Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk van den Bergh – Examen driftduiken

Een duikreport van Dirk zonder video? Ja, dat kan! Want nu is het tijd voor het serieuze werk: examen.


Datum:  16 oktober 2016
Duiklocatie: Wemeldinge

duikreport-call-to-action-350x85

DSC06350-41786_DirkvandenBergh

Vandaag vertrek ik zonder filmcamera: afspraak om 09.30 uur in Wemeldinge bij De Tetjes voor de specialisatiecursus driftduiken met Dive Dive Dive Ferry van Dorst. Ik heb me goed voorbereid: initiatie driftduik met buddy Yvette Gladdines bij Vuilnisbelt met springtij en een heuse driftduik met Petra Zondervan bij de Zeelandbrug, 2 uren voor de kentering (zie vorige verslagen). Met Pierre Spirlet heb ik het oplaten van de OSB in de Put van Ekeren geoefend. Hopelijk moet ik die niet oplaten, want dat ballonnetje oplaten in stromingswater en dan nog met slecht zicht … gaat niet goed komen denk ik …

DSC06266-41786_Dirk_vanden_Bergh

De cursisten zijn allemaal mooi op tijd. Het is druk op de duikstek: de LW kentering komt eraan en het is of alle Belgische duikers hier vandaag verzamelen geblazen hebben: ze staan in file aan te schuiven om het water in te gaan. Daar gaan wij alvast geen last van hebben!

DSC06335-41786_Dirk_vanden_Bergh

We zijn met 7 deelnemers, onpaar dus … Beetje spannend voor mij want mijn buddy Yvette Gladdines heeft moeten afzeggen wegens verkoudheid. Wie wordt mijn buddy? Ik moet toch weer niet met de examinator in het water hé, want dat zorgt voor extra spanning! (was ook al zo bij de specialisatie Nitrox basis …).

Iedereen moet zich voorstellen, ik natuurlijk als enige Belg … Ik voel hier en daar al wat wantrouwen … maar wanneer ze te horen krijgen dat ik een rasechte Nederlandse NOB duiker ben, aangesloten bij duikclub Argonauta uit Breda, wordt dit op applaus onthaald!

DSC06328-41786_Dirk_vanden_Bergh

Met de leden van duikclub Galathea uit Almelo is een 1* instructeur, Jan Westerink meegereisd. Hij heeft zijn duikuitrusting bij voor in geval van en ja … ik heb een buddy! Hij heeft al 1761 duiken gelogd en is onlangs nog naar 80 meter geweest … Weer zenuwen!

We hebben allemaal een schriftelijke voorbereiding van onze geplande duiken moeten maken waaruit blijkt dat we de theorie allemaal voldoende beheersen. Ferry neemt de belangrijkste punten nog eens met ons door en geeft uitvoerig informatie over de duikstek en wat we mogen verwachten … We zijn er klaar voor! Driften maar!

De eerste duik is een initiatieduik: we zitten nog niet lang na de kentering en de stroming zal matig zijn. Jan gaat deze duik leiden. We moeten ons duikplan uiteenzetten en een uitvoerig check van het materiaal doen. Driftduiken vergt immers enkele aanpassingen aan het materiaal, waarbij een compromis moet gezocht worden tussen redundantie en stroomlijning.

Jan wil eerst diep gaan (ja wat had je gedacht? Hij is 80 meter gewoon!) en dan beginnen driften. Hij weet toch wel dat ik als 2* niet dieper dan 30 meter mag hé! Hij stelt me gerust: doe maar teken wanneer je vindt dat het diep genoeg is. Oef!

We zwemmen uit en we zakken, zakken, zakken … op 28 meter doe ik teken … Ik weet op dat ogenblik perfect waar we zitten: ik ben hier vóór de cursus 3 keer op verkenning geweest en voor Jan is het de eerste keer dat hij hier duikt. We hebben de wand van de Tetjes links van ons liggen en hierdoor zitten we in de luwte van de stroming, teveel naar links dus. We draaien af naar rechts en het wordt nog ietsje dieper: max 29,6 meter … Terug richting kant! Zachtjes begint de stroming ons nu te pakken te krijgen en we stijgen langzaam tot 14,8 meter, waar we een dieptestop van één minuut houden. Onderweg zien we de kreeften, heremietkreeften, mooie anjelieren, baksteenanemoontjes, zeesterren en uiteraard véél brokkelsterren onder ons voorbijschuiven. Op 5 meter houden we de veiligheidsstop van 3 minuten en hier stroomt het nog het hardst van allemaal! Wanneer we aan de oppervlakte gaan zien blijkt dat we amper op 50 meter van ons vertrekpunt zitten! We driften ondiep naar de eerste trap om uit het water te geraken. Nee, dit was zeker geen echte driftduik!

DSC06272-41786_Dirk_vanden_bergh

Tussen de twee duiken in volgt de nabespreking, de flessen worden gevuld (ik laat mijn tweede fles voor alle zekerheid nog eens aftoppen, want daarnet had ik na 40 minuten nog maar 39 bar over …) en na anderhalf uur liggen we opnieuw in het water. Nu is het mijn beurt om de duik te leiden. Tijdens de briefing stel ik als doel de derde trap en niet zo diep gaan als de eerste duik …We gaan niet dezelfde fout maken als daarstraks en ik kies bij het afdalen voor een meer Zuid Oostelijke koers, waardoor we al meteen meegenomen worden door de stroming. We dalen af naar max. 22,3 meter. Na 16 minuten doe ik teken dat we langzaam gaan stijgen. Ik zorg ervoor dat ik bij de dieptestop op 12,1 meter nog 100 bar over heb. We zijn 23 minuten onderweg. Daarna driften we nog 10 minuten verder op deze diepte en gaan dan naar 5 meter voor de veiligheidsstop. We zitten hier juist op een zandvlakte en planten onze hand in het zand om zeker op dezelfde hoogte te blijven hangen, dit met het nodige stof tot gevolg … even donker … maar dank zij de stroming klaart het snel weer op. Deze keer hebben we naast de pracht van de anjelieren en anemonen een zeedonderpad, heel veel slangsterren, veel kleine platvisjes en veel grondeltjes zien voorbijschuiven. En … nu hebben we wel degelijk gedrift! De stroming is nu ook duidelijk heviger dan daarstraks. Wanneer we aan de oppervlakte gaan kijken zijn we … jawel … bijna aan de derde trap! Missie geslaagd! We hebben 850 meter afgelegd. Het doet me plezier dat Jan met al zijn ervaring ook duidelijk genoten heeft van deze duik!

Er volgt nog een nabespreking en tevreden rijdt iedereen terug naar huis: alle zeven geslaagd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief