Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk van den Bergh – Doodtij, toch stroming!

Het is doodtij bij de Zeelandbrug. Maar dat betekend niet automatisch dat er geen stroming is. Dirk van den Bergh filmt zijn duik in Zeeland.

Dirk-Van-den-Bergh_20170421_zeeanjelieren-49615

Ik spreek af met Bart Holvoet om vrijdag te gaan duiken bij de Zeelandbrug. Voor Bart wordt het zijn eerste Zeeland duik van het jaar. Even later vraagt Petra Smit of ik vrijdag wil gaan duiken … spijtig Petra … Maar ik regel voor haar een buddy: Pierre Spirlet.

We spreken af om 09.30 uur om dan om 10.30 uur in het water te gaan. De HW kentering is om 11.05 uur.

Iedereen is ruim op tijd en we beslissen een half uur eerder in het water te gaan: het is immers doodtij en dus zal de stroming minimaal zijn … denken we. Om 10.00 uur gaan we er in.

Petra en Pierre vertrekken als eerste buddypaar. Pierre heeft nog nooit een snotolf gezien en Petra heeft er dit jaar nog geen ontmoet. Ik leg hen uit waar ik hem de vorige keer gezien heb. Wij gaan ook weer op zoek. Resultaat: zij vinden hem, wij niet … Hij zit echter verscholen tussen twee rotsen, zodat foto’s maken of filmen niet lukt. Niets gemist dus …

Dirk-Van-den-Bergh_20170421_dodemansduim-49615

Na een tijdje bij de basaltblokken gesnuffeld te hebben dalen Bart en ik verder af naar 15,4 meter, tot op de zandvlakte. Hoe zit dat eigenlijk met dat doodtij? Er staat nog flink wat stroming! Er zweeft ook veel stof in het water, dus geen ideale omstandigheden voor het maken van mooie beelden!

Onderweg komen we heel veel hermietkreeften, waartussen heel grote exemplaren, tegen. We zien ook veel zeeanjelieren en dodemansduimen. Eigenaardig: een dikke week geleden zaten die nog vol zeespinnen en nu zit er geen enkele meer op … De zeesterren zijn ook talrijk en enkel tubularia trotseren de stroming. De slanke waaierslakken zijn ook niet meer zo talrijk aanwezig. Op de zandvlakte staan heel wat zwaardschedes en we zien ook nog een platvisje.

Dirk-Van-den-Bergh_20170421_zeeanjelier-49615

De stroming, de watertemperatuur (10°), de diepte (+12m) en het filmen zorgen voor een hoog luchtverbruik en al na 29 minuten zit ik op 100 bar. Terug dus! Om zeker te zijn dat we niet voorbij de trap boven komen gaan we tegen de stroming in. Op 5 meter houden we een veiligheidsstop en stijgen dan langzaam naar de oppervlakte om te kijken waar we ons bevinden. Oeps! We zitten een heel eind westelijk van de trap … dat hadden we niet verwacht, maar dat is in elk geval beter dan oostelijk, want de kentering moet nog plaatsvinden en er staat een stevige bries uit het Westen. Zo wordt het terugzwemmen naar de trap een stuk gemakkelijker! We doen dit aan de oppervlakte, want ondertussen heb ik nog maar 37 bar over …

Dirk-Van-den-Bergh_20170421_heremietkreeft-brokkelsterren-49615

Het was geen spectaculaire duik, maar toch heb ik er weeral van genoten. Bart iets minder, want hij kreeg de instellingen van zijn fototoestel niet juist gezet en dat is natuurlijk balen …

Meer beelden in onderstaande video.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief