Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Grote stappen voor de Caribische haaien

De Dutch Caribbean Shark Week zit erop, blogger Guido Leurs is weer thuis na een ‘haaien-trip’ langs de eilanden en maakt de balans op. Wat is er bereikt en waar valt nog veel te doen?

Haai_Caribisch gebied_Guido Leurs

Ik heb de kans gehad om met en voor Save our Sharks vijf van de Nederlands-Caribische eilanden aan te doen en met verschillende personen en organisaties te spreken over haaien en hun bescherming. Tijdens de gesprekken met natuurbeschermers, onderzoekers, filmmakers en verschillende overheidsmedewerkers kregen we een goede indruk hoe het gesteld is met de bescherming van de haaien. Nu na afloop van de reis maak ik kort de balans op.

Het was de Bahamas die in 2011 het voortouw namen voor het beschermen van de haai in  hun wateren. Sindsdien staan de eilanden van de Bahamas stuk voor stuk bekend om de prachtige haaiensoorten die je er kunt zien. Bimini voor de hamerhaaien en stierhaaien, Cat Island voor de oceanische witpunthaaien, Grand Bahama voor de tijgerhaaien en citroenhaaien. Het mag dus duidelijk zijn dat de haai levend veel meer geld opbrengt dan dood.

De eerste Nederlands-Caribische eilanden die dit voorbeeld volgden waren Bonaire en Saba, die samen in september 2015 het Yarari (“een fijne plek”) reservaat oprichtte. Dit betekent dat in de wateren van beide eilanden, inclusief de immense Saba Bank, haaien en zeezoogdieren beschermd zijn.  Nu, in 2016, volgde Sint-Maarten als derde eiland binnen het Nederlands Koninkrijk dat de haai gaat beschermen in hun wateren. Verder kondigde Curaçao op dezelfde persconferentie aan dit jaar nog stappen te zullen zetten om de haai ook te gaan beschermen. Daarbij komt dat de overheden van de Kaaimaneilanden ook aankondigde dat hun wateren nu een veilige haven zijn voor haaien, en Grenada zegde toe om dit jaar stappen nog te zetten.

Als Curaçao de beloftes waarmaakt en nog in 2016 de haaien zal beschermen, dan blijven alleen Sint Eustatius en Aruba nog relatief onveilige plekken voor haaien binnen het Nederlands-Caribisch gebied. Echter spraken we met leden van de eilandraad op Sint Eustatius: zij waren bereid om samen met de lokale parkbeheerders actie te ondernemen om de regering van het eiland zover te krijgen de haai ook zo snel mogelijk te beschermen. Dan blijft alleen Aruba nog over, en wellicht met een reden. Verschillende geruchten die ik te horen kreeg tijdens mijn vorige verblijf in de Cariben, gaven al aan dat er gevist wordt op haaien in de wateren van Aruba of dat het eiland als een doorvoerhaven zou gelden voor haaien die gevangen zijn in de wateren van Venezuela. Er zijn echter geen data van beschikbaar, maar duidelijk is dat de haaien de bescherming rondom Aruba misschien wel het hardste nodig hebben. Hopelijk volgen ze het goede voorbeeld snel, maar tot die tijd blijven wij ons zeker inzetten voor een betere bescherming van de haai in het Nederlands-Caribisch gebied.

Shark Strong_Guido Leurs

 Tekst en foto’s: Guido Leurs

Over Save our Sharks: Het Save Our Sharks project wordt gesponsord door de Nationale Postcode Loterij als onderdeel van de Dutch Caribbean Nature Alliance. Het doel van het project is om aandacht te vragen voor de afnemende haaienpopulaties en om onderzoek, educatie en conversatie te stimuleren over het beschermen van de haaienpopulaties rondom de Nederlands-Caribische eilanden.

Over de auteur: Guido Leurs studeert voor zijn Master Marine Biology aan de Wageningen Universiteit. Al vanaf jonge leeftijd heeft hij een passie voor haaien en onderzoek doen, hiervoor reist hij de wereld over en heeft hij o.a. onderzoek gedaan naar de haaienpopulatie rondom Saba (Nederlandse Bovenwindse Eilanden).

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief