Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Dolfijnen lossen problemen met taal op

Dolfijnen lijken een eigen taal te gebruiken bij het oplossen van problemen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

dolfijnen_erik_de_boerAls de dieren worden geconfronteerd met puzzels waarbij moeten samenwerken om voedsel te bemachtigen, maken ze opvallend veel geluiden. Dat suggereert dat de dieren met elkaar ‘praten’ om de samenwerking soepel te laten verlopen. Dat meldt nieuwssite New Scientist.

Bij het experiment aan het Dolpin Plus Research Institute werden de dolfijnen geconfronteerd met een grote bus die was gevuld met voedsel. Het eten kon eenvoudig worden bemachtigd door een gecoördineerde actie. Twee dolfijnen moesten aan touwen trekken, die aan beide uiteinden van de bus waren bevestigd.

De onderzoekers gaven zes dolfijnen 24 kansen om de bus te openen. Twee van de dieren slaagden erin om de puzzel gezamenlijk op te lossen. Dit koppel werkte twintig keer succesvol samen. Eén van de dolfijnen slaagde erin om de bus in zijn eentje open te maken door zelf aan beide touwen te trekken. Hij had daarvoor veel meer tijd nodig.

Geluidsopnamen
Uit geluidsopnames die tijdens het experiment werden gemaakt, bleek dat de twee dolfijnen bij het oplossen van de puzzel veel meer naar elkaar kwetterden en floten dan bij gewone sociale interacties. Het dier dat de puzzel in zijn eentje oploste, maakte dit lawaai niet. De wetenschappers vermoeden daarom dat de geluiden van het tweetal rechtstreeks verband hielden met de samenwerking die de dieren moesten aangaan bij het bemachtigen van het voedsel.

“We kunnen voor het eerst concluderen dat dolfijnen vocalisaties hebben gebruikt om een taak gezamenlijk op te lossen”, verklaart hoofdonderzoekster Holli Eskelinen.

Het experiment met de dolfijnen is een verkennend onderzoek. Het moet worden herhaald met meer dieren. Pas dan kunnen de onderzoekers definitief aantonen dat dolfijnen met taal communiceren bij het oplossen van problemen. Maar andere wetenschappers zijn enthousiast over de voorlopige resultaten. “Deze uitkomsten wijzen inderdaad op de mogelijkheid van het bestaan van een dolfijnentaal”, verklaart onafhankelijk onderzoeker Leigh Torres van Oregon State University.

Bron: NU.nl

Foto: Erik de Boer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief