Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Great Barrier Reef: het gaat nog slechter dan gedacht

Dat het met het Australische Great Barrier Reef niet goed gaat, is bekend. Alleen het blijkt nog treuriger met het barrièrerif gesteld te zijn dan men dacht.

Great_Barrier_Reef
Het Great Barrier Reef heeft nog nooit eerder zoveel problemen gehad als in 2016. Zo’n 67 procent van het noordelijk gedeelte is inmiddels afgestorven. In mei waarschuwden de onderzoekers van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies ook al eens voor de toestand van het koraal. Toen werd er nog gesproken van zo’n 35 procent afstervend koraal. In het noorden is de situatie alleen maar verder verslechterd. Het centrale gedeelte van het koraal gaat het redelijk goed af: dit jaar stierf zo’n 6 procent af. Het zuidelijke gedeelte is het gezondst – daar stierf 1 procent van het koraal af..

De wetenschappers waarschuwen dat er snel iets moet veranderen aan de omgang met het milieu: door de opwarming van de aarde wordt het water steeds warmer, waardoor het koraal verbleekt en afsterft. In februari, maart en april was het water warmer dan ooit. De noordelijke aangetaste regio kan wel weer herstellen. Wetenschappers schatten dat dit 10 tot 15 jaar kan gaan duren, maar zijn ook bang dat nieuwe ‘coral bleaching’ voor vertraging zal zorgen.

Los van de natuurschade is de koraalsterfte ook voor de Australische economie een probleem. Het Great Barrier Reef is een toeristische trekpleister die zo’n 70.000 mensen aan het werk houdt. Het levert zo’n 5 miljard dollar per jaar op.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief