Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Gek van helmduiken

Schrik niet als je Hans tegenkomt, lopend in een ouderwets ogend duikpak op zijn met lood verzwaarde schoenen, ergens in een zoetwaterplas in Nederland. Hans is gek van helmduiken.

Bij sommige mensen zit het duiken in de genen. Zo iemand is Hans van Leeuwen. Hij heeft alle aspecten van het duiken -met meer of minder succes-  wel beoefend in de 36 jaar die hij duikt. Van het wrakduiken op de Noordzee met zijn eigen sloep tot expedities naar exotische bestemmingen zoals het eiland Tioman in de Zuid-Chinese zee.Tegenwoordig kun je Hans dus ergens in één van de zoetwaterplassen tegenkomen. Lopend met zijn door lood verzwaarde schoenen en omhangen met slangen en kabels voor zijn luchtvoorziening en communicatie met de kant.

Jules Vernes film

7247eb6abeHet doet misschien wat ouderwets aan, maar ook dit aspect van de duiksport zal en moet Hans volledig onder de knie krijgen. Wanneer je hem actief met zijn helmduikuitrusting bezig ziet, dan ben je er al snel van overtuigd dat niemand zo’n pak zo goed past als Hans. Wanneer de supportduikers na afloop van de duik het voorvenster van de helm openen, dan verschijnt de karakteristieke kop van Hans. Het is een karakter dat zo lijkt te zijn wegelopen uit een film van Jules Vernes.

Inmiddels heeft hij drie antieke duikpakken verzameld waarvan er twee helaas lek zijn. Zo’n standaardpak voor het helmduiken bestaat uit twee lagen canvas waar een dunne laag rubber tussen zit. Na ongeveer 30 jaar wordt juist dat rubber poreus en gaat zo’n pak achteruit. Ondertussen heeft Hans één pak van deze pakken gerestaureerd waardoor hij hier ook werkelijk mee kan duiken. Daarnaast is Hans in het bezit van drie verschillende helmen waarmee gedoken kan worden. 

Toevallige hobby

Zoals bij zo veel hobby’s begon ook deze per toeval. Het begon op het moment dat Hans een AGA duikmasker in handen kreeg. Toen hij vervolgens ook tegen een Kirbyi Morgan bandmasker aanliep volgden er snel nog wat andere helmen. Hans vindt het ook helemaal niet erg om een helm te kopen waar wat aan mankeert. Hij heeft een kleine draai- en freesbank, waarmee hij de onderdelen opnieuw kan maken. Dat is voor hem één van de uitdagingen van het helmduiken.

 

 1628b58148e6cadcea75

Avontuurlijke pioniers

Hans is geïntrigeerd door hoe de duikers vroeger doken en hoe fantastisch ze er met hun forse duikhelmen op toen uit zagen. Deze duikers waren echte pioniers op dat gebied. Helaas ging er daardoor ook regelmatig wat mis. Hans leest er alles over wat hij kan vinden. Met behulp van het duiken in een standaardpak als dit is duiken op grote diepte mogelijk, maar dat brengt wel veel risico en gevaar met zich mee. In de offshore is hierdoor in het verleden een groot aantal duikers verongelukt.

Origineel maar veilig

Hans is aangesloten bij de Dutch Working Equipment Group (DWEG), een groep enthousiastelingen die jaarlijks een paar keer met het antieke duikmateriaal onder water gaat. Het streven is om de beschikbare pakken en helmen zo origineel mogelijk te houden. Op dit moment is de DWEG bezig om een handboek samen te stellen over het helmduiken. Een project waar Hans ook bij betrokken is en waarbij men alle vereiste handelingen en veiligheidsvoorschriften nauwkeurig en precies vastgelegd.

 

 fcac21576f40150504e5

Spannend en best vermoeiend

Over het gevoel om zelf met zo’n duikuitrusting te duiken zegt Hans; “Het is enerzijds spannend, maar vooral heel anders. Je bent niet zo beweeglijk als in een gewoon duikpak, maar het is wel heel fijn dat het koppie droog blijft. Zoals wij duiken komt decompressie niet voor, we gaan niet dieper dan zo’n 12 tot 13 meter en de duiktijd is meestal maar 20 minuten. Wel 20 hele gave en vermoeiende minuten, je bent meestal aardig uitgeput na de duik.” Hans vertelt verder over veiligheid en zegt: “Ik vind het belangrijk om te kunnen communiceren met iemand aan de kant. Ik wil graag kunnen aangegeven dat ik bijvoorbeeld wat meer of juist minder lucht wil hebben.” 

 

 5bf9f60703

Promotie via duikcentrum Down Under in Landsmeer

Dat er vanuit Down Under promotie wordt gemaakt voor het helmduiken is niet zo gek. Hans is al sinds 1985 goed bevriend met Richard van Wintershoven, de eigenaar van het van het 4* PADI duikcentrum in Landsmeer. De twee hebben samen al veel duikavonturen beleefd zoals je ook op de foto’s in het duikcentrum kunt zien. Richard is erg geïnteresseerd in de hobby van Hans, omdat het leuk is en omdat het helmduiken gelieerd is aan het beroepsduiken. Richard grapt dat hij voor zichzelf nog steeds op zoek is naar een geschikte polyester of koperen helm met nekafsluiting, maar dat dit voor hem niet meevalt door zijn nogal grote neus en hoofd.  Met zijn duikschool promoot hij het duiken met een duikhelm. “Als je niet claustrofobisch bent en je hebt genoeg geduld om het pak aan te trekken, dan beleef je een fantastische ervaring,” aldus Richard.  “Via de communicatie kun je praten met de duikleider aan de oppervlakte en lekker wandelen over de bodem. Je wordt een echte aquanaut en kunt gewichtsloos springen over een obstakel of veenbult.”

Wil jezelf ook een keer helmduiken?

Als je zelf wilt gaan helmduiken zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf aansluiten bij een vintage duikclub zoals de DWEG. Wellicht is het eenvoudiger om eerst de “vintage diving helmet experience” van Down Under te volgen. Hans en Richard sluiten af met een grote glimlach en zeggen in koor: “Het is een uitgave die het dubbel en dwars waard is!”

 

5f25f94c62

Foto’s: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief