Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Gezondheid

‘Diving Medical Acupunture’ – duikproblemen te lijf met naalden

Wat een prachtig boek is ’Diving Medical Acupuncture’! En het mooie is dat auteur, fysiotherapeut en acupuncturist Janneke Vermeulen geen eenzijdig beeld geeft van de oosterse geneeskunde, maar juist de westerse en oosterse bij elkaar brengt. Zoals ze zelf zegt als ik haar spreek: «Ik hecht waarde aan zowel westerse als oosterse geneeskunde – de beide stromingen kunnen elkaar aanvullen.» 

Foto: Shutterstock

Naalden, dat is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij acupunctuur. Terecht, maar laat alle afschrikwekkende beelden van mensen die ‘lek geprikt worden’ vooral varen. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat acupunctuur echt helpt… en ja, ook ik was vooraf enigszins sceptisch.

Duiken

Als ik Janneke Vermeulen inmiddels alweer bijna 15 jaar geleden ontmoet, is zij al bekend op het gebied van acupunctuur en is de link met de duiksport gelegd. Zelf duikt ze sinds 2002 en in 2006 werd ze ook Divemaster. Hoe vaak hoorde ze van mededuikers niet ‘ik kan niet klaren’ of ‘mijn sinussen zitten dicht’? Voldoende reden om zich er verder in te verdiepen en duikers te behandelen. Met succes!

In de loop der jaren is ze uitgegroeid tot een autoriteit op dit gebied. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Ze bestudeerde niet alleen de oosterse geneeswijzen, maar volgde bij de Scott Haldane Foundation ook duikmedische cursussen om meer inzicht te krijgen in de problematiek en symptomatologie van duikgerelateerde problemen.

Oost en west komen bij elkaar

Haar boek is een logisch gevolg, maar wel een waar ze jaren aan heeft gewerkt, ook samen met westerse artsen. Zoals dr. Menno Gaastra, duikerarts en directeur DAN voor Nederland, voor in het boek zegt: ‘Dit boek zal de kloof dichten tussen de westerse duikgeneeskunde en de zienswijze van de acupunctuur.’

Denk vooral niet dat het boek alleen voor artsen en acupuncturisten is geschreven. Natuurlijk, je vindt er veel medische informatie in. Maar het is absoluut een aanrader voor iedereen met interesse in het onderwerp. Het boek staat vol met voor duikers heel herkenbare praktijkvoorbeelden, waarbij Janneke uiteenzet hoe beide geneeswijzen de duikgerelateerde problemen oplossen of er zelfs wordt gekozen voor een combinatie van de twee werelden.

Oren

In het eerste zeer uitgebreide hoofdstuk van het boek gaat Janneke in op KNO-problemen. Keel, neus en oren zijn de delen van het lichaam waar duikgerelateerde klachten het meest voorkomen. Duidelijk legt Janneke de anatomie uit (de illustraties in het boek zijn geweldig!), gaat ze in op de oorzaken van veel voorkomende KNO-aandoeningen en natuurlijk vertelt ze hoe deze behandeld kunnen worden. Mooi ook dat wordt ingegaan op de juiste manier om je oren te klaren want… ‘in veel gevallen is het probleem dat een duiker niet tijdig of niet op de juiste manier klaart, en is er medisch niets mis.’

Het tweede hoofdstuk is gewijd aan kaakgewrichtsproblemen die hun weerslag kunnen hebben op bijvoorbeeld de oren, de buis van Eustachius en spieren (van kaak en middenoor) met onder andere klaringsproblemen, tinnitus of migraine als gevolg. Voor een leek interessant om te lezen hoe alles in ons lichaam met elkaar verbonden is.


Zeeziek?

Maar wat denk je van zeeziekte… een duiker die hier last van heeft, gruwelt al bij het idee van een live-aboard. Hoe mooi is het dat je met acupunctuur van dit probleem kan worden afgeholpen of er veel minder gevoelig voor bent en met wellicht incidenteel een tabletje (bijv op zeer onstuimige zee) toch een live-aboard van een week kunt meemaken? En decompressieziekte? Met acupunctuur voorkom je het niet, maar je kunt wel sommige risicofactoren minimaliseren (zoals vermoeidheid, slechte doorbloeding en stress) voordat je op duikvakantie gaat. Ook op deze factoren gaat Janneke in haar boek uitgebreid in. Ze heeft tevens een lange lijst met tips voor je.
Het laatste hoofdstuk gaat over duiken bij medicijngebruik, wat overigens ook een contra-indicatie voor duiken kan zijn. De belangrijkste les is dat je de klachten vooraf weg moet nemen waardoor in bepaalde gevallen geen medicatie meer nodig is en dat kan soms heel goed met acupunctuur.

Conclusie

Een heel interessant boekwerk voor artsen (westers én oosters), maar zeker ook voor elke duikprofessional en duiker. Voor de artsen en acupuncturisten bevat het boek veel zienswijzen en worden er in dokterstaal patronen en behandelingen beschreven. Voor de grote groep duikprofessionals en duikers staat het boek boordevol uitleg en suggesties voor het verhelpen en voorkomen van klachten – hetzij bij een ‘gewone’ dokter hetzij door middel van acupunctuur met naalden maar zonder medicijnen.
Het boek staat vol met illustraties, die Janneke Vermeulen speciaal hiervoor heeft laten maken. Visualisatie helpt zeker om het ingewikkelde systeem, dat ons lichaam is, te begrijpen. En als je naar de praktijkvoorbeelden kijkt, dan zul je zien dat er zelfs voor die duiker die echt niet kan klaren, een oplossing kan zijn.
En last but not least… anders dan de titel doet vermoeden gaat het boek over veel meer dan alleen acupunctuur.

Vermeulen, Janneke, Diving Medical Acupuncture, Singing Dragon, 2018
ISBN 978-1-84819-323-9
Hardcover, 244 pagina’s (tevens Ebook ISBN: 978-0-85701-276-0)
Prijs Hardcover € 46, Ebook € 31,99 (prijzen bij bol.com – prijs kan variëren bij andere aanbieders)
Verkrijgbaar bij onder andere: bol.com, Amazon, Singing Dragon

Heb je vragen en wil je met Janneke zelf in contact komen? Klik hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief