Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Duiken met de nu beschermde haaien van Sint Maarten

Na het symposium op Sint Maarten dat geresulteerd heeft in meer reservaten voor haaien in de Cariben, was er ook nog tijd om twee duiken te maken. Guido Leurs duikt bij Shark Hotel om de beschermde haaien te bekijken.

 Ik was in oktober ook op Sint Maarten voor de haaien, en ik heb toen ook al een korte duik mogen maken op de duikstek genaamd “Shark Hotel” in het Marine Park van het eiland. Tijdens deze reis was er tijd om samen met de Sint Maarten Nature Foundation, Dr. Boris Worm van Dalhousie University, en de rest van de deelnemers aan de persreis georganiseerd door Save our Sharks, de haaien van het eiland te bekijken.

P1012193De naam zegt het al, de duikstek staat bekend om de haaien die er voorkomen. Op deze duikstek zijn het voornamelijk Caribische rifhaaien die de show stelen. In de wateren van de Nederlands-Caribische eilanden zijn dat, samen met de verpleegsterhaaien, de meest voorkomende haaien. Eenmaal aangekomen op de duikstek en na een korte briefing, dalen we af om op zoek te gaan naar de haaien. Tijdens de afdaling komen we op een open plek in het rif de akoestische ontvanger tegen die ik in oktober samen met IMARES heb geplaats om haaien die we voorzien hebben met een zendertje te kunnen volgen. Zodra een haai met een zendertje binnen een straal van 500 meter van een van de ontvangers komt, wordt de datum, tijd en unieke code van de haai opgeslagen in de ontvanger. Om de zes tot twaalf maanden worden deze ontvangers opgedoken en de data gedownload voor analyses. Momenteel werk ik nog aan de data van het eerste jaar van de ontvangers rondom Saba, eenmaal goed geanalyseerd kan deze data gebruikt worden om haaien effectiever te kunnen beschermen in bepaalde gebieden rondom een eiland of in bepaalde periodes van het jaar.

receiver

 Na een korte blik te hebben geworpen op de ontvanger, gingen we verder langs een koraalrif naar een open plek. Al voordat we op de plek aankwamen zwemmen er twee haaien voorzichtig om ons heen om uit te zoeken wat we komen doen. Eenmaal op de open plek tussen de riffen blijven we hangen en er komen nog drie individuen bij.  In totaal waren het vijf verschillende Caribische rifhaaien, vier volwassenen en een jonge haai. Tijdens de duik realiseerde ik me maar al te goed dat deze haaien nu beschermd zijn, zolang ze rond Sint Maarten blijven hebben ze een kans. Een kans om te groeien, zich voort te planten en uit te groeien tot een gezonde populatie.

Persoonlijk wil ik verder in de wetenschap, zodat ik bij kan dragen aan het opvullen van gaten in onze kennis over deze dieren. Toch is het altijd belangrijk om haaien ook te blijven zien onder water en niet alleen tijdens een onderzoek. Zien hoe deze dieren dichterbij komen tijdens een duik en je onderzoeken motiveert alleen maar meer om door te gaan met waar je mee bezig bent!

Voor het volgende blog gaan we kijken wat er op Saba en Sint Eustatius gebeurt om haaien te beschermen.

Tekst en foto’s : Guido Leurs

Over Save our Sharks: Het Save Our Sharks project wordt gesponsord door de Nationale Postcode Loterij als onderdeel van de Dutch Caribbean Nature Alliance. Het doel van het project is om aandacht te vragen voor de afnemende haaienpopulaties en om onderzoek, educatie en conversatie te stimuleren over het beschermen van de haaienpopulaties rondom de Nederlands-Caribische eilanden.

Over de auteur: Guido Leurs studeert voor zijn Master Marine Biology aan de Wageningen Universiteit. Al vanaf jonge leeftijd heeft hij een passie voor haaien en onderzoek doen, hiervoor reist hij de wereld over en heeft hij o.a. onderzoek gedaan naar de haaienpopulatie rondom Saba (Nederlandse Bovenwindse Eilanden).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief