Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Reportagewedstrijd

Een driedubbele traktatie

319_maarten1Maarten Kleywegt deed een live-aboard op de Rode Zee en maakte daar een reportage over. Deze zond hij in voor de Reportagewedstrijd 2008 die DuikeninBeeld.tv samen met Bonaire Toeristen Bureau en Bonaire Fun Travel organiseert.

Na een korte nachtrust maken we ons klaar voor een checkduik op het rif van Abu-Hashi`s voor de kust van Hurghada in de Egyptische Rode Zee. De scheepsbel klinkt en we luisteren aandachtig naar de briefing van onze duikgids aan boord van Obsession, een luxe live-aboardboot, waar we deze week te gast op zijn. Samen met nog veertien andere duikers uit verschillende landen. En dan liggen we nog voor 7 uur `s ochtends in het water. De route die we deze week varen, is the Brothers, Daedalus en Elphinestone Rif ofte wel een driedubbele traktatie zoals in de reisbrochure stond vermeld.

RTEmagicC_319_maarten2.jpg   RTEmagicC_319_maarten3.jpg

RTEmagicC_319_maarten4.jpg   RTEmagicC_319_maarten5.jpg

Na nog twee duiken gemaakt te hebben voor de kust van het Egyptische vasteland varen we `s nachts richting de Brothers, twee eilanden, waarvan de toppen nog net boven water uitsteken, eenzaam gelegen in het midden van de Rode Zee. Als enige twee riffen in deze regio oefenen zij een enorme aantrekkingskracht uit op bijna alle typen haaien die zich in de Rode Zee bevinden. We komen al snel een grote hamerhaai tegen die zich rond het wrak van de Numibia bevindt, een van de twee wrakken die hier gezonken zijn.

RTEmagicC_319_maarten6.jpg    RTEmagicC_319_maarten8.jpg   RTEmagicC_319_maarten7_01.jpg

Aan het eind van deze stromingsrijke duik zien we nog een treasure shark die totaal geen interesse voor ons heeft als we hem op amper twee meter afstand passeren. Duiken betekent hier nog steeds optimaal genieten van het mooie onderwaterleven. De toenemende druk van duikers heeft tot nu toe echter nog niet het gevolg dat de riffen van de Brothers achteruitgaan. Toch hoor je sommige duikgidsen speculeren over een terugval van het aantal haaien.

RTEmagicC_319_maarten9.jpg   RTEmagicC_319_maarten10.jpg

Voorlopig hebben wij niet te klagen aan boord van de Obsession. We zien bijna elke duik haaien. Grote exemplaren die onverstoorbaar langs ons zwemmen en kleinere haaien die op de zandbodem liggen te rusten.

RTEmagicC_319_maarten11.jpg   RTEmagicC_319_maarten12.jpg

Na twee heerlijke duikdagen wordt het tijd om te verkasen, we zullen vannacht richting Daedalus Rif varen, een tocht die we niet snel zullen vergeten in verband met de zware zeegang. Meer dan de helft van de duikers is zeeziek tijdens de oversteek. Ik mag me gelukkig prijzen en heb er geen last van.

RTEmagicC_319_maarten13.jpg   RTEmagicC_319_maarten14.jpg   RTEmagicC_319_maarten15.jpg

Daedalus Rif, gemarkeerd door een vuurtoren. Dit imposante ovaalvormige rif wordt omgeven door enorme steile wanden van honderden meters diepte. Hierdoor is Daedalus een prima rivaal van de Brother-eilanden. De sterke stroming aan de noordzijde zorgt voor prachtig koraal en kans op grote scholen hamerhaaien. We komen een enorm grote Napoleonvis tegen die ons begeleidt naar de afgesproken plaats onder water om als een grote groep in het blauwe water te wachten op wat komen gaat.
RTEmagicC_319_maarten16.jpgNa een minuut of tien zien we onze eerste haai, een Oceanic Whitetip, een groot exemplaar van wel 2,5 meter. De onderwaterfotografen worden zenuwachtig, ze willen hem namelijk allemaal op de foto zetten. Even later zitten we midden in een school hamerhaaien die dwars door de groep duikers heen zwemmen. Ik krijg het toch even benauwd nu, want ze komen wel erg dichtbij, maar gelukkig gebeurt er niets en is het spektakel net zo snel verdwenen als het gekomen was. Wat een begin van onze dag.

Na deze vroege duik ontbijten we stevig met eieren en spek en maken ons klaar voor de volgende duik. We besluiten om aan de westkant te duiken, de zijde waar de vuurtoren zich bevindt. Hier is een koraalrots die vol zit met anemonen en de bijbehorende anemoonvisjes. Met een rol achterwaarts vanaf de zodiac kom ik weer in het heerlijke warme water van de Rode zee terecht en zitten we meteen boven op Anemone City, zoals deze duikstek heet, en kijk ik mijn ogen uit. Ik heb al veel duiken gemaakt maar nog nooit zoveel anemoonvisjes bij elkaar gezien. We verblijven meer dan 90 minuten op deze duiklocatie en ik verveel me geen minuut.

Na nog een duik te hebben gemaakt op de noordzijde van dit impossante rif, wordt het tijd om even vaste grond onder onze voeten te voelen en vereren we de vuurtorenwachters met een bezoekje. We krijgen mintthee aangeboden en als je wilt kan je ook een shisha (waterpijp) roken of je beklimt de vuurtoren voor een mooi vergezicht over het rif. Hij is minder hoog dan de vuurtoren op de Brothers, die 143 traptreden heeft. Maar het blijft een hele klim. De gebruikelijke BBQ die we op dit eiland houden, de bemanning grijpt namelijk elke kans aan om een feestje te vieren. De shisha`s zijn tevoorschijn gehaald even als het bier en de Arabische koffie. Getrommel en zang begeleiden de BBQ. Rond middernacht breken we op en varen nog dezelfde nacht richting Elphinestone Rif waar we enkele uren later arriveren.

RTEmagicC_319_maarten17.jpg   RTEmagicC_319_maarten18.jpg

Elphinestone Rif is een van de bekendste riffen van dit gebied. De sterke stromingen rondom het noordelijke plateau trekken vele soorten haaien aan, waaronder hamerhaaien en grijze rifhaaien. Het gehele rif is een tapijt van zacht koraal en werkt daardoor als aantrekkingsplaats voor nagenoeg alle soorten vis in de Rode Zee. Aan de noord- en zuidkant van dit langwerpige rif bevinden zich plateaus net onder het wateroppervlakte, waarvan het zuidelijke een drop-off kent van 30 meter. Aan de oost- en westkant lopen steile wanden naar dieptes van ruim 90 meter. De vele soorten hard en zacht koraal en de enorme diversiteit aan verschillende soorten rifvissen maken dit rif zo speciaal. We maken hier drie duiken op dit wereldberoemde rif dat veel duikers in hun top 10 hebben staan. Opvallend is dat er totaal geen stroming staat. We zwemmen rustig op ons gemak over het noordplateau , maar haaien laten zich niet zien. Misschien dat het iets met de afwezigheid van stroming te maken heeft.

RTEmagicC_319_maarten19.jpg - kopie   RTEmagicC_319_maarten20.jpg - kopie

Toch wacht ons nog een verrassing. Op de terugweg naar de boot komen we een Oceanic Whitetip haai tegen die rustig rondjes zwemt onder onze boot . Deze haaien zijn een bekende veschijning op en rond het Elphinstone Rif. In de warme zomer maanden verlaten ze dit rif en pas in oktober komen ze weer terug.

RTEmagicC_319_maarten21.jpgAan het begin van de avond varen we richting Marsa Alam, een kleine haven plaats aan de kust van Egypte. Hier willen we nog een nachtduik maken op het rif van Sha`ab Marsa Alam. Tijdens deze nachtduik is het niet moeilijk om een Spaanse danseres te spotten. Ook komen we nog een safariboot tegen, die in brand is gevlogen en binnen 15 minuten verdwenen was naar de bodem van de zee en nu dienst doet als kunstmatig rif. We zien nog papagaaivissen die zich al in hun beschermende cocon bevinden, veel jagende koraalduivels die handig gebruikmaken van onze duiklampen om ongemerkt hun prooi te benaderen.

Na een prima maaltijd en een sakkara biertje val ik moe maar voldaan in slaap en droom weg op de deining van de zee. De volgende dag maken we nog twee duiken in de buurt van Marsa Alam. In de middag pakken we onze spullen en nemen we afscheid van de bemanning en de gidsen van de Obsession. We hebben en prima week gehad. Het ontbrak ons aan niets en we komen zeker snel terug voor een volgende live-aboard, een uitstekende manier om de Rode Zee te ontdekken. De volgende dag gaan we terug naar Nederland en is het afkicken van de rust en de mooie duiken die we hebben gemaakt.

De Reportagewedstrijd 2008 wordt gesponsord door:

 

RTEmagicC_duikeninbeeld_25.jpg   RTEmagicC_17bonaire_fun_travel_25.jpg   RTEmagicC_7bonaire_25.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief