kapot en het verzoek was deze te vernieuwen. Ondertussen worden de flessen gevuld tot 200 bar. Net toen Frans Meijaard op het punt stond deze fles dicht te draaien, gebeurde het. Met een enorme knal schiet de kraan van de fles.

Frans vertelt: «Je knippert even met je ogen en ziet dan de enorme ravage om je heen. Het plafond ligt beneden op de vloer in een warboel van isolatiemateriaal en andere zaken.oktopussy_kraan001  Door de openstaande deur trekt de stofwolk weg en langzaam komt het besef terug. Ik kom tot de conclusie dat er lichamelijks niets geraakt is, alleen een beetje doof aan één oor door de drukgolf. En ook de klanten die iets verder op staan, mankeren niets en zijn alleen enorm geschrokken.»

De fles staat rechtop en de kraan ligt ernaast en zit nog vast aan de vulslang die ongeveer 30 cm langer geworden is. Dan is ook direct de oorzaak te zien. Het blijkt namelijk dat de (club) fles met herkeuring mrt2013 voorzien is van draad 3/4G terwijl de kraan M25x2 draad heeft. Dit grijpt natuurlijk niet goed in elkaar en is daardoor een tijdbom die elk moment kan afgaan.

Frans vervolgt: «Hier ben ik al 20-25 jaar lang bang voor geweest dat het ook mij eens zou kunnen gebeuren. Zo lang is het ongeveer geleden dat alle flesleveranciers hebben besloten om allemaal dezelfde draad M25x2 in hun flessen te gaan maken. Daarvoor waren er ook die 3/4 G gebruikten. En daar zit het probleem, want een kraan M25x2 past wel in een 3/4 G fles, en moet  op het laatste deel nog een beetje vast gezet worden om hem dicht te krijgen. oktopussy_kraan003Ik heb het de afgelopen jaren al vaker gehoord dat er op deze wijze een kraan van fles is afgeschoten met meer of minder lichamelijk letsel.  En zolang de flessen met 3/4 G in omloop blijven kan dit dus opnieuw gebeuren. Zeker omdat de kraan 3/4 G niet meer courant leverbaar is, en er steeds weer nieuwe duikers komen die niet van het bestaan van deze flessen met afwijkende draad afweten.»

Om definitief met dit probleem af te rekenen zouden deze flessen 3/4  G, die allen ouder dan 20 jaar zijn, niet meer voor herkeuring in aanmerking moeten komen. Via het keuringsbedrijf heeft Frans dit aan de toezichthouder de Dienst voor het Stoomwezen voorgelegd, maar hierop kreeg hij als antwoord dat men niet van plan is om hier uitvoering aan te geven. Men stelt dat een goedgekeurde fles met een goed gemonteerde kraan veilig is!  Precies, maar zo komen we dus niet van het gevaar af.

Frans roept iedereen binnen de duikwereld op om het volgende te doen:

  • Controleer of je oude flessen met  3/4 G hebt. Dit staat altijd op een fles vermeld.
  • Controleer of de juiste kraan gemonteerd is. Dit staat op de meeste kranen vermeld
  • Laat deze fles niet meer herkeuren en verkoop ze niet verder.

Frans: «Ik hoop  dat iedereen die een oude fles met 3/4 G draad heeft zijn verantwoordelijkheid neemt en de fles niet meer laat keuren. Want zolang deze flessen in omloop blijven kan het weer opnieuw gebeuren dat er een verkeerde kraan gemonteerd wordt. En het mag  niet zo zijn dat er nog meer slachtoffers kunnen vallen.»
oktopussy_kraan004oktopussy_kraan005

Overigens geldt met directe ingang bij Duikshop Oktopussy het volgende:

  • Zolang niet vaststaat dat dit daadwerkelijk gebeurt, kunnen alle flessen met 3/4  G draad alleen via onze vulautomaat zelf gevuld worden. Hetzelfde geldt voor flessen met klein conische draad W 19.8
  • Oktopussy verleent geen medewerking meer aan het ter herkeuring brengen van deze flessen. 

Ook collega Martijn Hanson van Duikcentrum de Grevelingen is erg geschrokken. Hij besloot na een eerder ongeval waarbij de eigenaar van een vulstation zwaargewond raakte, al bijna 2 jaar geleden flessen met klein-, grootkonische en 3/4 gas kranen niet meer te vullen, uit
veiligheidsoverwegingen voor de klanten als het eigen personeel.

Martijn Hanson: «Het incident bij onze collega van Duikshop Oktopussy geeft aan dat ons gehanteerde beleid juist is en dit soort ongevallen voorkomt. Zeker gezien het aantal bezoekers in en rond het Duikcentrum, zijn wij ons bewust dat dergelijke ongevallen desastreuze gevolgen kunnen hebben.
Als duikcentrum zien wij graag dat deze oude standaard van flessen met met klein-, grootkonische en 3/4 gas kranen, zo snel mogelijk uitgefaseerd wordt.»

Lees meer over kranen en draad in het artikel De juiste kraan op je fles?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief