Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Help exotische grondels in kaart te brengen

zwartbekgrondel Jelger Herder

Foto: Jelger Herder, RAVON

De stichting Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek (RAVON) roept duikers op mee te helpen de verspreiding van exotische grondels in kaart te brengen. Deze bedreigen namelijk de inheemse rivierdonderpad. Het onderscheiden van de rivierdonderpad en verschillende grondels valt niet mee, daarom maakte RAVON een handige zoekkaart.

De zwartbekgrondel, Kessler’s grondel, marmergrondel, Pontische stroomgrondel… het zijn allemaal exoten, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied rond de Zwarte Zee. Door het verbinden van vaarwegen en het lozen van ballastwater rukten deze soorten op naar het westen. Daar werden ze een concurrent van de inheemse rivierdonderpad. RAVON houdt trends bij van alle Nederlandse vissoorten, maar is ook gericht op bescherming ven bedreigde soorten. De ontwikkelingen rond de rivierdonderpad en de exotische grondels hebben dan ook de bijzondere aandacht. Graag brengt de stichting met hulp van duikers, schepnetvissers, sportvissers en zogenoemde zaklampvissers de ontwikkelingen in kaart.

kesslers grondel_Jelger Herder

Foto: Jelger Herder, RAVON

Zoekkaart
Om dit wat makkelijker te maken, ontwikkelde RAVON een zoekkaart waarop de belangrijkste verschillen staan aangegeven. “We kregen nog weleens waarnemingen door waarbij alleen grondel werd vermeld”, zegt RAVON-onderzoeker en enthousiast duiker Sanne Ploegaert. “Ook worden de rivierdonderpad en de Kessler’s grondel weleens verward. We horen ook van veel duikers dat ze moeite hebben de verschillende soorten uit elkaar te houden. Maar het valt best mee als je naar de juiste kenmerken kijkt. Die laten we zien op de zoekkaart.”

Waarnemingen doorgeven
Alhoewel de oplossing voor het probleem niet direct voorhanden is, is het van belang om de verspreiding nu in kaart te brengen, aldus Ploegaert. “Als we weten waar de verschillende soorten zitten, kunnen we misschien nog wat doen om de overgebleven leefgebieden van de rivierdonderpad te beschermen.” Duikers die mee willen doen, kunnen hun waarnemingen doorgeven via waarneming.nl, telmee.nl.

Onderzoekje
Naast het doorgeven van waarnemingen kan iedereen zelf ook een onderzoekje doen.”‘Gewoon door in een gebied waar de rivierdonderpad voorkomt gedurende langere tijd, meerdere jaren, het zelfde traject te volgen, bijvoorbeeld in je vaste duikplas. Maar ook dan is het belangrijk om tussentijds waarnemingen te blijven doorgeven.”

Download de Grondelzoekkaart op de website van RAVON 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief