Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Herstel blauwvintonijn wordt bedreigd

Net nu het iets beter gaat met de bedreigde blauwvintonijn hebben visserijlanden besloten de vangstquota in de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan fors te verhogen.

De komende drie jaar mag per jaar bijna 20 procent meer blauwvintonijn uit zee worden gehaald. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vreest dat de winst die is geboekt dankzij bescherming van de vissoort teniet wordt gedaan.

De visserijlanden namen het besluit gisteren in het Italiaanse Genua tijdens de bijeenkomst van de internationale commissie voor beheer van de blauwvintonijn, de ICCAT. Sommige landen en de visserijsector wilden een nog drastischer verhoging van de vangstquota. Daarbij gingen zij volledig voorbij aan de waarschuwing van wetenschappers om voorzichtig om te gaan met toename van de visserij op de bedreigde vissoort.

De populatie blauwvintonijn in de Middellandse Zee en oostelijke Atlantische Oceaan staat al jarenlang op de rand van instorten, doordat er structureel te veel worden gevangen. Vergeleken met een halve eeuw geleden is het aantal vissen met 80 tot 90 procent gekelderd. De vissen die worden gevangen gaan voor vele honderdduizenden euro’s over de toonbank. Veruit de grootste afnemer is Japan, waar de vis populair is in sushi. Door effectieve bescherming neemt het aantal blauwvintonijnen de laatste jaren eindelijk weer iets toe. Maar hoewel het herstel broos is, zijn visserijlanden te optimistisch over de vooruitzichten op herstel.
Het WNF waarschuwt daarom dat het oprekken van de vangstquota te snel gaat. Over twee jaar wordt weer onderzocht hoe het aantal blauwvintonijnen zich ontwikkelt. Als blijkt dat quota te hoog zijn, moeten die worden direct worden verminderd. Het WNF roept consumenten op geen blauwvintonijn te eten, zolang de vissoort bedreigd is. Daarnaast moeten vissers, vishandelaren en –verkopers er in ieder geval voor zorgen dat illegale vangst van blauwvintonijn wordt tegengegaan. Zo moet worden gewerkt aan een systeem dat duidelijk traceerbaar maakt waar elke gevangen blauwvintonijn vandaan komt.

Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief