Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Het einde van Nederlands mooiste duiklocatie?

Een nieuwe rubriek met de titel `Fosforschelde of…gewoon Oosterschelde?` Waarom? Omdat Nederlands mooiste duikregio bedreigd wordt. Gijs Jongeleen en Erik Leisink vertellen je waarom.

Onder aan deze toelichting vind je een overzicht met links naar relevante artikelen en nieuwsitems op duikeninbeeld.tv en naar externe websites.

De meeste Zeelandduikers zullen inmiddels wel gemerkt hebben dat Rijkswaterstaat bezig is met het versterken van de dijken langs de Oosterschelde. Het gaat feitelijk om twee soorten werkzaamheden; de dijkversterking boven water, en de vooroeververdediging onder water.
Deze werkzaamheden zijn hard nodig; om de veiligheid van Zeeland en haar inwoners in de toekomst te garanderen moeten de dijken en de voeroevers verstrekt worden. Vooral de vooroeververdediging is voor ons duikers van belang; de voorover bevindt zich immers onder water. De dijken staan onder water op de zogenaamde voeroever. De vooroever fungeert dus als steun voor de dijken. Op een aantal plaatsen in de Oosterschelde is de vooroever geërodeerd zodat versterking onder water nodig is; de vooroeververdediging. Bij Nederlands bekendste duiklocatie, de Zeelandbrug, zal in ieder geval vooroeververdediging plaatsvinden. Ook bij de duiklocaties De Schelphoek en Lokkersnol zal de vooroever verdedigd worden.

De vooroeververdediging zal een enorme impact hebben op het onderwaterleven. Er wordt een laag materiaal aangebracht op de vooroever waardoor al het huidige onderwaterleven zal verdwijnen. Dat deze werkzaamheden moeten plaatsvinden is geen discussie over; de veiligheid van Zeeland staat immers bovenaan.

Waarom dan deze rubriek? Omdat er wel discussie is over de wijze waarop de vooroeververdediging wordt uitgevoerd. De materiaallaag die bij de Zeelandbrug wordt aangebracht, bestaat uit slakken; een industrieel afvalproduct. Dit kunnen fosforslakken of staalslakken zijn.

Ja, je leest het goed. In Nationaal Park De Oosterschelde, met haar bijzondere onderwaternatuur, wordt dus industrieel afval gestort! Wij hebben de volgende bedenkingen bij het gebruik van slakken in de Oosterschelde.

  • Slakken zijn klein van omvang. Door het op grote schaal storten van slakken ontstaat als het ware een egale laag op de bodem. Het ontbreekt aan holen, gaten en gangen waar kreeften, vissen en andere dieren zich kunnen verschuilen. Het gebruik van groot breuksteen levert wel deze holen, gaten en gangen op.
  • Het effect van slakken in zout water is onbekend. In zoet water heeft het gebruik van slakken op een aantal plaatsen geleid tot vervuiling en massale vissterfte. Slakken in de Oosterschelde moeten niet gebruikt worden totdat het effect van slakken in zout water bekend is, en er bovendien geen enkel negatief effect voor de biodiversiteit optreedt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief