Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ronald Faber – Koraalduivel in de Middellandse Zee

Dat koraalduivels een plaag zijn in het Caribische Gebied zal weinig duikers ontgaan zijn. Ronald Faber ontdekt er echter ook één in de Middelandse Zee bij het Griekse Rhodos. Is deze vis ook hier met een opmars bezig?

Het is begin oktober. Mijn vrouw bekijkt de weersverwachtingen voor de komende herfstvakantie. Het ziet er niet veelbelovend uit zodat we besluiten de zon elders te gaan zoeken (later bleek het weer gedurende de herfstvakantie in het geheel niet zo slecht).
De keuze valt op het Griekse eiland Rhodos. Aangezien we al binnen anderhalve week vertrekken, en ik geen vakantie onbenut laat om ook het lokale onderwaterleven te bekijken, neem ik snel contact op met het duikcentrum ‘The Waterhoppers’ in Rhodos-stad. Na wat heen en weer contact komen we overeen dat ik voor hen een promotievideo ga schieten tijdens mijn verblijf op Rhodos. Dat wordt werken tijdens de vakantie!

Rhodos, en met name het weer, stellen niet teleur. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur bereikt iedere dag ruim 25 graden. Rhodos blijkt een eiland te zijn met aan de oostkust (de westkust hebben we niet bezocht) talloze sfeervolle baaien en strandjes, van kiezel tot fijn zand. Voor hen op zoek naar meer cultuur en geschiedenis valt er ook volop te genieten. En culinair laat Rhodos ook niets te wensen over.

De eerste afspraak met duikcentrum The Waterhoppers, waar twee Nederlandse instructeurs werkzaam blijken te zijn, is bij ‘Terme di Kalithea’, even ten zuiden van Rhodos-stad. Daar aangekomen blijft mijn vrouw achter in de wonderschone baai met volop horeca. Ikzelf stap in een kleine motorboot en wordt binnen vijf minuten afgeleverd op een grotere boot (drie verdiepingen) waaraan een ponton waar vanaf gedoken wordt. Hier maak ik een eerste duik en film een groep van 3 beginners die met een instructeur de stek verkennen.

Twee dagen later heb ik weer een afspraak met het duikcentrum. We duiken nu vlak voor de kust van Lindos, een ruime vijftig kilometer ten zuiden van Rhodos-stad. Op het programma staan twee duiken. Aangezien ik als ‘divemaster’ de laagst gebrevetteerde duiker blijk te zijn wordt besloten een eerste wat moeilijkere, diepe duik te maken. We stuiven met een 8-meter lange rib in twintig minuten naar de eerste stek. Deze luistert naar de naam ‘Kleovoulos Cave’. Het betreft een indrukwekkende wand die naar een diepte van ruim 70 meter afdaalt. Op zo’n 25 meter diepte bevindt zich de entree van de grot aan wie deze duikstek haar naam dankt. Het blijkt een enorme ruimte te zijn waarvandaan diverse tunnels verder de berg in verdwijnen. Deze zijn echter alleen geschikt voor gespecialiseerde Tec-duikers en wij laten ze links liggen.

De tweede duik doen we op de duikstek ‘Pentanisos’, een verzameling van doorgangen, rotswanden en steenbrokken. Deze duik blijven we dicht onder de kust zodat de maximale diepte tot een meter of 15 beperkt blijft. Wanneer we weer tussen en onder een aantal rotsformaties door duiken wordt ik plotseling met een duiklamp gewenkt. In een donkere kloof blijkt ‘iets’ te zitten. Wanneer ik met mijn lamp de kloof inschijn zie ik tot mijn stomme verbazing een koraalduivel!? Meteen schieten de problemen die zich met deze dieren in het Caribisch gebied voordoen door mijn hoofd. Het zal toch niet … ? De kloof waarin de koraalduivel (Pterois miles) zit is klein en smal. Ik wurm mijn camera ertussen om toch opnames als bewijs te kunnen maken.
Een kleine 10 minuten later zie ik één van de onderwaterfotografen druk doende zijn accu’s leeg te schieten op een, voor mij, onzichtbaar onderwerp. Voorzichtig vin ik zijn richting uit om te zien wat hij heeft gespot. En … weer een koraalduivel, ondersteboven hangend tegen een overhangende rots. Ook dit exemplaar leg ik op film vast. Ze zullen mij niet beschuldigen slachtoffer te zijn van diepteroes!

Na enkele dagen terug in Nederland te zijn gekeerd lijkt google mij de uitgesproken plaats om verder onderzoek te doen. En wat blijkt volgens vrij recente berichtgeving (2016); de koraalduivel blijkt ook in de Middellandse Zee aan een opmars bezig te zijn. Via de kust van Israël (mogelijke migratie via het Suezkanaal vanuit de Rode Zee of via ballastwater van schepen) is de soort, via Cyprus en de Turkse kust, bezig de Middellandse Zee te veroveren. De eerste meldingen van de aanwezigheid van de koraalduivel nabij Rhodos stammen ook uit 2016. Eerst werd er één aangetroffen in de baai van Faliraki (een paar kilometer ten zuiden van Rhodos-stad) en later in de buurt van Lindos (tientallen kilometers zuidelijker). Doordat de dieren zich razendsnel voortplanten en vooralsnog weinig te duchten hebben van natuurlijke vijanden wordt gevreesd dat de dieren de gehele kust van Rhodos zullen gaan bevolken.

koraalduivel 1-57046

koraalduivel 2-57046

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

14 reacties

  1. Ik wist niet dat ze daar ook al zaten! Wordt er daar ook op geschoten zoals op Bonaire? Ik heb begrepen dat daar zo snel mogelijk mee begonnen moet worden als ze het nog in de hand willen kunnen houden.

    REAGEREN
  2. 21-05-2019, Vandaag een Koraalduivel gezien tijdens het snorkelen bij een rots aan Apela strand, Karpathos. Heel bijzonder. Wist niet dat ze in de Middelandse zee voorkwamen tegenwoordig. Bedankt voor de info.
    Mvg, J Chervet

    REAGEREN
  3. Vandaag en gisteren 4 coraalduivels gespot voor hotel Alimounda mare Karpathos pigadia bij rotspartij 300 uit de kust.
    Zwarte met witte vlekken.
    Gemeld bij hotel receptie maar die doen er niks aan.
    Zwemmers zonder duikbril klimmen daar de rotsen op, je kunt er dus op wachten dat het een keer verkeerd gaat.
    Vorig jaar ook hier geweest toen hebben we ze niet gespot.
    Op curaçao ging de duikschool er gelijk achteraan om ze te spiesen en te verwijderen.

    REAGEREN
  4. Vandaag in Karpathos aan snorkelen bij strand van A Moopi. Kort bij het strand van een hotel. Daar zag ik plots een Koraalduivel tussen de rotsen hangen. Samen na ontdekking teruggewonnen en was hij et nog steeds rustig tussen de rotsen.

    REAGEREN
  5. Tja, door het Suez kanaal naar de Middellandse Zee gekomen. Zijn ze door het oude- of het nieuwe kanaal gekomen? Niet dat het wat uitmaakt ze zijn in de Middellanbdse Zeer en ze zullen er niet meer verdwijnen, Sterker nog, ze zullen zich verder verspreiden. Totdat het grootste deel van de Middellandse Zee ze kent. Maar á l s het het nieuwe kanaal is, waardoor ze gekomen zijn, dan zullen er snel nog meer types Rode Zee vissen naar de Midellandse zee komen. De Middellandse Zee koraalduivel elimineren is sowieso een utopie!

    REAGEREN
  6. Vandaag ook in Kardamena gespot met snorkelen.

    Heel bijzonder om hem zo rustig rond te zien zwemmen.

    REAGEREN
  7. Eergisteren een koraalduivel gezien 5m voor de kust aan de noordelijke kant van Chrissi, 100m naast de plek waar onze boot aanmeerde.

    REAGEREN
  8. In de baai bij Karpathos-stad in een uurtje tijd zeker 8 koraalduivels gezien, dat ze aan een opmars bezig zijn is een ding dat zeker is.

    REAGEREN
  9. Kos, 14 september 2021. Koraalduivel ook hier gezien!

    REAGEREN
  10. Tijdens snorkelen vandaag op Apela strand op Karpathos een koraalduivel gezien. Hij zat achter een rots op paar meter diepte.

    REAGEREN
  11. Koraalduivel gespot gisteren tijdens het snorkelen, was rustig aan het zwemmen aan een schuin stuk rots, locatie Kiotori, Rhodos op 10km van Lindos…

    REAGEREN
  12. Ik heb er 2 gezien tijdens het snorkelen in zakynthos in Porto Vromi

    REAGEREN
  13. 10 september 2022
    2 koraalduivels gespot tijdens het snorkelen in Rhodos. Kalithea beach op 1 meter diepte op een rots.
    Hij bleef rustig zitten, prachtige vis.
    Ik wist niet dat ze gevaarlijk zijn.

    REAGEREN
  14. Gisteren ook een gespot tijdens snorkelen bij Kalithea Beach. Rhodos. Wist niet wat ik zag. Wow! Geen foto gemaakt. Samen gezien met andere toeriste uit NL.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief