Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duiken met pijnstillers, niet zo onschuldig!

Een aspirientje voor het freediven? Een ibuprofen om te voorkomen dat een vervelende hoofdpijn jouw duik verpest? Niet doen! Dat zegt duikarts Peter Westerweel. De kans op spontane bloedingen neemt namelijk toe.

pijnstillersWesterweel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Duikgeneeskunde, deed zelf onderzoek naar effecten van bloedverdunners aspirine en acenocoumarol. “In ons onderzoek hebben we kunnen aantonen dat bij duikers die aspirine gebruiken bijvoorbeeld vaker neusbloedingen voorkomen”, vertelt Westerweel. “Daarentegen hebben we geen heel ernstige bloedingscomplicaties opgemerkt tijdens meer dan 10.000 duiken door duikers die diverse bloedverdunners gebruikten.”

Decompressieziekte
Gebruik van aspirine kan mogelijk wel ernstige gevolgen hebben in geval van decompressieziekte. Maar, zul je misschien denken, van aspirine wordt toch juist gezegd dat het helpt tegen decompressieziekte? “Dat zou waar kunnen zijn, maar het kan de verschijnselen ook juist verergeren.” Westerweel legt uit hoe het werkt. “Bij het ontstaan van decompressieziekte speelt bloedklontering een rol. Bloedplaatjes plakken tegen stikstofbelletjes en vormen zo samen een klontje dat bloedvaatjes kan verstoppen. Bloedverdunners zouden dat inderdaad kunnen voorkomen. Maar tegelijkertijd kunnen bij decompressieziekte ook complicaties optreden als de verstopte bloedvaatjes gaan bloeden. Bloedverdunners versterken die bloedingen juist.” Uit voorzorg aspirine nemen bij een verdenking van decompressieziekte, wat vooral in Frankrijk wordt gedaan, is daarom toch niet zo’n goed idee. “Het is niet bewezen dat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Ik zou dat absoluut niet adviseren.”

Ibuprofen
Geen aspirine dus, maar let op! Ook pijnstillers als ibuprofen of diclofenac bevatten een zelfde werkzame stof. “Er zijn gevallen beschreven waarbij na gebruik van deze middelen longbloedingen plaatsvinden”, weet Westerweel. “Waarschijnlijk is er een effect van bloedverdunners op het ontstaan van longoedeem. De toegankelijkheid voor water in de bloedsomloop wordt vergroot, bloedvaten raken lek als het ware. Ik zou krachtig afraden met die middelen het water in te gaan.”

Alternatief
Toch behoefte aan een pijnstiller? Paracetamol is een goed alternatief. Maar Westerweel maakt daar graag een kanttekening bij. “Als je je niet goed voelt en dit soort middelen nodig hebt, moet je sowieso jezelf afvragen of je wel moet gaan duiken.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief