Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Curaçao viert de haai met ambassadeur Jörgen Raymann

 Na een kort bezoek aan Saba en Sint Eustatius tijdens de trip in het kader van Save our Sharks-project was het tijd om af te reizen naar de Benedenwindse Eilanden (of ABC-eilanden) Curaçao. De ambassadeur van het Save our Sharks-project, Jörgen Raymann, sloot zich bij ons aan.

 

Guido Leurs_SaveOurSharksNL_juni2016_Curaçao (1)

Jörgen Raymann

Nadat we vanuit St. Eustatius waren aangekomen op Curaçao, stond er meteen een officiële opening van de Dutch Caribbean Shark Week gepland tijdens een borrel in ons hotel. Daar werd een korte toespraak gehouden door de directeur van CARMABI (Caribbean Research and Management of Biodiversity Foundation), Paul Stokkermans, die iedereen van harte welkom heette: «Grote dank gaat uit naar meneer Raymann, een speciale gast vanavond en de ambassadeur voor de haaien op de Nederlands-Caribische Eilanden.» Stokkermans gaf het woord aan de bekende Nederlander die nu aandacht vraagt voor de haaien. «Ik ben hier op Curaçao om aandacht te vragen voor de haaien, samen met jullie, want zoals we weten gaat het niet goed met de haai.» Na een inspirerende en betrokken speech sluit Raymann af, «Haaimann out».

De borrel ging door tot in de late uurtjes en ik luisterde toe hoe een van de genodigden mij enorm interessante verhalen vertelde over de haaienpopulatie 50 tot 60 jaar geleden bij Curaçao. «De Oceanic whitetip haaien en zijdehaaien zwommen gewoon in de Sint Annabaai hier in Willemstad». Natuurlijk hebben we contactgegevens uitgewisseld om dit nog verder te bespreken. Verder kreeg iedereen het nieuwe ‘Shark Stanley’ kinderboek dat haaien een beter imago moet geven: de toekomst begint ten slotte bij de jongere generaties.

Blauwe Kamer
De volgende ochtend stond een bezoek aan een van de meest iconische plekken van Curaçao, de Blauwe Kamer, op het programma. Het uitstapje werd voorafgegaan aan een bezoek per kajak aan de uitgestrekte rode mangrovebossen van het eiland. De erg dichte begroeiing van de mangroves, waar we met veel moeite met een tweepersoons kajak doorheen kwamen, gaf mij, als aanstaand marien bioloog, toch gek genoeg een erg goed gevoel. Wereldwijd gaat het enorm slecht met de mangrovesoorten door kustontwikkeling en toenemend toerisme, maar de mangroves zijn juist een van de meest onmisbare mariene ecosystemen van deze tijd. De mangroves zijn namelijk de kraamkamers van de zee, nakomelingen van veel belangrijke vissoorten zoals haaien en horsmakrelen spenderen veel van hun jonge jaren in de relatief veilige mangroves, waar grote roofdieren ontbreken. Onze gids, Ryan de Jongh, sprak ons toe met enorm veel passie. Hij heeft de laatste jaren veel van zijn tijd gestoken in de herplanting van mangroves in verschillende baaien van het eiland. «Ik denk dat ik nu ruim honderdduizend vruchten heb geplant die ervoor gezorgd hebben dat het eiland nu gezonde mangrovebossen heeft.»

Guido Leurs_SaveOurSharksNL_juni2016_Curaçao (2)Guido Leurs_SaveOurSharksNL_juni2016_Curaçao (4)

Na een korte, maar verbluffende tocht door de dichte mangroves van Curaçao vervolgden we onze kajaktocht over de zee tot aan de ingang van een grot met de naam Blauwe Kamer. Via een smalle ingang onder een rots door kwamen we in een donkere grot die in contrast stond met het heldere, lichtgevende blauw water. De enige ingang voor het zonlicht is via het water, die de grot de mooie blauwe kleur geeft. Onder water water waren verrassend grote scholen juveniele vissen te zien, die de grot mogelijk gebruiken als opgroeiplek of permanent habitat. We sloten de tocht af met een prachtige snorkelduik op een van de volgens Ryan mooiste riffen van Curaçao. Ik mag dan wel geen andere riffen gezien hebben op het eiland, maar dit rif was indrukwekkend divers in koraal- en vissensoorten.

Guido Leurs_SaveOurSharksNL_juni2016_Curaçao (3)Guido Leurs_SaveOurSharksNL_juni2016_Curaçao (1)

Later gingen we naar CARMABI voor een middag voor kinderen die helemaal in het teken stond van de haai. Na een rondleiding door het instituut en een onderwaterspeurtocht voor de kinderen was het tijd om te luisteren naar de lokale bekendheid Tio Ali. Speciaal voor Dutch Caribbean Shark Week schreef hij het lied “Konservá Tribon den Karibe” (“Conserve the sharks of the Caribbean”). Hij zong dit samen met de kinderen voor de genodigden en de lokale, maar ook internationale pers. De avond stond in het teken van een speciale editie van de pubquiz in een van de lokale cafés in Willemstad.

De volgende dag was ons korte bezoek aan het prachtige Curaçao helaas al afgelopen, maar onze volgende bestemming beloofde minstens net zo mooi te worden.

Tekst en foto’s: Guido Leurs

Over Save our Sharks: Het Save Our Sharks project wordt gesponsord door de Nationale Postcode Loterij als onderdeel van de Dutch Caribbean Nature Alliance. Het doel van het project is om aandacht te vragen voor de afnemende haaienpopulaties en om onderzoek, educatie en conversatie te stimuleren over het beschermen van de haaienpopulaties rondom de Nederlands-Caribische eilanden.

Over de auteur: Guido Leurs studeert voor zijn Master Marine Biology aan de Wageningen Universiteit. Al vanaf jonge leeftijd heeft hij een passie voor haaien en onderzoek doen, hiervoor reist hij de wereld over en heeft hij o.a. onderzoek gedaan naar de haaienpopulatie rondom Saba (Nederlandse Bovenwindse Eilanden).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief