Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Zuidelijk Afrika - algemeen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Chokka Run

Paul en Maria Engels gingen naar de Chokka Run. Een natuurfenomeen in de Zuid-Afrikaanse water. Kijk hun film.

Zuid-Afrika is bij de meeste duikers bekend vanwege de Sardine Run, haaien, walvissen  en ruige zeeën. Dit voorjaar hebben we een korte uitstap gemaakt naar Port Elizabeth (PE) en Cape ST Francis, een 100 km meer naar het westen.

Het onderwaterleven voor de kust van PE doet een beetje denken aan de Mediterraanse kust van Frankrijk en Spanje maar dan veel uitbundiger in kleur en leven. We hadden het geluk dat we konden duiken in een kalme zee en een zichtbaarheid van meer dan 30 meter, een ware lust voor het oog. Prachtige gorgonen in alle kleuren en maten tientallen vissoorten en uiteraard ook de vele haaien. De zandtijgerhaai of Ragged tooth is wel de meest voorkomende – mooi in al zijn lelijkheid. We zagen zelfs een zeldzame Pyjama haai, die enkel lokaal te bewonderen is.

Maar dit is niet de voornaamste reden van ons bezoek aan Zuid Afrika. Wij zijn gekomen voor de CHOKKA RUN, een natuurfenomeen dat niet echt bekend is. Hiervoor verplaatsen we ons naar Cape ST Francis, een kleine vissershaven 100 km west van PE. Op het moment dat wij aankomen zijn de Chokka boten druk in de weer met vissen.

Je vraagt je af, wat is de Chokka ? Wel, dit zijn pijlinktvissen. Deze dieren zetten massaal hun eitjes af in de Afrikaanse zomer, dus ergens vanaf oktober tot eind februari. Niet zoals in de Oosterschelde op hard substraat maar gewoon op de bodem in het zand. Weliswaar zitten er in dat zand harde delen zoals schelpen en stukken rots die gebruikt worden om de strengen aan vast te zetten.  Helaas is het zicht hier zeker niet meer dan 6 à 7 meter en grasgroen door alg – vreemd eigenlijk, dicht onder de kust is het water groen, verder weg van de kust is het helderblauw.

De pijlinktvissen zetten hun eistrengen zo massaal af dat er hele velden ontstaan. Het zijn net wuivende grasvelden maar dan met miljoenen eitjes. Uiteraard komen hier ook  roofdieren op af roggen, haaien en dolfijnen zijn talrijk te vinden in de onmiddellijke nabijheid van de inktvissen. En natuurlijk ook de vissers die met losse vislijnen voorzien van kunstaas met een aantal scherpe kleine haken de inktvissen  proberen te vangen. Wat ook aardig lijkt te lukken.

De gevangen inktvissen worden gelijk aan boord gesorteerd, diepgevroren en op afmeting verpakt. Zo worden er duizenden en duizenden van deze inktvissen gevangen. et klinkt misschien raar maar ze zijn vooral bestemd voor uitvoer naar Europa, dus de calamares die je hier of in Spanje op je bord krijgt zijn meer dan waarschijnlijk Zuid Afrikaans. De calamares die ter plaatse worden opgediend, komen uit Spanje en Portugal – de wereld zit vreemd in elkaar.

Duiken naar deze dieren is zeer lucratief aangezien de scholen zich regelmatig verplaatsen tussen de verschillende afzetgebieden. Soms zijn ze eitjes aan het afzetten, soms bevinden ze zich ergens net onder de oppervlakte. Dus zekerheid dat je ze te zien krijgt, heb je niet.  Maar als ze er zijn is het een waarlijk fenomeen om ze gade te slaan.

Er zijn helaas niet veel duikorganisaties die dit aanbieden, gewoon omdat er weinig vraag naar is. Enkel fotografen of filmers zijn hierin soms geïnteresseerd. Toch is het heel speciaal om dit te mogen meemaken.

Het heeft ons in ieder geval zodanig gecharmeerd dat we volgend jaar nog eens terugkeren en hopelijk nog meer en betere beelden kunnen maken van dit natuurfenomeen dat maar op enkele plaatsen in de wereld te bewonderen is. Zuid-Afrika is dan een prachtig land zowel onder water als boven water.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief