Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Op zoek naar de Japanse zeepbelslak

In het Veerse Meer gaat Duikreporter Dirk Van den Bergh op zoek naar de nieuwe Japanse zeepbelslak. 

Druk programma vandaag: eerst op zoek gaan naar de Japanse zeepbelslak in het Veerse Meer, dan stenen keren bij Neeltje Jans, lunchen in Zierikzee en dan een duik bij Dreischor Het Gemaal waar we op zoek gaan naar de slanke rolsprietslak …

Afspraak om 09.00 uur bij duikstek Wolphaarstdijk met Bas, Mirjam en Mees van der Sanden. Hier is de Japanse zeepbelslak voor het eerst gesignaleerd. Er werden foto’s van gemaakt en daarop zitten ze op stenen. We zoeken tevergeefs. Toch nog even verderop zoeken. Weer niets … Met de auto rijden we een eindje verder. Weer niets … Bas schakelt zijn hulplijn in en Freek Titselaar weet ons exact te vertellen waar we ze moeten gaan zoeken. Terug de auto in …

Hé, hier zijn helemaal geen stenen … Bas loopt de oever af en ineens slaakt hij een vreugdekreet. Gevonden! Niet één, geen tien, geen honderd, maar duizenden! De Japanse zeepbelslak werd pas dit jaar voor het eerst gezien in de Nederlandse wateren. Leuk dus om ze gevonden te hebben! Wie heeft die naam toch weer uitgevonden? Een zeepbel spat toch uiteen? Meer info over dit slakje kun je hier vinden.

In dat artikel staat ook een mooie foto, want uit mijn beelden is niet veel op te maken … Ze zaten heel ondiep en het was opletten om ze niet te vertrappelen! Wat me wel opviel is dat ze in groep mooi in dezelfde richting kropen. Zou de nieuwe generatie al geboren zijn, want er kropen ook piepkleine exemplaren mee?

Dirk-Van-den-Bergh_20181111_Japanse-zeepbelslakken-72972

Tijd om naar Neeltje Jans te rijden! Daar hebben we om 11.00 uur afspraak met Petra en Marijke die mee stenen komen keren. We zijn een kwartier te laat … Bas geeft eerst een briefing waarin hij er op hamert om de stenen terug op dezelfde plaats neer te leggen na het keren om het leefgebied van de dieren zo min mogelijk te verstoren (euh … eerlijk … dat lukte niet altijd …). Ook opletten voor de scherpe oesters, de gladheid van het terrein en … het opkomend water!

Een krabbetje dat onmiddellijk opvalt is het harig porseleinkrabbetje. Ze zitten bijna onder elke steen! We zien ook veel platwormen en zeerupsen. Opvallend is het grote aantal Purperslakjes. Enkele jaren geleden was dit nog een bijzonderheid om waar te nemen. We zien zelfs een koppeltje dat eitjes aan het leggen is!

Dirk-Van-den-Bergh_20181111_Purperslak-72972

Waar komt die naam nu weer vandaan? We zien er honderden en geen enkele heeft een purperen kleur … Ik zoek het thuis op. Nou, wedden dat er weinigen zullen zijn die dit weten … De naam komt van een in de oudheid uit deze dieren en hun aanverwanten gewonnen kleurstof. De geelwitte stof uit de hypobranchiaalklier verandert onder invloed van slakkenenzym en zonlicht via groen, blauw en rood in de kleur purper. Hiermee werden de purperen mantels van Romeinse keizers en andere hoogwaardigheidsbekleders gekleurd, die daardoor niet geurloos waren …

We verzamelen de bijzonderste dieren in potjes en na het keren worden ze in bakken uitgezet en besproken. Weeral heel leerrijk!

Dirk-Van-den-Bergh_20181111_oogst-stenenkeren-72972

Uiteraard worden ze daarna terug naar de zee gebracht. We krijgen een heerlijke tas chocolademelk met slagroom en daarna gaan we lunchen in Zierikzee. De dag zit er nog niet op, want hierna rijden we naar Dreischor Gemaal om op zoek te gaan naar de slanke rolsprietslak, maar dat is voor de volgende reportage!

Onderstaande video zoals steeds bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

2 reacties

  1. Mooie beelden! Het wordt mij nu wat te koud onder water, boven water trouwens ook, maar ik vind het erg leuk om met jouw beelden toch nog mee te kunnen kijken onder water in het najaar. Duik je de hele winter ook door?

    REAGEREN
  2. Hallo Frans, bedankt! Vandaag ga ik nog duiken bij Burghsluis en dat zal de laatste keer vóór Nieuwjaar in de Nederlandse wateren zijn … Eind deze maand ga ik naar Egypte en daarna staan de feestdagen voor de deur … Wanneer ik terug begin volgend seizoen hangt van mijn skiplannen af … Ik duik altijd nat (enkel 7 mm), maar dank zij mijn thermalution vest (verwarming) hou ik het bij 4° nog wel 45 minuten uit. Probleem zijn dan de handen en de voeten. Het tussenseizoen gebruik ik om de compilatiefilm met de beste beelden van het voorbije seizoen te maken en dat zijn er weer heel wat dit jaar! Wordt een strenge selectie …

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief