Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Gitzwarte kleur helpt diepzeevissen

Foto: Smithsonian’s National Museum of Natural Science.

In de duisternis van de diepzee zijn maar weinig plekken waar vissen zich kunnen verschuilen. Maar Amerikaanse biologen hebben nu ontdekt dat een aantal soorten onzichtbaar blijft dankzij hun gitzwarte huid.

De zestien soorten maken gebruik van de melanosomen – een soort pigmentpakketjes in de cellen. Deze melanosomen zijn zo gevormd en gegroepeerd dat de vissen een extreem zwarte huid hebben. 99,5 procent van het licht dat erop komt, wordt geaborbeerd. Dit schrijven biologen in het vakblad Current Biology.

Hoe hebben ze dit ontdekt?

Met op afstand bestuurbare boten en sleepnetten werden voor de kust van Monterey in Californië en in de Golf van Mexico 39 extreem zwarte vissen (zestien verschillende soorten) gevangen, die op ruim 1,5 kilometer diepte leven. Met speciale apparatuur werd bekeken hoeveel procent van het licht dat op de dieren werd geschenen, werd weerkaatst: minder dan een half procent? Er zat zelfs een kleine hengelaarsvis bij die maar 0,04 procent van licht reflecteerde.

Onderzoek op deze vissen bleek nogal lastig. Het was haast onmogelijk om foto’s van de dieren te maken omdat het licht werd geabsorbeerd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief